De sagde 55 kroner, men prisen for ny affaldssortering vil koste borgerne på Djursland en rund 1000-lap

Reno Djurs forventer, at ny affaldsordning først er fuldt indført i 2023.

Artiklens øverste billede
Sunds er et af de få steder, der har fået den nye form for affaldssorteringsspand, hvor der kan sorteres i mange kategorier. På Djursland froventer Reno Djurs, at den nye ordning først er fuldt indført i 2023. Det er op til Ankestyrelsen at vurdere, hvad der skal ske med de kommuner, der hverken har søgt dispensation eller forventer at være klar til tiden. Vurderes det, at kommunerne ikke har overholdt loven, kan det medføre tvangsbøder til de ansvarlige politikere i kommunalbestyrelserne. Foto: Casper Dalhoff, Jyllands-Posten

Han siger det ikke direkte, men direktør i Reno Djurs Morten Therkildsen skjuler på den anden side heller ikke, at han synes, der kan være lige lovlig langt fra teori til praksis. Fra politisk tanke til faktisk realisering.

I juni sidste år blev en bred forligskreds i Folketinget enige om, at affaldsindsamlingen i kommunerne over hele landet skal strømlines. ’Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’ hedder aftalen, som Det blandt andet betyder, at affald fremover skal sorteres i 10 forskellige kategorier, og det kræver en større omlægning af både arbejdsgangen og materiellet hos landets renovationsselskaber.

Da aftalen blev indgået 16. juni sidste år, sagde miljøminister Lea Wermelin (S), at den nye ordning gennemsnitligt ville komme til at koste en almindelig dansk husstand 55 kroner mere om året end hidtil.

Det er blandt andet her, der er temmelig stor afstand mellem teori og praksis, for på Djursland forventer direktøren i Reno Djurs en prisstigning på et markant andet niveau.

»Når vi ser meget konkret på, hvad der skal indkøbes af skraldespande, nye skraldebiler og hvordan affaldsindsamlingen skal foregå, så baserer vi det på den indsigt, vi har i markedspriserne. Her har vi fået en præmis, der hedder en prisstigning på 55 kroner, og der er vores virkelighed i praksis nok lidt anderledes end den, de har siddet med i forligskredsen, for vores regnestykke hedder altså en rund 1000-lap i prisstigning per husstand,« fortæller Morten Therkildsen.

Må gøre noget

Den nøjagtige prisstigning, som lander hos borgerne på Djursland, kender Reno Djurs først, når affaldsindsamlingen under de nye retningslinjer har været i udbud, og Reno Djurs har indkøbt det materiel, der skal kunne håndtere den kommende affaldssortering.

Direktør Morten Therkildsen har således heller ikke et bud på, hvorfor de to udregninger af prisstigningerne ligger så langt fra hinanden.

»Lovgiverne har givet kommunerne en opgave. Den forsøger vi at løse på bedst mulig vis, og det har altså nogle omkostninger. Det vidner nok om, at det er nogle lidt forskellige beslutningsgrundlag, vi har støttet os op ad, så hvis lovgiverne siger, at de ikke vil have større prisstigninger end det, der er meldt ud, så er de nødt til at gøre noget ved det,« siger Morten Therkildsen og tilføjer:

»Det kan ikke lade sig gøre at etablere en avanceret infrastruktur, der kan præstere det, lovgiverne har fastsat, uden at det koster.«

Foruroligende beslutning

Som embedsmand ønsker Morten Therkildsen ikke at gå længere ind i spørgsmålet om rimeligheden af, at prisstigningen ligger så markant højere end det, der sidste år blev meldt ud.

Det er temmelig foruroligende, at Folketinget har besluttet noget på et forkert grundlag. Det her er så stor en lovgivning og så omfattende, og det kan ikke lade sig gøre, at det ikke bliver markant dyrere.

Jens Meilvang, bestyrelsesformand Reno Djurs

Det vil bestyrelsesformand i Reno Djurs Jens Meilvang dog gerne. Kommunalbestyrelsemedlemmet i Norddjurs Kommune fra Liberal Alliance er således ikke synderligt imponeret over, at beslutningsgrundlaget for den nye affaldsordning tilsyneladende har været langt fra virkeligheden.

»Det er temmelig foruroligende, at Folketinget har besluttet noget på et forkert grundlag. Det her er så stor en lovgivning og så omfattende, og det kan ikke lade sig gøre, at det ikke bliver markant dyrere. Jeg ved, at mit eget parti gik med i aftalen, fordi de fik at vide, det ikke ville blive dyrere. Nu finder vi ud af noget andet, så jeg synes, det er en aftale, der er indgået på forkerte præmisser,« siger Jens Meilvang.

Ifølge bestyrelsesformanden arbejdes der politisk på Christiansborg på at få svar på, hvorfor de udmeldte og faktiske prisstigninger ligger så langt fra hinanden.

Umulig tidsplan

Jens Meilvang noterer sig desuden, at »det er vildt, man kan bilde nogen ind, at affaldsordningen kan udrulles så hurtigt.«

I aftaleteksten i ’Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’ giver forligspartierne således kommunerne en deadline 1. juli, hvor de nye ordninger skal være implementeres.

Det krav er dog langt fra at blive opfyldt, da blot ni af landets kommuner er klar til at indføre de nye retningslinjer.

På Djursland er Reno Djurs da også endnu langt fra at brede den strømlinede affaldsordning ud til borgerne. Faktisk forventer direktør Morten Therkildsen, at det først bliver i 2023, at renovationsselskabet er klar.

Det er der flere årsager til.

Reno Djurs samarbejder med tre andre renovationsselskaber - Favrskov Forsyning, AffaldVarme Aarhus og Renosyd - om at planlægge og udrulle de nye affaldsordninger.

Det betyder, at omkring 560.000 borgere i selskabernes område bliver mødt med ensartede retningslinjer for sorteringen, men samtidig indebærer det også store investeringer, der skal være med til at bygge en helt ny affaldsinfrastruktur.

Ventet på regler

Ifølge Morten Therkildsen løber investeringerne op i omkring 60 millioner kroner for Reno Djurs og samlet en kvart milliard kroner for de fire renovationsselskaber. Indfasninger i den størrelsesorden tager tid, konstaterer direktøren.

»Vi har jo godt vidst, hvilken vej, vi skulle, men vi har ventet på selve reglerne i lovgivningen, som først kom omkring nytår. Derfor har vi valgt at sende en venlig skrivelse til Miljøstyrelsen om, at vi knokler og gør vores bedste for at udrulle den nye ordning hurtigst muligt,« fortæller Morten Therkildsen.

Reno Djurs og de tre andre affaldsselskaber har derfor ikke formelt søgt om dispensation fra deadline for implementeringen af de nye retningslinjer, da tidsrammen for denne også var for langt fra, hvad der i realiteten kunne lade sig gøre.

Kompleks opgave

I stedet har de fire samarbejdspartnere brugt tiden på at undersøge, hvordan affaldsordningen lokalt helt konkret skal udforme sig. Planerne er netop blevet præsenteret for bestyrelsen, og dermed er Reno Djurs snart klar til også at kommunikere de kommende års ændringer ud til borgerne.

»Den her type affaldsordning med sortering i 10 forskellige fraktioner, er aldrig nogensinde sket før i Danmark, så vi har ikke bare kunnet købe nogle tilfældige affaldsbeholdere til borgerne. Det er en meget kompleks infrastruktur, der skal laves, og vores pointe har været, at det skal gøres rigtigt første gang. Det synes jeg simpelthen, vi skylder både vores politikere og ejerkommuner, men sandelig også de borgere, som i sidste ende skal betale regningen,« siger Morten Therkildsen.


Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.