Der lyttes til støjklager: Kalkværket skruer ned

Beboere på Grønnegade i Grenaa kan se frem til, at Grenaa Kalkværk vil fjerne monoton susen og brummen fra produktionen af kalk.

Artiklens øverste billede
Grenaa Kalkværk ligger her - gemt godt af vejen ved siden af Erhvervsparken ved Grenaa Havn. Foto: Søren Andersen

I årevis har beboere på Grønnegade i Grenaa klaget over, at naboen - Grenaa Kalkværk - støjer mere end det tilladte. Ikke i form af bulder og brag, når der produceres kalk på fabrikken, men en monoton susen og brummen.

Heidi Dønvig har boet 24 år på Grønnegade og Maja Søholm i 14 år. de er enige i, at støjplagen fra Grenaa Kalkværk er blevet værre med årene. Foto: Søren Andersen

Indtil videre har to af beboerne på vejen - Maja Søholm, der har boet i sit hus i 14 år, og Heidi Dønvig, husejer gennem 24 år, følt at der ikke er blevet lyttet til dem, når de har klaget til Norddjurs Kommune.

Min vurdering er, at Grenaa Kalkværk støjer mere end det tilladte i aften- og nattetimerne, så jeg vil sige, at beboerne på Grønnegade har en god sag

Niels Kristian Petersen, miljøtekniker i Norddjurs Kommune

Udvikling i sagen

Men nu sker der noget i sagen. Miljøtekniker Niels Kristian Petersen fra Norddjurs Kommune har taget det første skridt ved at lave en orienterende støjmåling.

Vi er kede af, at vi støjer mere end vi må. Folk på Grønnegade skal naturligvis kunne sidde ved deres huse og have en hyggelig grillaften

Torben Andersen, fabrikschef, Grenaa Kalkværk

»Min vurdering er, at Grenaa Kalkværk støjer mere end det tilladte i aften- og nattetimerne, så jeg vil sige, at beboerne på Grønnegade har en god sag. Proceduren i sådanne sager er, at den orienterende støjmåling ikke kan bruges til at udstede et påbud, da det kræver en mere kvalificeret måling, men heldigvis erkender Grenaa Kalkværk problemet og lover at dæmpe støjen, så vi behøver ikke et gå længere med sagen fra kommunens side,« siger Niels Kristian Petersen.

Den udlægning af fabrikschef Torben Andersen fra Grenaa Kalkværk helt enig i.

Ked af at støje

»Vi er kede af, at vi støjer mere end vi må. Folk på Grønnegade skal naturligvis kunne sidde ved deres huse og have en hyggelig grillaften,» siger han.

På Grønnegade har Maja Søholms mand, Finn Henriksen, gennem længere tid selv gennemført støjmålinger med en app på sin mobiltelefon og nøje ført resultaterne ind i en kalender.

Det er blevet værre med årene, og hvis vi skal nyde en sommeraften på hvad der burde være en skøn plet. er vi nødt til at tage en radio med ud på terrassen

Finn Henriksen, beboer på Grønnegade i Grenaa

»Regler er vel til for at blive overholdt, og mine støjmålinger viser, at grænserne ikke bliver overholdt. Det er blevet værre med årene, og hvis vi skal nyde en sommeraften på hvad der burde være en skøn plet. er vi nødt til at tage en radio med ud på terrassen. Det værste er, at støjen er konstant. Den er der bare hele tiden,» siger Finn Henriksen.

Samlet underskrifter

De utilfredse beboere på Grønnegade har haft gennemført en underskriftsindsamling for at lægge pres på Norddjurs Kommune, som de mener har været alt for lang tid om at reagere.

»Gennem årene har der været fraflytninger her på grund af støjen,» siger Heidi Dønvig.

Tilbage på Grenaa Kalkværk fortæller fabrikschef Torben Andersen, at der skal to ting til for at reducere støjen fra anlægget.

»Den maskine, som vi bruger til at knuse kalken med, skal pakkes bedre ind. Det er den nemmeste del at klare, og det arbejde er sat i gang. Det er lidt værre med den støj, der kommer fra vores skorsten. Her skal et filter udskiftes og der skal etableres et nyt hus omkring selve skorstenen. Vi anerkender fuldt ud, at der er problemer med støjen, men sådan noget er ikke lige en bestillingsvare, så jeg tør nok ikke love at en løsning er på plads før næste år - og det bliver desværre nok ikke i januar, men heller ikke i december - nok snarere midtimellem. Vi har indhentet tilbud, som vi vurderer på lige for tiden,« siger Torben Andersen.

Lille men vigtig arbejdsplads

Han forklarer, at Grenaa Kalkværk i dag er en del af en stor schweizisk ejet koncern med 9000 ansatte og 80 fabrikker over hele jorden.

I Grenaa klares produktionen af en formand og fem operatører, og det meste af året produceres der fra klokken 6 morgen til midnat - nogle gange længere.

Der produceres to slags kalk i Grenaa. Dels kalk, som er blevet sejlet fra det nordlige Norge til Grenaa for så på lastbil at blive kørt til fabriksanlægget, og dels en speciel kalk, som produceres af en speciel kalkstensart, som findes i de grusgrave, som vognmandsfirmaet Gert Svith driver på Djursland. I begge tilfælde knuses kalkstenene til pulverform, som så transporteres ud til kunderne.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen