Kirstine Bille stiller op til Europa-Parlamentet

Den lokale SF-profil vil skabe bindeleddet mellem EU og lokalpolitik

Kirstine Bille kan skrive tidligere folketingskandidat og borgmester i Syddjurs Kommune på cv’et, og nu vil hun også tilføje titlen som EU-parlamentariker. Den lokale SF-profil vil således være at finde på stemmesedlen, når der i maj 2019 er valg til Europa-Parlamentet.

Beslutningen betegner Kirstine Bille som ”et naturligt skridt”, efter hun de seneste otte har siddet i Det Europæiske Regionsudvalg.

”Jeg har arbejdet i regionsudvalget de sidste otte år, som er regionernes og kommunernes høringsorgang over for Europakommissionen, og jeg tænkte, at det er et naturligt skridt for mig at bringe EU tættere på almindelige borgere på den her måde,” fortæller Kirstine Bille og uddyber:

”Mange har det indtryk, at EU er noget der kommer ovenfra og ned over hovedet på os, men det er jo folkevalgte borgere, der træffer beslutninger og laver anbefalinger over for rådet. Så for det første vil jeg arbejde for mere åbenhed; specielt omkring rådets beslutninger, men også komme med nogle lidt mere jordnære forklaringer på, hvad det er der foregår i EU, og hvordan lovgivningsarbejdet foregår, og hvornår man som almindelig borger kan have indflydelse på det arbejde,” lyder det fra Kirstine Bille.

Det lokale bindeled

Det er således stadig med udgangspunkt i det lokale, at SF’eren vælger at kigge mod Europa, idet en meget stor del af det arbejde, der til dagligt laves i Syddjurs Kommune og alle andre kommuner, stammer fra EU.

”Vi mangler klare og konkrete eksempler på, hvordan EU-lovgivningen forberedes og bearbejdes, inden det bliver noget vi skal tage stilling til. 40 procent af det der foregår på en kommunal politisk dagsorden, det er noget, der er opstået i et EU-direktiv eller en politikudmelding fra et EU-organ. Derfor er det vigtigt at bringe borgerne med og fortælle, hvornår de har indflydelse på det. Der vil jeg bruge mine erfaringer fra arbejdet i Regionsudvalget og kendskab til EU’s institutioner til at arbejde for et mere gennemskueligt og åbent system, som de fleste kan forstå,” siger Kirstine Bille og giver blandt andet udbudslovgivningen som et eksempel på, hvordan der lokalt skal arbejdes med EU-regler.

”Kommunerne har mange EU-regler hængende over sig i forhold til udbud. Der arbejder vi meget med at gøre det mindre bureaukratisk for almindelige mennesker i en almindelig kommune at lave udbud. Det kan være svært at skabe enighed om, men det er bare et af de steder, hvor det har indflydelse på en helt almindelig medarbejder i en kommunens hverdag. Jeg vil gerne være med til at skabe bindeleddet til det lokale, for jeg tror, det er den måde, EU skal gøres til en håndterbar størrelse for almindelige mennesker, at vi kommer med de konkrete eksempler på, hvordan det faktisk har betydning for dig som ganske almindelig borger,” forklarer Kirstine Bille.

Urafstemning til efteråret

SF har i forvejen Margrethe Auken siddende i Europa-Parlamentet, og i søndags meldte partiets politiske ordfører Karsten Hønge sig også på banen som kandidat til valget næste år. Dermed bliver der ganske hård konkurrence om en plads. Til september bliver det gennem en urafstemning i SF afgjort, hvordan opstillingslisten kommer til at se ud. Det er således ikke givet på forhånd, at Margrethe Auken bliver partiets spidskandidat, som det ellers er beskrevet andre steder, og Kirstine Bille forsikrer da også, at hun ikke havde tænkt sig at stille op, hvis hun ikke regnede med at have en chance for at blive valgt.

”Det bliver jo op til medlemmerne, hvordan listen bliver prioriteret. Hvis det bliver Karsten Hønge og Margrethe Auken, jeg stiller op imod, så er jeg jo kun halvkendt, og verden går ikke under, hvis jeg ikke bliver valgt, men jeg stiller helt sikkert op, fordi jeg synes det er interessant, og fordi jeg tror, der kan være en vis chance. Mange kender mig da også i Østjylland, som er noget af det mest folkerige, vi har, så jeg synes det er realistisk at tro på at blive valgt,” konkluderer Kirstine Bille.

faktaboks: Valg til Europa-Parlamentet

Valget skal holdes mellem 23.-26. maj 2019.

Danmark får efter al sandsynlighed 14 pladser, mod de nuværende 13, i Europa-Parlamentet efter valget. Udvidelsen er en konsekvens af Storbritanniens exit fra EU, der betyder at briternes 73 pladser i Europa-Parlamentet skal fordeles mellem de tilbageværende lande.

Bliver Kirstine Bille valgt til Europa-Parlamentet, betyder det, at hun forlader byrådet i Syddjurs Kommune, idet SF’s interne regler ikke tillader dobbeltmandater.

SF’s opstillingsliste er formentlig klar 1. oktober efter urafstemningen blandt medlemmerne.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.