Flere forskellige klimatiltag hos Nørgaard Teknik

Solceller og klimaskov er rettidig omhu, mener man hos Nørgaard Teknik i Auning.

Artiklens øverste billede
Ole Nørgaard foran bygningen, hvor solcellerne er monteret på taget. "Vi prøver at se, og så bygger vi lige så stille op," siger han. Foto: Anette Bonde.

Taget hos Nørgaard Teknik i Auning blev i foråret i år polstret med 40 solcellepaneler med i alt 15 kW. Desuden har virksomheden siden 1. januar 2021 omlagt alt sit el-indkøb til hundrede procent vedvarende og CO2-neutral energi fremstillet ved dansk vindkraft. Endelig har man bidraget med træer til en Klimaskov hos Scanenergi.dk

»Vi er opmærksomme på miljøet, men der kommer nok også snart nogle flere regler for CO2-besparelser for at få virksomhederne til at tage endnu mere ansvar,« konkluderer Ole Nørgaard fra Nørgaard Teknik.

Han tilføjer, at sådanne regler da også ville give god mening set ud fra et klimamæssigt synspunkt..

»Brug ressourcerne rigtigt«

Virksomheden har indført flere andre ressourcebesparende tiltag. For eksempel bruger man overskudsvarmen fra kompressorerne til opvarmning af 2000 kvadratmeter på virksomheden. Regnvandsopsamling er også en gammel nyhed på Nørgaard Teknik, og her bruger man det så vidt muligt til højtryksrensning af alle emner i overfladebehandlingen.

Bidraget til Klimaskoven ser Ole Nørgaard som både en fordel for klimaet og for ham selv.

»Scanenergi planter skov ved Silkeborg, og den går ind i virksomhedens klimaregnskab. Om fem år kan vi så fysisk besøge skoven.«

Personligt er hans syn på klima-tiltag mest rundet af en pragmatisk holdning om, at man skal bruge ressourcerne rigtigt og ikke lade god energi gå til spilde.

»Er der overskudsvarme, så brug det. Energi, også menneskelig energi, brug det.«

’Søm i lommerne’

Ole Nørgaard siger selv, at han er vokset op som en dreng og ung mand med ’søm i lommerne’, og en knallert, der larmede lidt mere end de fleste. Skolen var ikke altid hans livret, faktisk var han kun god til matematik.

Men energien havde han, og i dag er han ejer af en virksomhed med omkring 70 ansatte.

Han mødte selv en uvurderlig tillid som ung, da han sammen med en kammerat skulle starte virksomheden. Det var hos et større frøfirma, som de to kammerater havde givet et tilbud på produktion af små vandingsmaskiner. Firmaet sagde ja, og så var Ole Nørgaard og hans kammerat nødt til at tilstå, at de ikke selv havde penge nok til produktionen på den kassekredit, banken havde sagt ja til. Til deres store held fik de et forskud af kunden og kunne så gå i gang alligevel.

»Og kunden har vi stadig her 30 år efter.«

Et trinbræt videre i livet

I dag giver Ole Nørgaard gerne unge mennesker ansvar og dermed mulighed for at bevise, at de kan leve op til det ansvar. For eksempel også når han sammen med sine medejere på Auning Kart Park ansætter ungt personale på gokartbanen.

»Det er et godt trinbræt til at komme videre i livet. Her får de lært at arbejde selvstændigt, og alle dem der har været der, er da også kommet godt videre.«

Siden starten i 2006 anslår han, at otte-ti af de unge fra gokartbanen senere er blevet ansat i Nørgaard Teknik, eller omvendt.

»Det er en skrøne, at de unge mennesker ikke er dygtige i vore dage, for det synes jeg faktisk, at de er. Det drejer sig om at give dem ansvar og lære dem at leve op til det. Men der er rift om dem.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.