Skolen livsnerven til Nørre Djurs HK

Nørre Djurs HKs mangeårige ungdomskonsulent med meget mere, Henrik Elkjær, frygter for håndboldens fremtid som samlingspunkt i lokalområdet, hvis politikerne piller for meget ved Børneby Glesborg og skolens nuværende status

GLESBORG På tærsklen til en ny håndboldvinter ærgrer det Henrik Elkjær, mangeårig ungdomskonsulent, træner og spiller i Nørre Djurs HK, at Norddjurs betændte økonomiske situation igen-igen fylder i overskrifterne og skaber både uvished og utryghed for borgerne.

”Det fylder meget i den indbyrdes snak borgerne imellem i en by som Glesborg, hvor vi i flere omgange nu har måttet kæmpe for at bevare vores skole, og måske kommer til det igen. Det værste er den usikkerhed, som det giver, og som ikke ligefrem motiverer børnefamilier til at flytte til Glesborg-området, selvom der de senere år er flyttet flere hertil,” siger Henrik Elkjær.

Der er forskere i landsbyernes fremtid, der mener at kunne dokumentere, at det ikke er afgørende for en mindre bys fremtid, at den bevarer sin skole. Der skal mange andre ting med i ligningen, hævder forskerne.

Henrik Elkjær køber ikke forskernes påvisninger.

”For mig som håndboldmand i Nørre Djurs HK kan jeg med sikkerhed sige, at Glesborg Skole er livsnerven til Nørre Djurs HK. Forsvinder skolen, har vi ingen håndboldklub i løbet af ikke så lang tid,” fastslår Henrik Elkjær, der til daglig er fuldtidsbeskæftiget med håndbold qua arbejdet som udviklingskonsulent i Kreds 2 i Jylland på fuld tid under Dansk Håndbold Forbund og sit engagement i barndomsklubben Nørre Djurs HK. Tillige løser familiefaderen til to børn på seks og to og et halvt opgaver hos Ung Norddjurs.

Det bliver i familien. Hans bedre halvdel, Christina Rump Elkjær, der arbejder som pædagog, er næstformand i Nørre Djurs HK og ungdomstræner i klubben.

Familieklub

Familien Elkjær er et meget godt eksempel på den klub- og familiekultur, der er bygget op gennem en lang årrække i Nørre Djurs HK.

Nørre Djurs HKs medlemskreds på de nuværende 235 medlemmer, heraf er cirka 80 seniorer, bor hovedsageligt eller har tilknytning til den tidligere Nørre Djurs Kommune.

Tit er hele familien på en eller anden måde involveret, og derfor er der liv i ’Hulen’, Nørre Djurs Hallen, når der er hjemmestævne en søndag i vinterperioden med kampe fra den årle morgenstund og til et stykke ud på aftenen.

”Herude er det håndbolden, der skaber et fællesskab mellem generationerne og på tværs. Vi går ikke meget op i, om man er ung eller gammel. Det er i høj grad en del af kulturen, at de unge respekterer de mange ældre medlemmer og trænere, der har været med som ledere i mange år,” siger Henrik Elkjær.

Unge og ældre går fint i spænd og trækker på hinandens forskellige kompetencer og indfald i det daglige arbejde. Det er ikke forkert at sige, at Nørre Djurs HK er en forening på linje med tidligere tiders Socialdemokratiet, hvor man har et netværk fra vugge til grav.

Hold i alle rækker, næsten

”Mange af vores seniorspillere hjælper til som ungdomstrænere, og vores assistenttræner for vores herrehold i 2. division, Jan Mathiesen, løser også konsulentopgaver i ungdomsafdelingen,” siger Henrik Elkjær, der igen kan glæde sig over, at Nørre Djurs HK kan stille hold i samtlige ungdomsrækker fra de mindste børn i Trille-Trolle-alderen og til de ældste.

”Vi har desværre ikke spillere nok til et U18 pigehold, men ellers er vi kørende i de øvrige rækker, selvom vi for eksempel hos U16 drenge har store udfordringer, fordi seks spillere er taget på efterskole. Her arbejder trupperne U14, U16 og U18 tæt sammen, så på denne måde får vi stillet hold.”

Henrik Elkjær er selv sammen med Rasmus Bording trænere for U16 drenge, og her bruger han en stor del af krudtet på at holde tæt kontakt til efterskoledrengene.

”Det er vigtigt, at de fortsat føler sig som en del af Nørre Djurs HK og spiller med, når der er mulighed for det. Derfor kommer vi også til at lave sociale arrangementer, hvor de seks efterskoledrenge kan være med, ligesom vi kommer til at arrangere træningspas om fredagen, når de er hjemme på weekend.”

Elite og bredde

Nørre Djurs HK er en decideret breddeklub med plads til elite. Sådan lyder værdi nummer et i klubben.

Flagskibet på elitesiden, herreholdet i 2. division, går en spændende sæson i møde i subtoppen af dansk herrehåndbold.

”Det tegner fint med mange spillere til træning, og det smitter af på vores andethold i Jyllandsserien og tredjeholdet i Serie 2. Vi ser ingen problemer i at have et elitehold i en breddeklub, fordi elitespillerne og trænerne her også respekterer de værdier, som er hele fundamentet for at drive en håndboldforening på landet,” siger Henrik Elkjær.

”Vi gør det sammen,” kunne være overskriften på det fundament, som Nørre Djurs HK er bygget på. Her er det civilsamfundet, som det hedder på moderne nydansk, der er enige om at trække på fælles hammel. I økonomiske termer er der klart overskud på bundlinjen, både økonomisk og socialt for det omgivende samfund, når summen af de mange frivillige kræfters indsats lægges sammen og kvantificeres.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.