Millionerne regner ned over Det Grønne Museum

Fondsbevilling sikrer ny basisudstilling, der tager på tidsrejse i i jagtens, skovens, landbrugets og madens danmarkshistorie.

Artiklens øverste billede
En lykkelig museumsdirektør Anne Bjerrekær har nu finansieringen af første etape af museets nye store basisudstilling på plads. Foto: Det Grønne Museum

A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilliget 11 millioner kroner til Det Grønne Museums store udstillingssatsning, der i én sammenhængende fortælling skal formidle jagtens, skovens, landbrugets og madens danmarkshistorie.

Bevillingen er kulminationen på flere års arbejde med udstillingsprojektet, hvoraf første etape nu er fuldt finansieret. Den skal fortælle historien om menneskets liv i og af naturen på tværs af museets fire emneområder fra i går og tilbage til tiden omkring Anden Verdenskrig.

Nyheden om bevillingen skaber naturligvis stor begejstring på Det Grønne Museum, hvor direktør Anne Bjerrekær ser frem til at realisere udstillingen.

Jagten, skoven, landbruget og maden er bærende elementer i historien om Danmark, og vi er meget stolte af, at A.P. Møller Fonden har valgt at støtte museets nye basisudstilling med så stort et beløb. Det er et kæmpe skulderklap, der giver ekstra energi til det kommende arbejde. Jeg vil gerne takke fonden mange gange for deres tillid. Vi glæder os nu til at føre planerne ud i livet, og trække endnu flere besøgende til museet,« siger Anne Bjerrekær i en pressemeddelelse.

Største ønske

En af årsagerne til, at A.P Møller Fonden har valgt at støtte udstillingen er, at der de kommende år skal tages flere og større beslutninger om klima, bæredygtighed og biodiversitet. Her er det vigtigt, at viden om menneskets rolle i naturen er med.

De 11 millioner kroner er det største enkeltstående beløb museet nogensinde har modtaget.

»Siden det fusionerede museum så dagens lys har denne udstilling stået øverst på ønskelisten. En periode med corona og nedlukning af museet gjorde det ikke just lettere for mine medarbejdere. Derfor er det også helt særligt for os at juble sammen i dag. Jeg fik selv overbragt den fantastiske nyhed, mens jeg kørte bil, og jeg måtte svinge ind på den første, den bedste tankstation for at kunne få glæden fysisk ud. Så betød det ingenting, at de andre på tanken kiggede mærkeligt efter mig,« noterer en glad Anne Bjerrekær

To etaper

De to etaper af Det Grønne Museums Danmarkshistorie bliver en sammenhængende kalejdoskopisk tidsrejse med mennesket i centrum gennem de sidste 13.000 år. I to bygninger på i alt 2000 m2 fortælles historien om, hvordan vi mennesker altid har levet i og af naturen. Og hvordan vore valg i jagten på det bedste liv også har haft store konsekvenser for vore omgivelser.

I første udstillingsetape, der forventes åbnet i 2023, fortælles historien fra nutiden og tilbage til tiden omkring Anden Verdenskrig. Ambitionen er at skabe en topmoderne og interaktiv udstilling med museets ikoniske genstande, som kommer til at centrere sig om menneskets ageren i nogle af de mest skelsættende år for vores planet.

Ifølge Det Grønne Mueseum bliver historien er vigtig ballast at have med, når der skal skabes en klimasikker og biodivers planet, og samtidig også kunne brødføde fremtidens generationer.

Store ambitioner

Museet arbejder på at forøge besøgstallet med mindst 25 procent., og ambitionerne er da også høje. Det afspejles blandt andet i, at det samlede budget til den første etape er på 18,8 millioner kroner.

Med tidligere tilsagn fra både Augustinus Fonden og Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond samt museets egen medfinansiering kan målet nu realiseres.

I den anden etape, der forventes åbnet i 2026, fortsætter rejsen fra 1950 og helt tilbage til Istiden.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen