Claus Wistoft har afskrevet en samlet Djurslands kommune. “Den er allerede overhalet af udviklingen,” siger han. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen.

Claus Wistoft har afskrevet en samlet Djurslands kommune. “Den er allerede overhalet af udviklingen,” siger han. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen.

Tiden har allerede overhalet en storkommune på Djursland

Syddjurs borgmester Claus Wistoft har allerede helt skrinlagt visionen om en storkommune på Djursland

Af
Af Lars Norman Thomsen

Claus Wistoft har været en varm fortaler for en storkommune på Djursland med stærke muskler i forhold til Aarhus og Randers. Det er dog ikke længere i de baner, Syddjurs borgmesteren tænker, selv om han som den eneste af de nuværende 54 lokalpolitikere i Norddjurs og Syddjurs har prøvet at sidde med i begge kommunalbestyrelser/byråd.
"Jeg mener fortsat, at det havde været bedre, hvis vi havde fået én kommune, men vi skal da ikke forfølge noget, hvis udviklingen kører forbi det," siger Claus Wistoft.

Kobling til Aarhus

"Vores kobling til Business Region Aarhus og fokus på vækst omkring Aarhus har overhalet tankerne om én Djurslands kommune. Vi håber naturligvis, at vi kan få effekt af Business Region Aarhus, men det betyder naturligvis ikke, at Norddjurs og Syddjurs ikke fortsat skal tænke i muligheder for at samarbejde og slå afdelinger sammen."
Han nævner fælles teknisk forvaltning og fælles planafdeling som et par oplagte muligheder for et fællesskab.
"På denne måde kan man opretholde nogle kompetencer, som man ellers i den enkelte kommune ikke vil have, men jeg skal skynde mig at understrege, at det ikke er noget, vi endnu har talt om Norddjurs og Syddjurs imellem."

Større kommuner

Næste gang der kommer sammenlægning af kommuner på dagsordenen, kommer det til at ske i en større sammenhæng end Djursland, er Syddjurs borgmesteren forvisset om.
"Det kan enten være en Randers-Norddjurs Kommune eller endnu længere den vej op eller en stor østjysk kommune med Randers-Aarhus-Skanderborg og Djursland. Måske endda hele Business Region Aarhus."
Det vil betyde yderligere en afstand i forhold til borgerne, men endnu større kommuner vil også nødvendigvis medføre en anden organisering, fastslår Wistoft.
"Kommunerne er på mange måder allerede for små, når vi kigger på indtægtsgrundlag og kommunal drift. Jeg ved godt, at det måske er et forkert sted at adressere en diskussion om den kommunale udligning, når vi snakker endnu større kommuner, men det er da komplet uforståeligt, at der en forskel i udligning på 200 millioner kroner mellem Norddjurs og Syddjurs og som betyder, at Norddjurs på en række områder kan levere bedre service til borgerne end vi kan."
"Det kritiserer vi ikke Norddjurs for, det er godt for dem, men det er jo en underlig konstruktion, at de netto har 3.000 kroner mere til rådighed pr. borger end vi har i Syddjurs. Så stor forskel er der nok ikke på to nabokommuners borgere og generelle tilstand."

Publiceret 13 June 2014 09:21