Stordagplejer er kommet for at blive - hvad siger Christiansborg?
»Der lød et ramaskrig fra uforstående forældre og ansatte, da det ret så pludseligt blev meddelt fra Syddjurs Kommune, at de otte stordagplejer kun var en midlertidig løsning.
I løbet af 2024 og 2025 vil den populære pasningsmulighed blive nedlagt.
Det er forståeligt, at forældre og ansatte harmes over, at de nu pludselig erfarer, at der kun er tale om en midlertidig løsning.
Som det har kunnet læses i denne avis af to årsager:
1. Stordagplejen er for dyr sammenlignet med en almindelig dagpleje.
2. En juridisk dagsorden. Ankenævnet kommer i år til at tage stilling til en sag rejst af BUPL om stordagplejen lever op til Dagtilbudslovens ord om, at en dagpleje ikke kan indrettes i en lokalitet uden for hjemmets trygge vægge.
Stordagplejerne blev et tema i Syddjurs - og andre kommuner - af flere årsager.
Antallet af børnefamilier, der købte byggegrunde og opførte huse i Syddjurs i 2020 og 2021 var på et sådan niveau, at Kommunens ansvarlige var maks. presset i forhold til pasningsgarantien, fordi et par planlagte daginstitutioner med vuggestuepladser ikke blev opført i det forventede tempo. Hertil kom, at det var hamrende svært at tiltrække nye dagplejere.
Derfor kom aftalen mellem Kommunernes Landsforening og Fagforbundet FOA om muligheden for at oprette stordagplejer som manna fra himlen.
Første gang Syddjurs Kommune meldte ud til en større offentlighed, at stordagplejer var undervejs, skete ved lidt af en tilfældighed.
Det tidligere posthus i Ryomgård, som kommunen ejer, skulle rømmes.
Dermed blev der plads i huset til en stordagpleje.
På daværende tidspunkt, i foråret 2022, annoncerede Syddjurs Kommune, at der var fem stordagplejer i støbeskeen - og ikke flere. At der siden kom tre mere til, forblev en gåde for offentligheden.
Der var udelukkende en administrativ beslutning at oprette stordagplejer, og ikke en politisk.
Politikerne nikkede selvfølgelig, men ellers var Familie-, børne- og læringsudvalget, der var kommet til verden efter kommunalvalget i november 2021, underligt fraværende. Det debuterende udvalg med et par rutinerede kræfter i folden har aldrig stillet spørgsmål ved den økonomiske side af sagen, som nu er et af argumenterne for at lukke de otte stordagplejer.
Det er forståeligt, at forældre og ansatte harmes over, at de nu pludselig erfarer, at der kun er tale om en midlertidig løsning.
Gransker man dagsordener fremgår det midlertidige ikke nogetsteds.
Politikerne har tydeligvis heller ikke været klar over det.
Det kan godt være, at Børn- og læringschef Per Viggo Larsen er blevet den røde klud for vrede forældre og ansatte, men det vil tjene politikerne i udvalget, at de tager ansvaret på sig og får forklaret, at beslutningen om at lukke stordagplejerne er deres og er konfirmeret af et enigt byråd.
Konsekvenserne, hvis BUPLs sag i Klagenævnet ikke går til held, er uafklaret?
Men det er ikke uafklaret, at stordagplejer er blevet et så populært pasningstilbud, at det er svært at se en fremtid uden - i takt med at gamle dagplejere stempler ud.
Mon ikke, at det snart bliver et tema på Christiansborg?«