Der er ikke sket noget i fem år, men Fjellerup Strandlivet skal forlænges

Norddjurs Kommune skal fortsat være en del af forsøgsprojekt på danske kyster. Det giver mening at fortsætte, selv om projektet længe har stået stille, mener politikere

Artiklens øverste billede

I 2015 blev kysten ved Fjellerup udpeget som et af 10 steder i Danmark, hvor der kunne laves forsøgsprojekter for at skabe mere turisme og liv ved kysterne. Siden da er der imidlertid ikke sket meget udvikling i ’Fjellerup Strandliv’, som projektet hedder.

En oplevelsesplads som består af en håndfuld bænke, et omklædningsskur og et udekøkken ved ejendommen Thomasminde på Klitvej 120 er de ganske små skridt, der indtil videre er taget.

Erhvervsstyrelsen, som er myndighed på de 10 forsøgsprojekter, har dog alligevel henvendt sig til Norddjurs Kommune for at forlænge projektet, og på kommunalbestyrelsens møde i sidste uge besluttede et flertal af politikerne at ansøge om forlængelse af projekt ’Fjellerup Strandliv’.

En fribillet

Selve forlængelsen af forsøgsprojektet koster ikke kommunen noget, og derfor er der ræson i at fortsætte. Det mener formand for kultur- og fritidsudvalget Lars Østergaard (V).

”Det er en fribillet på den måde, at det er ikke noget, der forpligter os til noget, men det giver os i stedet en mulighed for at lave noget i Fjellerup på et tidspunkt næste år. Når man blandt andet kigger på, at vi er med i Visitaarhusregionen og gerne vil fremme turismen, så synes jeg, det giver god mening, at vi stadig er i projektet,” siger Lars Østergaard.

Skæv investering

Selv om der ikke er nogen udgifter forbundet med forlængelsen, gav sagen alligevel anledning til debat på kommunalbestyrelsens møde.

Den udsprang fra de fire punkter, som projektet ’Fjellerup Strandliv’ består af. Punkt fire er således en gennemgribende udvikling af ejendommen Thomasminde. Det er her førnævnte bænke, omklædningsskur og udekøkken er sat op, men i projektbeskrivelsen skal bygningerne blandt andet føres tilbage til oprindelig stil, så der herfra kan tilbydes aktiviteter i kulturhistoriske rammer.

Der er bare lige den hage ved det punkt, at ejendommen er til salg. Det giver anledning til forvirring i forhold til udsigterne for ’Fjellerup Strandliv’, vurderede Konservative Folkepartis Mads Jensen på kommunalbestyrelsesmødet.

”Jeg synes, det bliver lidt skævt, når der tales om at lave større investeringer på Thomasminde og lave dyre istandsættelser. Hvis et flertal ønsker at gå videre med det her projekt inklusiv nedslagspunkt nummer fire (Thomasminde, red.), så vil man jo faktisk investere i noget, man ønsker at sælge videre til andre,” bemærkede Mads Jensen.

Efterfølgende mindede både Bente Hedegaard (S), Aleksander Myrhøj (SF) og Lars Østergaard, at sagen ikke handlede om selve salget af Thomasminde, men forlængelsen af hele projektet ’Fjellerup Strandliv’.

Salg kan have betydning

Det står dog ikke helt klart, om et eventuelt salg af Thomasminde rent faktisk kan få betydning for det samlede projekt. Ifølge Erhvervsstyrelsen vil eventuelle ændringer af det oprindelige projekt indgå i den kommende sagsbehandling i forhold til at forlænge tilladelsen til projektet.

Inden både erhvervsminister Simon Kollerup og miljøminister Lea Wermelin kan godkende forlængelsen, bliver der således lavet en vurdering af, hvor bærende ændringer af enkelte punkter er for det samlede projekt, oplyser Erhvervsstyrelsen.

I projektbeskrivelsen af ’Fjellerup Strandliv’ noterer Norddjurs Kommune selv, at punktet er vigtigt i forhold til at ”facilitere vandet og landet for områdets gæster.”

Investeringer et krav

Det er en lovændring i planloven, der har givet mulighed for både at forlænge kommunernes tilladelse til at føre projekterne ud i livet samt lave mindre ændringer af et allerede tilladt forsøgsprojekt.

Oprindeligt ville fristen for Norddjurs Kommune til at realisere ’Fjellerup Strandlivet’ udløbe 30. november i år. Erhvervsstyrelsen har imidlertid konstateret, at det flere steder har vist sig vanskeligt at sætte forsøgsprojekterne i værk inden for den fem-årige forsøgsperiode, hvorfor lovændringen har gjort det muligt at forlænge tilladelsen med to år.

Det betyder også, at Norddjurs Kommune, i tilfælde af en forlængelse, skal være i gang med projektet inden for den to-årige periode. Det kan umiddelbart være svært at forestille sig med de ganske få tiltag, der er lavet i den snart udløbne fem-årige periode.

Til Lokalavisen oplyser Erhvervsstyrelsen desuden, at en forlængelse af tilladelsen kræver, at der allerede er investeret ”ikke ubetydelige” ressourcer i at udvikle og realisere projekterne.

Ifølge Norddjurs Kommunes forvaltning beløber de foreløbige afviklede udgifter sig til etableringen af oplevelsespladsen ved Thomasminde samt tilskud til sommerens madmarked samme sted. Det har kostet kommunen cirka 160.000 kroner.

Både blandt politikerne til sidste uges kommunalbestyrelse og i dagsordenen noteres det ellers, at ”Projekt ”Fjellerup Strandliv” er en central del af Norddjurs Kommunes Plan- og Udviklingsstrategi 2019, hvor realiseringen af det blå og grønne potentiale er rammen for kommunens udvikling.”

Andre prioriteter

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget Lars Østergaard vurderer dog, at kommunens økonomiske udfordringer de seneste år har været medvirkende til, at prioriteterne har været andre steder end eksempelvis udvikling af projektet i Fjellerup.

”Der kører jo mange projekter og mange gode politiske intentioner hele tiden, og der er også meget, som aldrig bliver til noget. Det må vi erkende. Flere ting er kommet til at ligge stille, fordi vi røg ind i besparelserne for to år siden, hvor alle udvalg skulle spare. Det skulle Kultur- og Fritidsudvalget også, og det er en hel del af forklaringen på, hvorfor der ikke er sket mere i Fjellerup,” vurderer Lars Østergaard.

Ud over de investeringer, der er foretaget konkret i projektet ”Fjellerup Strandliv” har Norddjurs Kommune et løbende tilskud på 100.000 kroner til udvikling, forskønnelse og vedligehold af Thomasminde.

Norddjurs Kommune vil desuden etablere stiforbindelse med Fjellerup og Skovgårde. Det koster ifølge kommunen 1,64 millioner kroner.

I den foreløbige budgetskitse, som politikerne i kommunalbestyrelsen er blevet enige om, er der ikke afsat penge til ’Fjellerup Strandliv’.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.