Sommeren fik kunsten til at spire i Norddjurs

Flere kunstprojekter har haft godt gang i besøgstallene de seneste måneder, og det giver mod på mere.

Artiklens øverste billede
Kunstruten i Grenaa Plantage har haft masser af besøgende i løbet af sommeren. Arrangørerne håber at nå 30.000 besøgende inden efterårsferien slutter. Foto: Norddjurs Kommune

I Grenaa plantage leder Kunstruten de besøgende gennem fem kilometer smuk natur og forbi opstillede kunstværker udført af lokale og nationale kunstnere. Udover selve kunstruten, har der også været flere kunst-talks og events ved Grenaa Sydhavn, arrangeret i samarbejde mellem Outdoor Arts festival Grenaa og Liv på Sydhavnen.

Ingolf Steffensen, projektleder for Kunstruten, fortæller, at det er gået rigtig godt indtil nu:

»Publikums reaktion været meget positiv, de har været tilfredse. Nogle enkelte ting skal rettes til næste gang, blandt andet skal QR-koderne ved de enkelte værker fungere bedre, og ruten skal også ændres en smule,« noterer Ingolf Steffensen, som håber på, at Kunstruten kan runde 30.000 besøgende.

»Omtrent 15.000 besøgende har været forbi på nuværende tidspunkt. Vi er her til og med efterårsferien, og jeg er helt sikker på, at vi når derop når efterårsferien er ovre.”

Håber på gentagelse

Der er således også masser af aktiviteter i den kommende tid.

»11. september er der stenmaling ved skovsøen midt på ruten. Det har vi holdt to gange før, og vi kan godt mærke ferien er ovre, så det er flest voksne, der har malet. Men de maler jo også ligeså godt som børnene. Bagefter kan de lægge stenen på ruten eller tage den med hjem. Når vi er færdige med eventen efter efterårsferien samler vi selvfølgelig det hele sammen, også de malede sten, så det ser ud ligesom før kunstruten,« siger Ingolf Steffensen, som håber på, at Kunstruten bliver en tilbagevendende begivenhed.

»Der er lagt op til en gentagelse næste år. Både kunstnere og publikum har været glade. Det største arbejde er at søge myndighedernes tilladelse til at opstille kunstværker i området, så vi håber på at få en flerårig tilladelse næste gang.«

Gang i Garden Studio

Også i The Garden Studio i Lyngby har der i løbet af sommeren været kulturelle oplevelser, og de fortsætter i efteråret, fortæller leder Ulla Lundsgart.

Nye udstillinger er allerede på vej i The Garden Studio i Homå, som har haft en aktiv sommer. Foto: Norddjurs Kommune

»Vores næste udstilling er ni kunstnere, som har fundet sammen i udstillingen ”Portrætter af- og i naturen”, og den kan opleves fra 4. september. Det indeholder blandt andet en lydinstallationen i haven, som er lavet af en international anerkendt jazz-saxofonist, og den del ser jeg særligt frem til. Og så er det en udstilling, som zoomer ind på naturen på en meget interessant måde. Ofte længes vi efter at opleve den vilde og storslåede natur i fremmede egne, men hvis man bare stopper op og giver tid og plads, så kan man mærke naturens storslåethed i selv den mindste plet i vores eget lokalområde.”

Kunst i kirkerne

11 kirker i det østlige Norddjurs inviterede i løbet af sommeren kunsten ind i kirkerummet og skabte en ny, fordybende oplevelse med gamle kirker som præsenterer moderne kunst.

Margit Schumacher, kooordinator for Kirkerum i Grenaa Kirke, fortæller at det har været et positivt møde:

»Vi tror der har været mellem 1000 og 1500 i Grenaa kirke i juli måned, og mange gav udtryk for stor glæde over tiltaget, hvilket vi også kan læse ud fra gæstebogen. De andre kirker var også velbesøgte, så alle var glade. Kunstnerne i Grenaa Kirke fik ligeledes solgt en del værker og var meget tilfredse. Vi tror der kommer et projekt igen til næste år, da vi alle syntes det var spændende at samarbejde med personer fra andre menighedsråd. Det bliver formentlig med nye lokale kunstnere, hvis det altså bliver aktuelt,« siger Margit Schumacher.

Kunst i eget hus

På Bønnerup Havn arbejder Foreningen Nordkystens Kunsthus på at få et permanent sted med arbejdende værksteder og udstillingsmuligheder.

Som det er lige nu, er vi hjemløse. Vi vil gerne fortsætte vores aktiviteter, og der er efterspørgsel på dem, men vi skal lige finde ud af, hvor vi kan gøre det henne

Ulla Boisen Clausen, formand for Nordkystens Kunsthus

Denne sommer viste de potentialet med midlertidige lokaler, hvor de arrangerede ’Kreative sommerdage’ på Bønnerup Havn. Dagene bød på kunst på væggene, aktiviteter for store og små ved bordene, masser af musik og workshop events og en lille cafe. Formand for foreningen, Ulla Boisen Clausen, har oplevet stor opbakning.

”Det er gået forrygende. Vi er blevet taget super imod af gæsterne. Turisterne har været vilde med aktiviteterne, og de lokale har også været forbi de åbne værksteder og cafeen. Vi er kommet i mål med at vise, hvad foreningen kan, såsom at lave kunstudstillinger, kunstmarked, åbne værksteder, og musikarrangementer. Det er alt sammen noget, vi gerne vil kunne gøre i vores eget hus,« forklarer Ulla Boisen Clausen.

På Bønnerup Havn har Nordkystens Kunsthus haft sommer-succes i den gamle busgarage. Foto: Norddjurs Kommune

Muligheden for at komme under eget tag er dog lige nu uvis.

»I foreningen har vi vist, at den gamle busgarage i Bønnerup, vi fik stillet til rådighed, og hvor Norddjurs Kommune støttede os med huslejen, kunne opfylde alle vores ideer og alle de formål en bygning skal kunne. Og så ligger den i øvrigt virkelig natursmukt med skøn udsigt over Kattegat. Men som det er lige nu, er vi hjemløse. Vi vil gerne fortsætte vores aktiviteter, og der er efterspørgsel på dem, men vi skal lige finde ud af, hvor vi kan gøre det henne,« konstaterer Ulla Boisen Clausen.

SC

Læs også