Debat:

Samfundshensyn mangler ved salg af DONG

Af Carsten Bech, folketingskandidat for Det Radikale Venstre i Djurskredsen:

"Goldman Sachs griner ikke hele vejen hen til banken. Nej de sidder i banken og gør det - Corydon bør trække salget af DONG tilbage. DONG står ganske vist i en likviditetskrise, men der er investeret mange  milliarder i havvindmølleparker, som endnu ikke er begyndt at kaste penge af sig.

Det betyder, at Goldman Sachs får aktierne til dumpingpris. De køber aktier på baggrund af en samlet pris på 31 milliarder kroner for Dong, men Dong er meget mere værd.

Da børsnoteringen blev opgivet, var det i høj grad, fordi et salg ikke kunne indbringe statskassen 50 milliarder kroner.

Goldman Sachs investerer 8 milliarder kroner, men har udsigt til en langt større gevinst, når Dong efter planen børsnoteres om fire år.

Herudover får Goldman Sachs på baggrund af 19 procent af aktierne en vetoret. Det er ikke rimeligt. Bliver børsintroduktionen ikke til noget er Goldman Sachs sikret en forrentning på 4 procent.

Det betyder, at de tjener, uanset hvordan det går. På de vilkår var det langt bedre at staten eller danske pensionsselskaber skyder den nødvendige kapital ind.

Endelig mister regeringen troværdighed i forhold til kampen for at beskatte penge, der er gemt væk i skattely. F.eks. på Cayman Island, hvis der ses gennem fingre med, nu hvor det er staten selv der sælger. Borgerne har gennemskuet, at der ikke er taget samfundshensyn ved salget, derfor ser vi de mange protester."

Publiceret 29 January 2014 09:21