Thomasminde er stadig stridspunktet i Fjellerup Strandliv

Nedrivningsklar eller bevaringsværdig? Meningerne om den gamle bygning ved kysten er delte.

Artiklens øverste billede
Bygningerne ved Thomasminde har kendt bedre dage, og det er fortsat uenigheden om udgiften til renoveringen, der fylder mest i projektet Fjellrup Strandliv. Arkivfoto: Simon Carlson

Der er i bund og grund stor opbakning i hele kommunalbestyrelsen til projektet Fjellerup Strandliv, men ét punkt kan stadig få debatten til at syde.

Det er nedslagspunkt 4, som har bygningen Thomasminde som omdrejningspunkt. Stedet har lige siden projektets start været en del af planerne. Problemet er blot, at Thomasminde er særdeles dårligt vedligeholdt, og det kræver dermed en gedigen renovering, før bygningen kan bruges til de formål, som styregruppen bag Fjellerup Strandliv har udset sig.

Et estimat på en gennemgående renovering af bygningerne på Thomasminde lyder på ni millioner kroner. Det deler vandene i kommunalbestyrelsen.

Dårlig matematik

Det Konservative Folkeparti har gennem hele projektet forholdt sig skeptisk til de udgifter, det ville kræve at inkludere Thomasminde i Fjellerup Strandliv, og på kommunalbestyrelsesmødet tirsdag luftede partiet endnu engang utilfredsheden.

Her redegjorde Konservative Folkepartis Mads Jensen for, at det er anslået, at udgifterne til de tre andre nedslagspunkter løber op i fem millioner kroner. I sidste års budgetforlig er der afsat seks millioner kroner over de næste tre år, så der er noget i, der ikke hænger sammen, mener Mads Jensen.

»I den budgetaftale, vi har vedtaget, ligger der tre gange to millioner. Matematikken i det siger jo, at vi ikke af egne penge har råd til det hele. Det kunne måske være en grund til, at man undlod at udvikle på et af nedslagspunkterne. Det har hele tiden været min frygt, at når det ene nedslag er så meget dyrere end de andre, ville det blive en hindring for, at hele projektet overhovedet vil blive gennemført. Det har aldrig været konservatives holdning at bruge så mange af kommunens penge på det ene nedslag,« lød det fra Mads Jensen.

Skal inkluderes

Han opfordrede Kultur- og Fritidsudvalget til at fokusere på at få gennemført de tre andre nedslagspunkter og forsøge at rejse penge fra for eksempel fonde til renoveringen af Thomasminde.

Socialdemokratiets Bente Hedegaard, der også er formand for styregruppen bag Fjellerup Strandliv, replicerede dog hertil, at hvis man går den vej, så falder hele projektet til jorden.

Det skyldes, at Thomasminde er en del af det samlede projekt, som man fik dispensation til fra Erhvervsstyrelsen, og hvis ikke det opfyldes, ryger tilladelsen til at bygge inden for strandbyggelinjen.

Skal bevare kulturarv

Mere kontant var tidligere borgmester Jan Petersen (S) over for Det Konservative Folkepartis skepsis over for Thomasminde.

Selv om bygningen er nedslidt, så har den og området omkring stor kulturhistorisk værdi i fortællingen om livet ved nordkysten,

»Jeg undrer mig over, hvorfor konservative ikke kan se idéen i, at vi bevarer kulturarven på et bygningssted, der har en levende historie startende i 1905, og Norddjurs også gør sig umage ed at udvikle et sted med moderne muligheder, men ved at respektere et sted med en meget rig kulturarv. Det er mig uforståeligt,« lød det fra Jan Petersen, som desuden noterede, at han mener, at Thomasminde skal med i kommunens fremtidige registreringer af bevaringsværdige bygninger.

Det Konservative Folkeparti havde forud for mødet i kommunalbestyrelsen fremsat ændringsforslag om, at nedslagspunkt 4 vedrørende Thomasminde ikke skal indgå i det videre forløb omkring Fjellerup Strandliv.

Ændringsforslaget blev imidlertid ikke imødekommet, hvorfor alle fire nedslagspunkter fortsat er med i processen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.