Midtjylland melder sig ind i klimakampen

Alle 19 kommuner i Midtjylland er nu med i DK2020, hvor landets kommuner i  samarbejde med de fem danske regioner, KL, Realdania og Concito udarbejder ambitiøse kommunale klimaplaner.

Artiklens øverste billede
Billedet stammer fra en klimastrejke. Omkring 2.000 skole- og gymnasieelever mødtes foran Christiansborg for at strejke for klimaet. Strejken var arrangeret af Den Grønne Studenterbevægelse. Foto: Simone Skyum

Inden 2023 får alle kommunerne i Midtjylland en plan for at imødekomme de mange klimaudfordringer, som verdens lande, byer og kommuner står over. Det ligger fast, efter Holstebro, Ikast-Brande, Norddjurs, Silkeborg, Skanderborg og Syddjurs kommuner i denne uge blev optaget i det tre-årige DK2020-projekt.

Gennem projektet afdækkes kommunernes CO2-udledning på både samfundsniveau og som organisation, og de skal udvikle politisk godkendte klimaplaner for at nå en netto-nul udledning i 2050. Endvidere indebærer projektet også krav om langsigtede klimatilpasningsplaner, der skal tage højde for den øgede mængde regnvand, stigende grundvand, oversvømmelser og tørkeperioder.

DK2020-samarbejdet står stærkt og de fælles løsninger, der bliver skabt, er afgørende elementer i den klimakamp, vi alle skal tage på os, på tværs af kommuner og region.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand

»Både forebyggelse af klimaforandringer og klimatilpasning kræver handling på tværs af kommunegrænser, og derfor glæder jeg mig over, at der både i regionsrådet og i alle 19 kommuner bliver udvist handlekraft på området. DK2020-samarbejdet står stærkt og de fælles løsninger, der bliver skabt, er afgørende elementer i den klimakamp, vi alle skal tage på os, på tværs af kommuner og region,« siger regionsrådsformand, Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

Det er utrolig flot at se samarbejdet på tværs af alle 19 kommuner i Midtjylland på klimaområdet.

Torben Hansen(S), borgmester i Randers og formand for KKR Midtjylland

»Det er utrolig flot at se samarbejdet på tværs af alle 19 kommuner i Midtjylland på klimaområdet. Kommunerne løfter her et stort ansvar for de mange svære udfordringer, som klima-forandringerne medfører. Både inden for kommunegrænsen, men også i forhold til de mange tværgående udfordringer og opgaver, som kommunerne løser i fællesskab med hinanden og andre, siger Torben Hansen(S), borgmester i Randers og formand for KKR Midtjylland.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand og Torben Hansen (S), borgmester i Randers Kommune udgør sammen med Steen Vindum (V), borgmester i Silkeborg Kommune den politiske styregruppe for DK2020 i Midtjylland.

Global erfaring

Kommunerne får rådgivning til arbejdet med at udvikle deres klimahandlingsplaner. Dels via metodikken og værktøjet Climate Action Planning Framework, som er udviklet af det internationale bynetværk C40-cities, og dels via det danske partnerskab bestående af Regionerne, KL og Realdania – og Concito som videnspartner.

Med de ambitiøse klimahandlingsplaner lever kommunerne op til Paris-aftalens konditioner og et er første gang i historien, at så mange kommuner i et land, udarbejder så ambitiøse og detaljerede klimahandlingsplaner, som C40-bynetværket godkender.

Danmark fører an

I er 95 danske kommuner nu optaget, og dermed indgår næsten alle 98 kommuner i DK2020- projektet.

Når projektet afsluttes i sommeren 2023, skal kommunerne arbejde videre med implementeringen af de mange klimatiltag og de lokale byråd og kommunalbestyrelser vil ligesom regionsrådet løbende følge op klimaindsatsen for at sikre fremdrift og ressourcer til at opfylde de ambitiøse målsætninger.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen