Ny podcast taler højt om menstruation

Én af frontfigurerne i podcasten er Mette Byriel-Thygesen, der levede sine teenage- og ungdomsår i Grenaa.

Artiklens øverste billede
Mette Byriel-Thygesen levede sine teenage- og ungdomsår i Grenaa. Foto: Nationalmuseet

Halvdelen af verdens befolkning menstruerer, men uanset hvor i verden du vokser op, lærer du, at menstruation er noget, man skjuler. ”CYKLUS” – en ny podcast fra PlanBørnefonden - angriber tabuet, skammen, smerterne og uligheden, som har alvorlige konsekvenser for millioner af menstruerende over hele verden.

Serien er udkommet i anledning af Den Internationale Menstruationsdag lørdag 28. maj - og én af frontfigurerne i podcasten er Mette Byriel-Thygesen, der levede sine teenage- og ungdomsår i

I dag er Mette kulturhistoriker og museumsinspektør på Nationalmuseet i København. Hun har dog stadig sit sommerhus og den nære familie i Grenaa.

I podcasten er Mette Byriel-Thygesen med til at gøre op med det tabu, som menstruation er - og hun sætter problematikken ind i et historisk perspektiv. For eksempel findes der historisk meget lidt forskning om emnet, og selv om vi igennem tiden har rykket os på så mange andre fronter, så er det stadig lige så ’pinligt’ at tale om menstruation, som det altid har været. Ligesom det vækker forargelse og afsky hos mange.

Til grin i klassen

En pige stormer grædende ud af at et klasseværelse. På tavlen hænger et bind, som en gruppe drenge har fundet i pigens taske og grinende har udstillet for hele klassen.

Oplevelsen står stadig printet ind i komiker Sanne Søndergaards hukommelse.

»Alle vi andre piger frygtede, at det ville blive os næste gang. Jeg blev så rasende over, at menstruation var noget, man kunne drille os med,« siger komiker Sanne Søndergaard, der sammen med Mette Byriel-Thygesen, tv-vært Anna Lin, radiovært Maria Fantino, sangerinde Annika Aakjær, menstruationsaktivist Emma Libner fra Kh Underlivet, og en række kvinder fra Danmark, Kenya og Uganda deler personlige historier om deres oplevelser med skammen, smerterne og uligheden, som er forbundet med menstruation.

Formålet med podcasten er at bryde det tabu, som er forbundet med menstruation og som har konsekvenser for menstruerende overalt i verden.

»I verdens mest udsatte områder er menstruationsbind og tamponer luksusprodukter, som mange ikke har råd til. Det fører til, at piger går glip af skolegang og mange dropper i sidste ende ud af skolen, og det øger risikoen for, at de bliver giftet bort og gravide i en alt for tidlig alder,« siger Kirsten Brogaard, der er Public Engagement Manager i PlanBørnefonden, i en pressemeddelelse.

Noget, man skjuler

I verdens mest udsatte områder arbejder PlanBørnefonden for børn og unges rettigheder og ligestilling mellem kønnene. PlanBørnefonden nedbryder tabuet om menstruation, uddeler bind til pigerne og sikrer seksualundervisning og oplysning til både piger og drenge, så menstruation ikke skal stå i vejen for pigernes fremtidsmuligheder.

Der er stor forskel på at have menstruation i Kampala og Kalundborg, og det kan være svært at sætte sig ind i, hvordan det er at leve, hvor adgangen til rent vand, bind og ordentlige toiletfaciliteter er begrænsede. Men som man kan høre i ’CYKLUS’, så bliver bind, tamponer og menstruationssmerter også skjult i danske skolegårde og på arbejdspladser, fordi menstruation også er forbundet med skam herhjemme.

Podcastserien CYKLUS handler om den skam, smerte og ulighed, der er forbundet med menstruation. Halvdelen af verdens befolkning menstruerer - alligevel lærer vi, uanset hvor i verden vi vokser op, at menstruation er noget, man skjuler.

Mange steder i verden ses menstruerende piger som urene. Og bind og tamponer er luksusvarer, som de ikke har råd til. Det fører til, at millioner af piger går glip af skolegang. Mange dropper helt ud af skolen, hvilket øger risikoen for, at de bliver giftet bort og bliver gravide i en alt for tidlig alder. Herhjemme bliver tampax, bind og menstruationssmerter også stadig holdt skjult i skolegårde og på arbejdspladser blandt både unge og voksne kvinder.

CYKLUS, som PlanBørnefonden står bag, er udkommet i fem afsnit hos HeartBeats.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.