Borgmestre kræver endnu en gang motorvej til Grenaa
Ingen fakta på bordet i henvendelse til trafikministeren
I sidste uge måtte særligt Norddjurs-borgmester Jan Petersen (S) skuffet læse ned igennem regeringens infrastrukturplan og konstatere, at der heller ikke denne gang var afsat penge eller streger til en forlængelse af motorvejen på Djursland.
I denne uge indledte regeringen forhandlingerne med resten af Folketingets partier om udseendet på den endelige infrastrukturplan. Den lejlighed benytter de østjyske borgmestre i Norddjurs, Syddjurs og Aarhus kommuner nu til endnu en gang at gøre opmærksom på nødvendigheden af motorvejen.
Således har borgmestrene rettet direkte henvendelse til transportminister Benny Engelbrecht for at understrege vigtigheden af, at motorvejen tages med i forhandlingerne.
”Jeg mener, at trafikforliget også må indeholde forbedringer på vejnettet fra Aarhus Lufthavn og til Grenaa. Derfor har jeg peget på en motorvej”, siger borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen i en pressemeddelelse.
Han uddyber:
”Som snart den eneste større havn i Danmark med stigende trafik og en færgeforbindelse mellem Danmark og det sydlige Sverige, er det ganske enkelt ikke acceptabelt, at infrastrukturen til Grenaa Havn ikke forbedres. Udover at det stiller Grenaa Havn ringere end de øvrige større danske havne, så er den nye færgeforbindelse mellem Grenaa og Halmstad en væsentlig og vigtig nyskabelse i det skandinaviske forsyningsnet og den østjyske infrastruktur. Desuden vil der givet være betydelige klimagevinster ved at investere i strækningen. Derfor må forbindelsen til Grenaa på forhandlingsbordet, og det forventer jeg, at ministeren og forligspartierne ser positivt på, lyder det fra Jan Petersen, som avisen har kontaktet for at få uddybet pressemeddelelsen.
I jeres henvendelse er der overhovedet ingen fakta, der belyser, hvorfor staten skal investere i en motorvej til Grenaa. Ingen tal om stigende skibstrafik i Grenaa og hvor mange biler, der kører på vejene. Svækker det ikke jeres argumentation?
"De tal kan da findes frem, hvis det er nødvendigt at dokumentere dataunderlaget. Men det er jo lidt af et problem at dokumentere fremtidige trafikstrømme og vækst. Derfor argumenterer jeg da også i højere grad for de klimagevinster, der kan hentes - for eksempel ved at lade lastbiler spare mange kilometer ved at undgå at køre til Frederikshavn for at sejle til Sverige, eller køre over broerne over Storebælt og Øresund," siger Jan Petersen.
Men Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen har jo været ude og sige, at alle beregninger viser, at det slet ikke vil hænge sammen, hvis staten betaler for en motorvej til Grenaa. Der er simpelthen for lidt trafik på strækningen. Giver I ham ikke stærke kort på hånden ved ikke at komme med nogle fakta?
"Det er da muligt. Men hvordan skal man kunne sætte tal på, at de mange aarhusianere og randrusianere under corona har fundet ud af, at man godt kan bruge sommerhuset på Djursland noget mere, og måske endog arbejde herfra en dag eller to om ugen. Den effekt tror jeg er blevet varig og holder, når corona er et overstået kapitel.
I henviser til, at Stena Lines færgerute mellem Grenaa og Halmstad er ny. Men reelt er der jo bare tale om en flytning af ruten fra Varberg. Iøvrigt ligger færgen i havnen i Grenaa fra fredag ved midnat til søndag og den har afgange fra Grenaa i hverdagene lige over middag og efter midnat. Det er vel ikke de tidspunkter, hvor der er mest trafik på vejene?
"Selv om 2020 er et år, som på grund af corona nok ikke kan sammenlignes med andre år, så har Stena Line meldt ud om en stigning i lastbiltrafikken på 15 procent i forhold til da Varberg var den svenske havn. Det bliver spændende at se, hvordan personbiltrafikken vil udvikle sig, men Stena har sagt, at man vil satse på færgeruten og gerne sætte en færge nummer to ind, når trafiktallene er til det," siger Jan Petersen.
Aarhus bakker op
I pressemeddelelsen erklærer borgmester i Aarhus Kommune Jakob Bundsgaard (S) sig enig med Jan Petersen.
”Aarhus Kommune har fra starten støttet en forbedring af infrastrukturen til Grenaa. Vi var fra starten enige i, at de nødvendige forbedringer til Aarhus Lufthavn, som er med i udspillet, ikke stoppede ved lufthavnen. Vi skal helt til Grenaa og for Østjylland har det store perspektiver, at vi fra Grenaa Havn har en direkte adgang til det sydlige Sverige via færgeruten til Halmstad. Det skal understøttes af de nødvendige statslige investeringer i vejnettet," siger Jakob Bundsgaard.
Naboen vil også have motorvej
I Syddjurs Kommune er der også opbakning.
Da infrastrukturplanen i sidste uge blev offentliggjort sagde borgmester Ole Bollesen ellers, at han var ganske tilfreds med, at der i planen var afsat midler til at udvide motortrafikvejen fra Bale til Tåstrup og dermed lette adgangen til Aarhus Airport.
I forhold til motorvejen vurderede Ole Bollesen, at "et frø var sået" til en motorvej i fremtiden. Og det er tilsyneladende nu.
”Jeg er selvfølgelig glad for, at der i regeringsudspillet er afsat penge til forbedringer af infrastrukturen frem til Aarhus Lufthavn. Men det er ikke nok for Syddjurs Kommune, og netop færgeruten fra Grenaa til Halmstad vil betyde ekstra tung trafik igennem Tirstrup. Vi får også øget turisme fra Halmstadforbindelsen både på hele Djursland og i det øvrige Østjylland. Arbejdspladserne på Grenaa Havn, der jo er i markant vækst, har stor betydning for Syddjurs. Også derfor må Grenaa Havn nu ligestilles infrastrukturmæssigt med de øvrige større danske havne," siger Ole Bollesen i pressemeddelelsen.
De tre borgmestre peger på, at der i udspillet er afsat en forhandlingsreserve på godt 10 milliarder kroner, og at der i øvrigt i udspillet lægges vægt på bedre adgangsveje til de danske havne.
De er opmærksomme på, at vejen til forbedringer af infrastrukturen til Grenaa går via en forundersøgelse og peger samtidig på, at der også skal afsættes midler til at realisere selve anlægget.