Aarhus får EU's største geotermiske fjernvarmeanlæg

Aarhusianerne får i fremtiden en femtedel af fjernvarmen leveret fra undergrunden.

Artiklens øverste billede
Foto fra pressemødet. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Når aarhusianerne efter 2030 skruer op for deres radiatorer, kommer 20 procent af varmen fra geotermi: Det varme vand i vores undergrund.

Forsyningsselskabet AffaldVarme Aarhus og geotermiselskabet Innargi har indgået en aftale, der for første gang bringer geotermisk fjernvarme i spil i stor skala. Det kom frem ved et pressemøde i Aarhus i dag, hvor miljøminister Dan Jørgensen og finansminister Nicolai Wammen deltog.

En aftale er nu på plads, så geotermi kan blive for varme, hvad vind er for el.

»Det her er en historisk dag for fjernvarmen i Aarhus, og jeg er stolt over, at vi kan blive ved med at gøre aarhusianernes varme stadigt grønnere. Geotermi er en vedvarende energikilde og dermed et vigtigt skridt i vores bestræbelser på at få meget mere vedvarende energi ind i fjernvarmen. Geotermi er en forudsætning for, at vi i 2030 kan nå i mål med at udfase importerede træpiller,« siger Bjarne Munk Jensen, administrerende direktør for AffaldVarme Aarhus i en pressemeddelelse.

Innargi skal bygge og drive det geotermiske anlæg på 110 MW. I 2025 kan anlægget begynde at levere varme til aarhusianerne, og anlægget skal efter planen være fuldt udbygget i 2030, hvor det vil dække cirka 20 procent af fjernvarmebehovet.

Forventningen er, at projektet vil inspirere mange store byer i Europa, der arbejder med udfasning af kul og gas.

Fjernvarmen bliver endnu grønnere

Fremtidens fjernvarme hviler på et samspil mellem mange forskellige grønne energikilder: sol, overskudsvarme, havvand og geotermi.

For AffaldVarme Aarhus handler det om at få de forskellige kilder til at spille intelligent sammen, så forbrugernes varmepris hele tiden er den bedst mulige.

»Her spiller geotermi en nøglerolle, fordi geotermi er en forsyningssikker vedvarende energikilde, der kan levere varme 365 dage om året. Geotermi er dermed et afgørende skridt i retning af at brænde mindre biomasse af i fremtiden,« siger Bjarne Munk Jensen.

I Aarhus har vi et ambitiøst mål om at være en CO2-neutral by i 2030. I dét regnskab betyder varmeforsyningen til borgerne og virksomhederne rigtigt meget. Derfor er det en stor glæde, at Aarhus nu kan tage de første skridt i et meget ambitiøst og grønt projekt, hvor 20 procent af varmen kommer fra en ny vedvarende energikilde.

Borgmester Jecob Bundsgaard (S)

Med anlægget i Aarhus er det muligt at reducere mængden af træpiller, der skal importeres med 55.000 tons per år. Det betyder, at de direkte biogene CO2-udledninger reduceres med 95.000 tons, og anvendes den sparede biomasse til fx metanol til transport, kan der spares yderligere 70.000 tons CO2 – svarende til udledninger fra 30.000 benzinbiler.

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S), siger om aftalen:

»I Aarhus har vi et ambitiøst mål om at være en CO2-neutral by i 2030. I dét regnskab betyder varmeforsyningen til borgerne og virksomhederne rigtigt meget. Derfor er det en stor glæde, at Aarhus nu kan tage de første skridt i et meget ambitiøst og grønt projekt, hvor 20 procent af varmen kommer fra en ny vedvarende energikilde.«

Rådmand for Miljø og Teknik i Aarhus, Steen Stavnsbo, (K), er også en glad mand:

»Geotermisk energi er grøn energi og er en vigtig brik i et moderne og fremtidigt CO2-neutralt energisystem. Med geotermi som ny, vedvarende varmekilde bliver vores varmeforsyning grønnere, og det vil bringe Aarhus tættere på ambitionen om at være klimaneutral. På længere sigt, er det et projekt, der har et potentiale, der rækker langt ud over kommunegrænsen og de omegns\u0002kommuner, som vi i dag forsyner med fjernvarme.«

Foto: Mikkel Berg Pedersen.

ksa

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.