Blødende åbent sår: Hest havde sår på grund af GPS-halsbånd

Hest på Molslaboratoriet blev bedøvet og fik taget GPS-halsbånd af. Da dyrlæge fjernede det, kunne man se åbne sår. Naturhistorisk Museums direktør beklager hændelsen.

Artiklens øverste billede

En hoppe, der netop har folet, fik mandag fjernet et gult GPS-halsbånd fra sin hals, efter at folk fra Ree Park havde hjulpet en dyrlæge med at bedøve den.

Det skete på Molslaboratoriets jord, hvor en del heste er sat til at afgræsse jorden i et såkaldt rewilding-forsøg. Her har man udsat vilde heste, der selv skal finde deres egen føde og dermed sørge for en bedre fauna, til gavn for andre dyrearter.

Da hestens halsbånd kom af, blev en del åbne kødsår blottet.

Hesten har været drægtig og på grund af vinteren ikke har haft meget huld, så derfor gned halsbåndet på hestens hals, har Molslaboratoriet tidligere forklaret på deres Facebook-side. Et uanmeldt besøg af Østjyllands Politi og dyrlæger i slutningen af sidste uge betød, at man i første omgang ikke valgte at fjerne halsbåndet fra den dengang drægtige hoppe. Men siden har hesten folet og det har været muligt at bedøve den uden fare for føllet. Det skete i mandags.


Et GPS-halsbånd blev fjernet fra denne hest, der holder til i Molslaboratoriets indhegning. Foto: Øxenholt Foto

På grund af en heftig debat om blandt andet denne hests tilstand har Molslaboratoriet tidligere i dag besluttet at lukke for kommentarer på Facebook-siden.

»Burde have handlet før«

»Hoppen er nu befriet for halsbåndet, men har desværre skavemærker og sår som ingen bryder sig om. Dyrlægen har behandlet hoppen efter en veterinær vurdering og vi holder skærpet tilsyn de næste dage, så vi er helt sikre på, at både hoppe og føl trives. Alternativt vil museet tage initiativ til den nødvendige behandling,« skriver Naturhistorisk Museum i en pressemeddelelse.

Museumsdirektør Bo Skaarup fra Naturhistorisk Museum har ansvaret for Mols Laboratoriet og den forskning der foregår på stedet.

Han kan ikke præcist fortælle, hvornår man blev opmærksom på at halsbåndet generede hesten, men på Facebook har flere personer i løbet af ugen gjort folkene på Mols Laboratoriet opmærksom på det. Og vist billeder af hesten på flere Facebook-sider.

Det betød også et uanmeldt besøg fra veterinærmyndighederne og politiet torsdag eftermiddag. Dog uden at der i første omgang var noget at bemærke. For den tilsynsførende dyrlæge og andre dyrlæger har anbefalet, at man ventede med at bedøve hoppen, indtil den havde folet og føllet var kommet godt til verden, forklarer museumsdirektøren. Men man venter stadig på svaret fra de to seneste besøg fra veterinærmyndighederne.

»Spørger du mig nu, om vi ville have gjort det anderledes, så er svaret ja. Hoppen folede fredag og vi ventede til mandag, både så føllet kunne få ro med sin mor, men også fordi at det er nemmere at at få kvalificeret hjælp, hvis noget går galt en en weekend, hvor ikke alle kompetente folk kunne tilkaldes,« forklarer Bo Skaarup, der erkender, at Mols Laboratoriet nok denne gang vil få en anmærkning fra myndighederne.

”Det vil i øvrigt så være den første siden 2016, hvor vi begyndte vores rewilding-projekt,« lyder det.

»Vi skal naturligvis tage ved lære af, hvordan vi i indhegninger kan sikre både dyrevelfærd, forskning og biodiversitet til gavn og glæde for dyrene, naturen og kommende generationers muligheder for at opleve en rig dansk natur,« erkender direktøren.

Sender til forskning

Den gule GPS-sender er en del af et forskningsforsøg, der skal afdække hvor hesten bevæger sig og har ikke direkte noget at gøre med rewilding-forsøget, hvor de vilde Exmoor-heste skal afgræsse området. Desuden er halsbåndet med vilje gjort for stor, så det ikke burde genere dyret i løbet af året.

»Det er samme slags halsbånd man bruger på andre vilde dyr, som forskere følger rundt om i verden. Det sker af og til, at det pågældende dyr ikke lige får vrikket det på plads igen, når det sætter sig fast oppe ved hovedet. For det meste ville en hest sænke hovedet ned i noget græs, eller buskads og vrikke lidt, så halsbåndet falder væk fra ørerne. Det skete desværre ikke i dette tilfælde.«

Har denne sag og de foregående politianmeldelser fået Molslaboratoriet til at ryste i sin grundvold?

»Det er klart, at vi lige tænker os om igen. Og at vi vil tænke over vores kommunikation fremover. Men rewilding og vores forskning fortsætter. Vi har ligesom alle andre en forpligtigelse til at finde løsninger på fremtidens biodiversitet og den forskning vi foretager her, giver et godt bud på, hvordan vi kunne løse det i fremtiden. Jeg anerkender, at ikke alle i Danmark forstår vores mission. Men det er jeg sikker på, at man vil om nogle år,« siger Bo Skaarup.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.