Specialinstitution for sårbare unge lukker

Faldende efterspørgsel efter institutionen Kløvhøjs tilbud er årsagen til, at Region Midtjylland drejer nøglen om i Dalstrup

Artiklens øverste billede
Specialinstitutionen Kløvhøj i Dalstrup må nu lukke efter flere års faldende efterspørgsel. Foto: Simon Carlson

I Dalstrup mellem Grenaa og Glesborg ligger døgninstitutionen Kløvhøj, som har specialiseret sig i det pædagogiske arbejde og undervisning af børn og unge med udviklingshæmning og psykiske vanskeligheder.

Det er dog snart slut. Når regionsrådet i Region Midtjylland mødes 23. februar skal politikerne tage stilling til, om Kløvhøj skal lukke.

Det er direktionen i regionen, der har stillet forslag om at lukke institutionen. Årsagen skal findes i manglende efterspørgsel efter Kløvhøjs tilbud, som af samme grund kører med store underskud på driften.

Kløvhøj har således 20 pladser, men aktuelt bor der kun seks børn og unge på institutionen.

To af dem er ovenikøbet på vej til at flytte fra Kløvhøj, og der er, trods løbende iværksatte initiativer, ikke udsigt til, at nye børn og unge er på vej ind, oplyser Region Midtjylland.

Geografi spiller ind

De børn og unge, som bliver tilbudt plads på Kløvhøj, bliver henvist til stedet af deres respektive bopælskommuner, og det er blandt andet en af årsagerne til, at efterspørgslen igennem flere år er dalet. Det vurderer socialchef i Region Midtjylland Ann-Britt Wetche.

»Jeg tror, at der blandt andet er noget geografisk i årsagen til den vigende efterspørgsel. Kommunerne bliver i højere grad dygtigere til at klare flere af denne type borgere selv. De har fået mere ekspertise, og her vægter de også, at man kan være tæt på sin familie. Der kan Kløvhøj godt føles langt væk, hvis man kommer fra en kommune uden for Djursland,« siger Ann-Britt Wetche til avisen.

Umulig opgave

Ifølge socialchefen drives Kløvhøj af den årsag med månedlige underskud på »flere hundredetusinde kroner om måneden«, og selv hvis der skulle komme nogle få børn og unge til stedet i den nærmeste fremtid, så er det ikke en holdbar løsning.

»Der er så stor kompleksitet i arbejdet med de børn og unge, så man kan ikke drive et tilbud med så få børn. Det kan ikke lade sig gøre,« noterer Ann-Britt Wetche.

Reel lukning

Region Midtjylland har tidligere lukket dele af Kløvhøjs afdelinger på grund af manglende efterspørgsel og siden genåbnet dem. Denne gang er der dog tale om en formentlig permanent lukning af hele institutionen.

»Man kan sige, at hvis der om for eksempel om to år er en helt ny målgruppe, som efterspørger et sted som Kløvhøj, så har vi jo bygningerne til det, men det her bliver en reel lukning,« konstaterer socialchefen.

Region Midtjylland skal nu i dialog med bopælskommunerne for de seks unge, der lige nu bor på Kløvhøj i forhold til, hvilke tilbud de skal flyttes over. Det er en beslutning, der ligger hos kommunerne.

Der er i øjeblikket 25 fastansatte på Kløvhøj, og Ann-Britt Wetche forventer, at de alle kan blive tilbudt lignende stillinger i andre afdelinger af regionens socialområde.

Læs også

Del artiklen