16-årig flygtede fra fængsling på sikret institution: Blev anholdt i den anden ende af landet

Forrige weekend lykkedes det en 16-årig dreng, der sad varetægtsfængslet på en af de sikrede afdelinger hos Grenen-Dalstrup uden for Grenaa at flygte - det får institutionen til at kigge indad.

Artiklens øverste billede
Natten til mandag lykkedes det en 16-årig dreng at undslippe en sikret afdeling hos Grenen-Dalstrup, hvor han sad varetægtsfængslet. Det har fået insitutionen til at genbesøge sikkerheden. Arkivfoto.

En 16-årig dreng, der sad varetægtsfængslet på en af de sikrede afdelinger ved Grenen-Dalstrup uden for Grenaa lykkedes forrige weekend med at stikke af fra afdelingen og flygte.

Det satte gang i en større eftersøgning fra Østjyllands Politi, der ledte efter drengen i nærområdet.

»Jeg kan ikke sige ret meget. Han er stukket af, og vi leder efter ham,« forklarede Østjyllands Politis kommunikationsmedarbejde Anne Tiedemann til Lokalavisen mandag.

Onsdag kunne Østjyllands Politi oplyse, at den 16-årige dagen forinden var blevet anholdt i København, og at sagen derfor var overdraget til Københavns Politi, der onsdag bekræftede over for Lokalavisen, at den undslupne dreng var blevet anholdt tirsdag eftermiddag og overdraget til Fyns Politi, der skulle transportere den 16-årige tilbage til Djursland.

Københavns Politi har ingen yderligere kommentarer til, hvordan de fandt frem til den 16-årige dreng, eller hvor han præcis blev anholdt, oplyser en pressemedarbejder.

Hverken Østjyllands Politi eller Københavns Politi har kunnet oplyse, hvad den 16-årige dreng sad varetægtsfængslet for.

Centerchef: »Vi har gennemgået sikkerheden«

Julie Lund Ladegaard har siden 1. juli i år besiddet rollen som områdechef for Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge i Region Midtjylland, der har ansvaret for Grenen-Dalstrup, hvor den 16-årige dreng undslap under sin varetægtsfængsling.

Torsdag bekræfter hun over for Lokalavisen, at drengen er tilbage på den sikrede afdeling efter smutturen til hovedstaden.

»Ja, han er tilbage på vores afdeling. Jeg kan ikke komme nærmere ind på, hvad der er sket i den konkrete sag, desværre,« siger hun.

»Det kan jeg ikke af hensyn til personalet og til den unge, men det er vigtigt at sige, at der ikke er sket noget alvorligt, og der er ikke nogen, der er kommet noget til,« siger Julie Lund Ladegaard.

Julie Lund Ladegaard tiltrådte som områdechef 1. juli 2022 efter at have været konstitueret i stillingen i syv måneder. Foto: Region Midtjylland

Du har tidligere sagt, at når I vidste mere om, hvad der var sket, ville I kigge på, om der var anledning til at genoverveje jeres procedurer. Har I det?

»Nej, alle procedurer er fulgt. Der er også foretaget relevant risikovurdering. Der er selvfølgelig nogle ting, vi har fulgt op på og ændret, men som jeg af sikkerhedsmæssige årsager ikke kan oplyse præcist,« siger områdechefen og fortsætter:

»Vi har gennemgået vores sikkerhedsprocedure, vi har forholdt os til normering, og vi har forholdt os til udskiftning af låse, så der er mange ting, der selvfølgelig er taget hånd om. Men selve personalets indsats har ikke - på baggrund af vores kortlægning - givet anledning til, at der er noget, der skal ændres i den måde, de har grebet det an på. De har reageret hurtigt. Og politiet har reageret hurtigt,« siger hun.

Fjerde flugt på 17 år

Ifølge områdechefen blev den 16-åriges flugt natten til mandag opdaget af personalet med det samme, der hurtigt slog alarm til politiet. Alligevel lykkedes det den 16-årige at stikke af og efterfølgende tage turen til København.

I alt ni medarbejdere var på arbejde søndag, da flugten skete, oplyser områdechefen.

Hvordan har personalet reageret på denne episode?

»Der har været en debriefing af personalet i mandags, og så har ledelsen haft samtaler med medarbejderne. Der er og bliver fortsat fulgt op på det - både af afdelingslederen, men også af den daglige leder ude på matriklen, der er kommet ind, selvom vedkommende har ferie, og taget hånd om det,« siger Julie Lund Ladegaard.

Ifølge Grenen-Dalstrups egne opgørelser er den 16-åriges flugt det fjerde succesfulde flugtforsøg de sidste 17 år, oplyser de.

»Det er yderst sjældent, der sker rømninger fra vores sikrede afdelinger, og det er også noget, vi ser på med stor alvor,« siger Julie Lund Ladegaard.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.