Kobler kultur og sundhed

Region Midtjylland står i spidsen for et nyt ambitiøst samarbejde, der skal bringe kultur og kunst ind i plejesektor og på hospitaler i Danmark, Norge og Sverige.

Artiklens øverste billede

Sang, dans, litteratur og kunst kan have stor positiv indflydelse på menneskers sundhed. Det viser en række erfaringer og data fra hele verden. Nu baner Region Midtjylland sammen med to nordiske partnere vejen for at indfri potentialet for ”kultur og sundhed” i det skandinaviske sundhedsvæsen.

Regionen har således sammen med Sarpsborg Kommune i Norge og den svenske kulturinstitution TILLT modtaget cirka 0,7 mio. kroner fra EU’s regionalfondsmidler (Interreg) til første fase af projektet ”Kulkur”. Der er tale om et såkaldt forprojekt, hvor de tre partnere, der leverer den øvrige finansiering, har et år til at samle de væsentligste aktører på området og opbygge en struktur for samarbejde mellem sundhedsvæsen og kulturaktører.

Deler erfaringer

»Vi skal hele tiden udvikle vores sundhedsvæsen, og her kan koblingen af kultur og sundhed spille en vigtig rolle. I Region Midtjylland har vi derfor i de seneste år lavet en stor indsats for at give plads til mere kultur i den måde, vi håndterer sundhed på. Vi har udbredt korsang for lungesyge, læsegrupper for psykisk sårbare og vi har en række kulturforsøg på vores hospitaler. Det betyder, at vi har en række erfaringer at byde på – men det samme har vores nabolande,« siger formand for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland, Jørgen Nørby (V), i en pressemeddelelse.

I løbet af det første år skal Kulkur starte et netværk og en markedsplads i Skandinavien. Målet er, udover at dele viden, at identificere, hvor der kan udvikles nye kulturelle løsninger til brug i sundhedsvæsnet. Det kan fx være på områder som kronisk sygdom, hospitalskultur, mental sundhed og aldersrelaterede lidelser.

Forprojektet havde start 1. oktober og de tre partnere har så ét år til at samle de væsentligste aktører på feltet og sammen med dem forberede en projektudviklingsplan og en ny ansøgning til Interreg om støtte til et flerårigt udviklingsprojekt på området.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen