Nu skal farten sættes op på Fjellerup Strandliv

Artiklens øverste billede
Der skal sættes fart på, hvis de fire nedslagspunkter i projektet Fjellerup Strandliv skal realiseres. 9. november skal Norddjurs Kommune have sat spaden i jorden, ellers mister kommunen dispensationen til forsøgsprojektet. Illustration: Norddjurs Kommune.

Når man lytter til kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune tale om projektet Fjellerup Strandliv, kan man ikke klandres for at få flashbacks til sin folkeskoletid, hvor afleveringen af den der danske stil lå langt ude i fremtiden, så hvorfor dog begynde på den allerede nu?

Det var nemlig tilbage i 2015, at kysten ved Fjellerup af Erhvervsstyrelsen blev udpeget som et af 10 steder i Danmark, hvor der kunne laves forsøgsprojekter inden for strandbyggelinjen for at skabe mere turisme og liv ved kysterne, og her begyndte planerne om Fjellerup Strandliv at opstå.

I 2020 henvendte Erhvervsstyrelsen sig til imidlertid til Norddjurs Kommune for at høre, om kommunen ville have dispensation til at forlænge fristen for at begynde den fysiske realisering af Fjellerup Strandliv. Det ville kommunen gerne, og så er vi tilbage ved den danske stil.

For siden da er der stadig ikke sket noget fysisk i projektet, og til november udløber fristen for at påbegynde projektet, og dermed ryger tilladelsen til at bygge inden for strandbyggelinjen. Det begynder med andre ord at knibe med tiden for at få sat spaden i jorden til Fjellerup Strandliv inden deadline.

Der er pres på

Projektet Fjellerup Strandliv skal stadig gå sin politiske gang i Norddjurs Kommune, og dertil har Kystdirektoratet meddelt kommunen, at der er en sagsbehandlingstid på seks måneder.

På tirsdagens møde i kommunalbestyrelsen skulle politikerne tage stilling til, om der skulle frigives en anlægsbevilling på en halv million kroner til udgifter til rådgivning, og her erkendte formand for Kutur- og Fritidsudvalget Allan Gjersbøl Jørgensen (S), at tiden er ved at være knap.

»Der er lidt pres på, da vi skal have første spadestik 9. november 2022. Det er vi meget opmærksomme på i Kultur- og Fritidsudvalget. Vi har sat speederen i bund i projektet, og udvalget har samlet nikket til, at vi skal mødes de ekstra gange, der skal til, så vi får projektet til at rulle,« anførte Allan Gjersbøl Jørgensen.

Det nye Kultur- og Fritidsudvalg, som blev sammensat med den nye kommunalbestyrelse, har således allerede haft ét ekstraordinært møde med Fjellerup Strandliv på dagsordenen, og mandag mødes udvalget igen for at behandle sagen.

Once in a lifetime

Sidste år nedsatte Kultur- og Fritidsudvalget en styregruppe for Fjellerup Strandliv.

Selve projektet indeholder fire nedslagspunkter, og gruppen skulle både sørge for at understøtte de initiativer, der - trods alt - er blevet igangsat, og samtidig skulle styregruppen sørge for, at samle trådene i projektet og komme med en række anbefalinger til det indhold, som nedslagspunkterne skal bestå af for at begynde at sætte retning på projektet.

Den mulighed, vi har her, for at lave noget helt unikt og fantastisk ved Fjellerup Strand, det er altså ’once in a lifetime’. Vi får ikke  muligheden igen.

Bente Hedegaard (S), medlem af kommunalbestyrelsen og formand for styregruppen for Fjellerup Strandliv

Socialdemokratiets Bente Hedegaard er formand for styregruppen, og hun opfordrede til, at hele kommunalbestyrelsen nu begynder at arbejde i samme retning for projektet.

»Den mulighed, vi har her, for at lave noget helt unikt og fantastisk ved Fjellerup Strand, det er altså ’once in a lifetime’. Vi får ikke muligheden igen. Jeg vil gerne appellere til, at vi alle sammen trækker på samme hammel i den her sag. Og at vi alle sammen sørger for, at det her ikke brister. Både for de borgere, vi har i kommunen, men så sandelig også for turismen, som vi har som et af vores indsatsområder. Hvis vi skal understøtte det, så kan ikke sige nej til noget som det her,« konstaterede Bente Hedegaard.

Hun bemærkede desuden vigtigheden i, at Norddjurs Kommune får en nagelfast definition på, hvilke betingelser, der ligger i at have taget første spadestik.

»Det er fuldstændig afgørende, fordi vi mister vores dispensation, hvis ikke vi overholder første spadestik,« lød det fra Bente Hedegaard.

Ministeriet afviser

I slutningen af 2021 tog livet på Fjellerup Strand en interessant drejning. Det skete, da den private investor Arne Niemann viste interesse for den gamle makrelfabrik kaldet Strandkroen, der ligger helt ud til vandet og inden for det definerede område for Fjellerup Strandliv.

Hans plan er at rive den nuværende bygning, som er i meget dårlig stand, ned og rejse en ny bygning, som kan indeholde restaurationer og eventuelt udlejningslejligheder, som sammenlagt skal være med til at højne oplevelsen på Fjellerup Strand.

Den plan kunne de godt lide i Norddjurs Kommune, som i december 2021 søgte om tilladelse hos Bolig- og Indenrigsministeriet til at lave »mindre ændringer« i projektet Fjellerup Strandliv.

Kommunen vurderede, at der var tale om mindre ændringer, da bygningen i forvejen ligger i projektområdet. Det argument har Bolig- og Indenrigsministeriet dog i første omgang ikke købt og gav i sidste uge afslag på ansøgningen.

Den afvisning har affødt undren blandt samtlige politiske partier i Norddjurs. På kommunalbestyrelsesmødet blev der således bakket op om, at borgmester Kasper Bjerregaard (V) retter henvendelse til bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek samt Folketingets ordførere på området for at forsøge at ændre beslutningen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.