Kommuner og SOSU-skoler retter fokus mod brancheskiftere

Voksne over 25 år og brancheskiftere skal være en del af løsningen på at skaffe mere social- og sundhedspersonale i fremtiden, og skoler og kommuner i Midt- og Nordjylland går sammen om opgaven med at tiltrække flere elever.

Artiklens øverste billede

Der kommer til at være flere ældre i fremtiden, der får behov for hjælp og pleje fra en social- og sundhedsassistent eller -hjælper. Konkret skal der uddannes omkring 3.000 ekstra hvert år frem mod 2045, hvis man skal kunne matche antallet af ældre.

Ud over at det vil kræve, at flere unge vælger en social- og sundhedsuddannelse, har man i de midt- og nordjyske SOSU-skoler og kommuner, der ansætter eleverne, også rettet øjnene mod voksne over 25 år og særligt brancheskiftere som en vigtig del af fremtidens rekruttering til uddannelserne.

Derfor mødtes kommuner, jobcentre og skoler til en temadag på Randers Social- og Sundhedsskole, arrangeret af SOSU-skolerne og arbejdsmarkedskontor Midt-Nord, hvor der blev sat spot på at finde nye veje og alternative muligheder til at rekruttere elever og arbejdskraft til social- og sundhedsområdet.

Der er brug for, at vi tænker nyt og anderledes for at løse udfordringerne med rekruttering. Vi har allerede mange initiativer i gang, hvor vi kigger mod nye veje for at skaffe elever, men på skolerne, i praksis og fra politisk hold må man også konstatere, at det vi gør nu, ikke er nok.

Maria Dyhrberg Rasmussen, direktør, Randers Social- og Sundhedsskole

»Der er brug for, at vi tænker nyt og anderledes for at løse udfordringerne med rekruttering. Vi har allerede mange initiativer i gang, hvor vi kigger mod nye veje for at skaffe elever, men på skolerne, i praksis og fra politisk hold må man også konstatere, at det vi gør nu, ikke er nok. Derfor har vi taget initiativ til en dag som denne, hvor vi sammen kan finde løsninger,« siger Randers Social- og Sundhedsskoles direktør Maria Dyhrberg Rasmussen i en pressemeddelelse.

Skal være nemmere

Temadagen bød på oplæg fra eksperter og inspirationsoplæg med gode erfaringer fra skoler og kommuner om, hvordan man på forskellige måder arbejder med at rekruttere til uddannelserne. Og så blev der udviklet nye initiativer til at øge samarbejdet mellem skoler og kommuner.

»Alle der var til stede i dag har fået en opmærksomhed på at skabe et endnu tættere samarbejde mellem jobcentre, kommuner og skoler, så vi i fællesskab kan gennemføre de mange aktiviteter, der allerede er iværksæt derude og de nye, vi har fået inspiration til i dag,« siger udviklingschef på Randers Social- og Sundhedsskole René Dybdal.

Det tættere samarbejde skal blandt gøre det nemmere for potentielle elever at starte på uddannelsen, eksempelvis hvis de går ledig eller ønske at skifte branche.

»Nøgleordene er fleksibilitet, så vi kan finde veje, der er praktisk muligt for alle parter, og agilitet, så vi skaber så let en vej til uddannelsen som muligt. Hvis en potentiel elev viser interesse for uddannelsen, skal vedkommende ikke vente lang tid på en afklaring, men nemt og hurtigt ledes frem til uddannelsesstart,« siger René Dybdal.

Fælles om den gode historie

Uddannelseskoordinator i Norddjurs Kommune, Lotte Bressum, kom fra dagen med inspiration til fremtidens arbejde med at rekruttere til faget, og hun fremhæver også, at der ligger en fælles opgave i at øge kendskabet til faget og de muligheder det giver.

»Det er en stor styrke, at skolerne i Midt- og Nordjylland arbejder med et fælles fokus på rekruttering sammen med kommunerne i fremtiden. Vi skal fortælle den gode historie om faget og sætte større fokus på de karrieremuligheder, du også har som social- og sundhedsassistent eller hjælper,« siger hun.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Læs også

Del artiklen