»Altid glade børn hjem fra skole«

Susanne Gade Clausen har både skiftet karrierespor og hjem for at starte som skoleleder på Gjerrild Bønnerup Friskole i august.

Artiklens øverste billede
Susanne Gade Clausen startede som skoleleder på Gjerrild Bønnerup Friskole 1. august i år. Pressefoto

»Altid glade børn hjem fra skole! Det er det vigtigste for mig,« fortæller den ny skoleleder på Gjerrild-Bønnerup Friskole Susanne Gade Clausen, som startede 1. august, og snart flytter med sin familie fra Herning til Gjerrild.

»Det skal være en god og positivt udfordrende oplevelse at gå i skole. Samtidig lærer man også bedre, hvis man er glad,« siger Susanne Gade Clausen.

Uddannet jurist

Susannes ønske for hendes elever kommer alligevel med en overbevisning som gør det mere troværdigt. For at forstå det, skal man forstå hendes baggrund. Hun er egentlig uddannet jurist. I over 20 år har hun arbejdet med patientsager i det offentlige.

»Dengang virkede det oplagt for mig at blive jurist,« fortæller Susanne, som i dag er 50 år.

»At være jurist er også en fin karrierevej. Men der var et ønske der boblede i mig, og som fyldte mere og mere, efterhånden som jeg også engagerede mig i mine fire børns skolegang. For jeg har nogle ideer og ønsker til hvordan man kan gøre skoledagen bedre i forhold til trivsel og læring,« fortæller hun.

Susanne meldte sig til sine børns skolebestyrelse, og fik frivillige bestyrelsesposter i læringsorganisationer.

»Det var også fint,« siger hun.

»Men ønsket om helt konkret at kunne påvirke børnenes skoledag betyder meget for mig, og derfor begyndte jeg selv i skole igen på meritlæreruddannelsen, så jeg kunne kvalificere mig til at undervise i grundskolen. Det var et stort skifte,« fortæller Susanne Gade Clausen.

»Jeg har min families opbakning, og jeg er overbevist om jeg kan gøre en forskel. Da jeg så stillingsopslaget som leder af GBF tænkte jeg at det var alt det, jeg havde drømt om. Jeg søgte, trods at jeg ikke er færdig med min uddannelse, og var så heldig at få jobbet,« siger hun.

»Vi havde et ret stort felt at kvalificerede ansøgere,« fortæller bestyrelsesformand og leder af ansættelsesudvalget, Søren Kejser.

»Men der var noget ved Susannes entusiasme vi bare ikke kunne stå for. Ønsket om at skifte karriere opfatter vi også som kvalificerende. For det er vigtigt at have prøvet mange ting som leder og rollemodel, så Susanne også bedre kan forberede børnene på de jobmuligheder, der findes. Oprindelig tænkte vi måske, at vi tog en chance, men nu da Susanne har været i gang noget tid, kan vi se at det er det helt rigtige valg. Vi glæder os til at møde de udfordringer, fremtiden rummer, med Susanne som skoleleder,« fortæller Søren Kejser.

Kreativitet og dannelse

»Der er en del ting, jeg skal lære som ny i branchen,« siger Susanne Gade Clausen

»Men mine ønsker og ambitioner er allerede ved at blive vekslet til konkrete handlinger. I samarbejde med skolens lærere og bestyrelse, arbejder vi med at formulere de tre ting, vi vil være sikre på at vores elever tager med sig videre, og får oplevelsen af i dagligdagen. De tre ord er fællesskab, kreativitet og dannelse. Vi har som friskole nogle bredere rammer end folkeskolen. Vi har også nogle stærkt engagerede forældre, som aktivt tager del i skoledagen, med den brede baggrund forældrene har. Det er for eksempel sådan noget vi forstår ved fællesskab. At vi både rummer og dyrker forskelligheden. For livet har mange former, og det er noget af det vi arbejder med – ikke at være bange for forskellighed, men at se det som en styrke,« fortsætter Susanne.

»Det hænger selvfølgelig også sammen med kreativitet. For kreativitet handler i min optik ikke om fingermaling og leg, men derimod om at se nye sammenhænge og forbindelse, både indenfor fagene, men sandelig også mellem fagene. Det er altså en faglig funderet kreativitet, jeg fokuserer på, udover at vi selvfølgelig også meget ud af de kunstneriske fag som for eksempel billedkunst og musik.«

En helt særlig tradition

Susannes kontor bærer præg af at det er en hektisk dagligdag. Det bænker jævnlig på døren, når elever har konkrete spørgsmål, samtidig med at der løbende tikker mails ind eller der er møder. Oveni det underviser den nye skoleleder også i tysk og engelsk.

»Særlig GBF har nogle helt unikke traditioner, som jeg gerne vil værne om,« siger Susanne Gade Clausen.

»Hvert år tager alle børn på skolebytte. Det varer en hel uge, og for mange af børnene i de små klasser, er det første gang det de ikke sover hos deres forældre. Når vi kommer hjem igen, så børnene så stolte og glade, for det har været en begivenhedsrig tur, og de har været seje og sovet sammen med deres venner og lærere. Den slags fællesskab er ret unikt. På mange andre skoler er det kun enkelte klasser der tager afsted på tur, men her er det hele skolen. Det kan vi gøre, fordi vi også arbejder på at nedbryde klassehierarkier; alle elever får en storeven, når de starter, som skal hjælpe dem praktisk og støtte dem. På den måde får vi blandt andet knyttet nogle bånd på tværs af årgangene, og det er fundament for det sammenhold, der også gør det muligt at hele skolen tager på skolebytte.«

Friskolens DNA

Adspurgt om det er anderledes at gå i friskolen, sidder Susanne Gade Clausen og tænker sig lidt om på stolen bag sit skrivebord.

»Jeg kan godt finde på at være lidt provokerende og sige til forældrene, at hvis de ønsker glade børn hjem, så skal de også sende glade børn afsted i skole. Med det mener jeg at forældrene overordnet skal bakke op om skolen og dens værdier, og kunne se sig reflekteret i dem. Forældrene skal også engagere sig i skolen, med rengørings- og arbejdsdage som er obligatoriske, og når vi også spørger om de vil hjælpe, fordi de kan noget særligt. Forældreengagementet er faktisk friskolens frihed og forpligtelse, som også for mig at se er betingelsen for at modtage glade børn i skolen og sende dem gladere hjem. Selvfølgelig også lidt klogere, både på bøger og livet i al dets mangfoldighed.«


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.