Grobund vil kæmpe for bæredygtighed

Foreningen Grobund med medlemmer fra hele verden har slået sig ned i Ebeltoft. De vil være førende inden for bæredygtighed

Artiklens øverste billede
Jens Randrup midt i en af de store haller på fabrikken, hvor man som virksomhed med et bæredygtigt mål kan leje sig ind. Der er allerede en Fikse Biks på vej i teltet i baggrunden. Foto: Stine Østergaard

Der er store tanker bag projektet, som i disse dage gemmer sig i de fabriksbygninger, hvor Tata Stål har ligget. Udefra ser man ikke meget mere end et par flag med Grobunds og øko-logoet. Men indeni gemmer sig store ambitioner om at blive et verdens mekka og inspirationskilde for bæredygtighed.

Det er foreningen Grobund, der er flyttet ind ved Ebeltoft færgehavn. Medlemmerne, som er fra hele landet – ja og hele verden – drømmer om et lille samfund, hvor bæredygtighed er målet for alt. At blive gældfri og affaldsfri er hjørnestenene.

“Vi tror på, det kan lykkes. Folk har efterhånden fået øjnene op for, at den måde, vi lever på, ikke er holdbar. Men hvad kan man gøre ved det? Det er politikernes ansvar, tænker de fleste. Men vi vil selv gøre noget aktivt ved det,” fortæller eks-formanden for foreningen Grobund om det at etablere den bæredygtige landsby og mini-samfund.

Foreningen blev startet i september 2016 med en vision om at opbygge et bæredygtigt lokalsamfund. Siden da har medlemmer samlet 5,8 millioner ind.

Vil leve gældfrit

“Pengene er skudt ind i en fond, som ejer fabrikken. For der skal ikke være nogen der tænker over, om det om nogle år vil kunne sælges videre med profit. Det er for at sikre mod den kapitalistiske tankegang,” forklarer Jens Randrup, der viser rundt i de ind til videre tomme fabriksbygninger.

Målet er, at man ud over at skulle leve bæredygtigt og affaldsfrit skal kunne leve gældsfrit.

““Samfundet har udviklet sig til at være mega kompliceret. Fordi vi kan mere, får vi mere travl, fordi vi så skal kunne mere. Det gør mange trætte og syge. Der er mange, som ikke har lyst til at arbejde 40 timer om ugen,” siger Jens Randrup.

Har man ingen gæld og lever i et selvbygget hus på Grobund vil man ikke have mange udgifter og har derfor mere tid og overskud til at være selvforsynende med fødevarer og andet.

Men det er ikke for at melde sig ud af samfundet, understreger Jens Randrup.

“Vi vil selvfølgelig stadig betale skat og så videre. Men jeg tror faktisk også på, at vi bliver en mindre udgift for samfundet, fordi vi kommer til at leve sundere.”

Mathias Bartholomæussen (til venstre) er for nyligt blevet valgt til formand. Den afgående formand Jens Randrup spiller dog stadig en stor rolle i foreningen og for formentlig en koordinator-stilling senere. Pressefoto

En helt lille samfund

Det kan lyde lidt fluffy alt det her med bæredygtighed og selvforsynende samfund. Men faktisk er der mange konkrete ting på tegnebrættet.

I selve fabrikkens haller kan bæredygtige virksomheder leje sig ind. Her bliver også mulighed for at arbejde sammen om bæredygtige projekter.

Det er forhåbningen, at de kan købe det nærliggende jord af kommunen, så der kan bygges tiny houses. Det er små huse, som er off grid. Det vil sige, at man selv producere el, varme og vand. Der skal være økologisk landbrug og fiskeri, som producerer fødevarer.

Derudover en højskole, hvor man kan komme og lære at arbejde med sine hænder – noget der ikke altid er tid til i en travl, moderne hverdag. Og andre kulturelle aktiviteter, som medlemmer selv kan være med til at gøre til virkelighed.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.