Nordisk pris til Det Grønne Museum

EMBLA tildelte mandag aften Det Grønne Museum prisen ’Nordic Food Communicator’ for sin madhistoriefortælling

Artiklens øverste billede
Madhistoriker Bettina Buhl (til venstre) og direktør Anne Bjerrekær står i Madens Hus med beviset på den fornemme førsteplads i kategorien 'Nordens bedste madhistoriefortæller'. Pressefoto.

I EMBLA Nordic Food Awards blev Det Grønne Museum tidligere på året indstillet som den danske kandidat i kategorien ’Nordic Food Communicator’. I en pressemeddelelse oplyses at i et stærkt felt med i alt syv nominerede fra samtlige lande i Norden faldt juryens valg på Det Grønne Museum. Museumsdirektør Anne Bjerrekær fik på museets vegne mandag aften i denne uge overrakt prisen ved en livetransmitteret prisuddeling på DogA i Oslo.

Prisen tildeles en person, en historiefortæller, et medie eller et koncept, som formidler glæden og højner kendskabet til nordisk mad. Museet har således vundet et af de helt store trofæer i prisuddelingen, der hylder det nordiske køkken.

»Levende fortællinger«

Valget af Det grønne Museum som nordisk madhistoriefortæller begrundes således af juryen:

»Gør dine hænder snavsede! Vinderen er et levende museum, hvor viden og aktiviteter møder historien gennem levende fortællinger. Museet samler og formidler til vidt forskellige målgrupper – fra børn til professionelle i forskellige sektorer. Det er en vidensinstitution, der tilbyder en bred vifte af levende og bred læring, tilpasset forskellige aldre og egnet til alle besøgende, uden at glemme gæster med særlige behov.

Museet er en genbank, der bevarer og dyrker gamle varianter af planter og dyreracer.«

De danske repræsentanter markerede sig i øvrigt flot. Ud over Det Grønne Museum vandt Frederiksdal Kirsebærvin i kategorien ’Nordisk Råvareproducent’ og Junk Food i kategorien ’Nordisk mad til mange’.

»Mange gode mennesker«

»Vi takker mange gange, og vi er stolte og meget ydmyge,« siger Anne Bjerrekær, der skynder sig at sende rosen videre.

»Vejen hertil har været lang, og mange gode mennesker har været involverede undervejs, men specielt skal museets eminente madhistoriker Bettina Buhl, der til hverdag er den drivende kraft i Madens Hus, nævnes.«

For direktøren var det en virkelig god oplevelse, ikke bare at modtage prisen på museets vegne, men også at møde de mange dygtige ildsjæle fra hele Norden.

»Det er jo fantastisk, at Danmark kunne rejse hjem med hele tre af de syv priser. Og jeg er vildt stolt af den her pris, for den bekræfter, at vi har satset rigtigt på Det Grønne Museum med Madens Hus. Der er mange gode mennesker, heriblandt kokke, producenter og frivillige, som har hjulpet os undervejs. Prisen er også til dem.«

For Anne Bjerrekær var det i sig selv en kæmpe oplevelse at møde de andre nominerede fra hele Norden.

»Altså, når man går all in på at producere grønt og tomater i vertikal farming på Grønland, så hver enkelt lille tomat ikke skal flyves ind, så er man altså lidt vild og meget kreativ, og det giver håb for menneskeheden,« siger hun og tilføjer, at de grønlandske producenter ikke engang vandt i deres kategori.

Særlig tak til museets madhistoriker

Det Grønne Museums madhistoriker Bettina Buhl var selv forhindret i at deltage i Oslo. Som nævnt af Anne Bjerrekær er hun nok den største af ildsjælene og givetvis den mest markante skikkelse i Madens Hus, og Bettina Buhl lægger da heller ikke skjul på sin glæde og stolthed over såvel nominering som kåring.

»Et ansvarsområde om madens og måltidets kulturhistorie i Danmark vedrører os alle, og derfor skal formidlingen være vedkommende, spændende og reflekterende.«

Bettina Buhl forklarer, at Madhistorien har flere formål.

»Madhistorien kan i høj grad kan bruges i fortællingen om vore egne familiers historie, til inspiration til nutidens madlavning, til storytelling om den danske madkultur og til forståelse af livets- og årstidens traditioner.«

Derfor sørger hun for at udfordre rammerne i Madens Hus med diverse madevents, og der skabes arrangementer som et vigtigt samarbejde med landsdækkende og internationale medier.

»Der er både kultur og gode historier i et måltid mad.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.