Formanden for Byhallens bestyrelse, Tage Mogensen, forsikrer, at den 122. udgave af Hjorddrengenes Marked i og omkring i den gamle markedsby, Kolind, løber af stabelen som planlagt onsdag 12. september.

Formanden for Byhallens bestyrelse, Tage Mogensen, forsikrer, at den 122. udgave af Hjorddrengenes Marked i og omkring i den gamle markedsby, Kolind, løber af stabelen som planlagt onsdag 12. september.

Ole synger højt for 122. gang i Kolind

Virvaret i Kolind Midtby i anledning af byfornyelsen sætter ikke en stopper for det traditionsrige Hjorddrengenes Marked

Af
Af Lars Norman Thomsen

Ske, hvad der ske vil, når bare der er gule ærter med sennep og rødbeder til. Sådan er det, når Kolind og Byhallen inviterer til den 122. udgave af Hjorddrengenes Marked den anden onsdag i september, i år onsdag 12. september.
Det er flere menneskealdre siden, at Jeppe Åkjærs Ole'r sad på en knold og sang for deres hjord og glædede sig til årets festdag, Hjorddrengenes Marked.
Derfor er det markant, at der fortsat er grobund for at lave et marked i den gamle markedsby. Kræmmernes interesse er usvækket, bedst symboliseret af frugtavler Gunner Andersen, Spørring ved Trige, der er en af de kræmmere som har været med længst. I år kan kan fejre 40 års jubilæum i Kolind.

Han og de øvrige kræmmere bidrager til et eldorado af alle mulige stande og varer både indenfor i Byhallen og på udearealerne.

De er på allerede i den tidligere morgenstund, hvor der serveres kaffe og rundstykker til alle, der er duelige på dette tidspunkt af dagen.

De gule ærter

Markedets højdepunkt er de gule ærter, og det er på sjette år, at ”Kolind Slagteren” tilbereder de gule ærter.

Ellers har det i generationer været Drasbeks Hotel, der har stået for leveringen, indtil hotellet lukkede for en del år siden.
De gule ærter serveres af et frivilligt hold, ” Holdet med de gule ærter”.

Karrusel og harmonika

Allerede inden da har KPI Håndbold haft gang i tombolaen, og den lokale børnekarrusel har taget alle fremmødte børn med på rundtur.  Undervejs bliver der også lejlighed til at lytte til Djurslands mangeårige harmonika-entusiast Gunnar Mortensen.
Hjorddrengenes Marked åbner klokken 9 og lukker ned klokken 18.

Ingen skal blive hjemme på grund af det store gravearbejde på hovedgaden i Kolind, understreger Tage Mogensen fra Byhallens bestyrelse.

“Opgravningen skulle egentlig være startet foran Byhallen nu, men efter en henvendelse til kommune og entreprenør blev arbejdet udsat til efter markedet, og der vil blive sat masser af skilte op, så folk tydeligt kan se, hvor det er muligt at parkere.”

Hjorddrengenes Marked Markedet påbegyndtes oprindeligt med Maarupvad i Maarup i 1844, men blev - efter flytning af den gamle vej mellem Århus og Grenaa og anlæggelse af jernbanen fra Grenaa til Randers og Århus - flyttet til Kolind i 1884. Hjorddrengene og andet godt- og tjenestefolk havde en hel fridag, og denne tilbragte de på markedet sammen med arbejdsgiver, familie og venner og fik her handlet ind til den tilstundende vinters køligere dage. Det var land og bys store dag. Det var hovedsageligt et hestemarked, men der kom også mange andre dyr. I dag er dyreholdet begrænset til høns og ænder. Byhallen er Kolind og omegns fritids- og kulturhus, ejet af byens borgere, og drevet af frivillige og ulønnede personer uden kommunal støtte.

Publiceret 04 September 2012 11:44