Klagerne hober sig op efter gravearbejde

Etableringen af fibernet i Grenaa har fået rekordmange til at klage til Norddjurs Kommune.

Artiklens øverste billede
Her er et eksempel på det flisearbejde på Grønningen, som Lene Djernis ikke synes er særlig godt udført. Foto: Søren Andersen

Det startede med en henvendelse til avisen fra en borger.

Lene Djernis fra Grønningen i Grenaa formulerede sig på denne måde til at beskrive situationen.

»Heldigvis har vi ikke jordskælv i Danmark, men at se på gen-nedlæggelse af fortove i Grenaa by efter kabelarbejdet, er det måske en tanke, man kunne få.

Fibia skulle have lov til at lægge det hele om – eller mod betaling – at få Norddjurs Kommune til at gøre det. Og nogen tænker så måske; jamen er de færdige? Ja, det er de, der er smidt grus ud af et par gange – ikke andet – og jeg tror ikke det selv finder vej ned i revner og sprækker.

Fibia skulle have lov til at lægge det hele om – eller mod betaling – at få Norddjurs Kommune til at gøre det

Lene Djernis, beboer på Grønningen i Grenaa

Jeg har indgivet en klage over nedlægningen på Grønningen 25. august 2021 til Fibia og håber også andre følger efter. Det er direkte farligt at gå tur. Og ikke mindst, når sneen skal skrabes, vil det volde problemer med så ujævne fliser, hvor skraberen ikke ”bare kan skubbes”, men måske vi kan overtale Fibia til at komme og gøre det for os?

På Bellisvej er fliserne også bare smidt ned med flere centimeters højdeforskel, hvor man kan vippe og vride rundt på foden. Det gjorde jeg selv lørdag morgen og faldt så lang jeg er og slog hul på knæet. Heldigvis ikke mere end det, det kunne have endt med en brækket hofte eller et lårben.

Hvem har så ansvaret? Fibia? Norddjurs Kommune? Eller i sidste ende måske ”ejeren” af fortovet. «

Kvaliteten af arbejdet

Så er de fleste nok klar over, at det er etableringen af fibernettet i Grenaa, det drejer sig om. Eller rettere kvaliteten af det arbejde, der er udført i byen - gravning af huller, kabellægning, genetablering af fortove og asfalt på veje.

Fibernettet er på vej ind i mange ejendomme i Grenaa. Foto: Søren Andersen

Et opkald til vej- og ejendomschef i Norddjurs Kommune, Kim T. Jensen, bekræfter da også, at fiberarbejdet har medført usædvanligt mange borgerhenvendelser, selv om det er et stramt styret område, når kommunen tildeler gravetilladelser, men han henviser til driftsplanlægger Kim Jørgen Hansen, som er den, der har overblikket over sagsforløbet.

Om vi har fået mange klager? jeg hører ikke om andet for tiden, så det er til at få røde knopper af - for nu at sige det på godt dansk

Kim Jørgen Hansen, driftsplanlægger, Norddjurs Kommune

Fast procedure

”Om vi har fået mange klager? jeg hører ikke om andet for tiden, så det er til at få røde knopper af - for nu at sige det på godt dansk,« siger han.

Og han fortæller om en helt fast procedure, når der skal graves i et offentligt areal i Norddjurs Kommune.

• Entreprenøren søger og får en gravetilladelse af vejmyndigheden (kan ikke nægtes)

• Arbejdet udføres

• Arbejdet færdigmeldes til vejmyndigheden

• Retableringen synes af sagkyndig person udpeget af vejmyndigheden

Hvis retableringen ikke er i orden kasseres denne, entreprenøren må så udbedre fejl

• Retableringen godkendes

• Efter to år er der så et afsluttende garantieftersyn for at sikre at retableringen stadig er i orden. Hvis retableringen ikke er i orden kasseres denne, entreprenøren må så udbedre fejl. Entreprenøren hænger så på projektet i yderligere to år.

• Til slut: Retableringen godkendes og gravetilladelsen arkiveres

Garvet brolægger syner

»Vi bruger en garvet brolægger til at syne arbejdet, og vi har kasseret arbejdet i mange tilfælde i denne omgang. Vi er dog bagud med tilsyn i øjeblikket, for vi har seks tæt beskrevne sider med adresser, vi er bagud med at syne. Alene i år har vi udstedt 1158 gravetilladelser, og det er et uhørt højt antal, så det giver os noget ekstra arbejde, når vi skal besøge hvert enkelt sted to gange for at se, om en klage er berettiget eller ej. Mit råd til entreprenørerne er altid, at de skal se at få taget nogle gode fotos på stederne, inden skovlen sættes i jorden,» siger Kim Jørgen Hansen.

Det råd er især brugbart, hvis der håbes på at få et gammelt fortov erstattet af et nyt.

»Det kommer vi også ud for, og det er jo ikke meningen,« siger Kim Jørgen Hansen.

Sådan ser fliserne ud i Storegade i Grenaa. Arbejdet skal godkendes af Norddjurs Kommune. Foto: Søren Andersen

Han taler ud fra 35 års erfaring i kommunen og 10 år med dette arbejdsområde, når han siger, at det nuværende antal klager er det værste, han nogensinde har set - men alligevel opfordrer han klagerne til at være tålmodige.

»Vi skal nok komme igennem bunkerne,« lover han.

Udvalgsformand garanterer

Den holdning deles af formanden for Miljø og Teknikudvalget i Norddjurs, Jens Meilvang, Liberal Alliance.

»Jeg garanterer, at vi følger op på de konkrete klager. Ingen får lov til at aflevere noget, der er ringere end før,« siger han.

Fibias svar

Og Fibia, som står bag gravearbejdet lover da også, at der vil blive ryddet ordentligt op.

»Hele Grenaa får i løbet af det næste års tid mulighed for en hurtig og stabil internetforbindelse. Når vi skal grave så mange kilometer kabel i jorden, kommer vi uundgåeligt til at fylde og forstyrre i gadebilledet. Generelt efterlader vi veje og fortove i minimum samme stand, som da vi gik i gang.

Generelt efterlader vi veje og fortove i minimum samme stand, som da vi gik i gang

Heidi Borggaard, Fibia

Det er fast procedure, at vi efter endt arbejde går det hele igennem sammen med kommunen, så vi får rettet op på eventuelle fejl og mangler. Vi har et godt samarbejde med Norddjurs kommune, og vi har aftalt at vi i visse områder i Grenaa by i forbindelse med etableringen af fibernet, renoverer en del af flisebelægning som efter mange års slid er udskiftningsmodent. Det er et stykke arbejde som foregår parallelt, og i området omkring Grønningen, er arbejdet ikke foregået helt i det tempo som vi havde planlagt og ønsket. Det er vi naturligvis ærgerlige over, men vi gør alt hvad vi kan for at indhente og få udført dette arbejde snarest,« fortæller Heidi Borggaard, der er afdelingsleder i Fiberproduktion Jylland i Fibia.
Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen