Norddjurs fattigere på kernetropper i 2040 - Syddjurs holder skansen
Mens Østjylland generelt kan se frem til 4,2 pct. flere personer i aldersgruppen 20-69 år, tegner der sig et helt andet og skræmmende billede i Norddjurs.
Ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil der på landsplan i 2040 være 85.000 færre personer i aldersgruppen 20-69 år.
Det svarer til en tilbagegang på 2 pct.
De 20-69-årige kaldes ofte for arbejdsmarkedets kernetropper.
Hele 74 ud af 98 kommuner står over for strid demografisk modvind frem mod 2040, viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.
Østjylland vinder uden Norddjurs
Den helt store vinder, når man kigger på landsdele, er Østjylland, hvor antallet af personer i den arbejdsdygtige alder ventes at blive 4,2 pct. større end i dag.
Det er også meget tydeligt, når man ser på top 10 over kommunerne. Her er det tre østjyske kommuner, der indtager top 3.
Dertil er Aarhus også i top 10.
Norddjurs er sammen med Viborg undtagelserne, der piller farven af det generelt positive billede i Østjylland.
Som tingene tegner sig nu, vil Norddjurs i 2040 have mistet 15 procent færre kernetropper sammenlignet med i dag. Det svarer i runde tal til 3.400 færre borgere i den arbejdsdygtige alder sammenlignet med i dag.
Det er voldsomt bekymrende, for hvis arbejdskraften forsvinder, så gør virksomhederne det også.
Bornholm i bund
Den landsdel med størst tilbagegang er Bornholm, viser analysen.
Derefter følger Vestjylland, hvor der er udsigt til tilbagegang på 9,5 pct. eller 24.700 personer i den arbejdsdygtige alder.
Samtlige kommuner i Vestjylland har udsigt til færre personer i den arbejdsdygtige alder.
Den kommune i landet med udsigt til størst tilbagegang er Lemvig, der også er i Vestjylland.
Dertil er de vestjyske kommuner Skive og Struer også på bund 10.
Vest- og Sydsjælland har også udsigt til stor tilbagegang på 7,5 pct. Her ventes samtlige kommuner at have færre personer i den arbejdsdygtige alder. Værst ser det ud i Lolland kommune, der ventes at have tredjestørst tilbagegang.
I Sydjylland er der også udsigt til stor tilbagegang, men der er billedet mere sammensat. Der er nemlig udsigt til flere personer i den arbejdsdygtige alder i Vejle, men alle de øvrige kommuner i Sydjylland har udsigt til tilbagegang.
»Samlet set er der i 2040 udsigt til 85.000 færre personer mellem 20 og 69 år. Det er et problem i sig selv. Vi kan også se, at 30 kommuner har udsigt til et fald i arbejdsstyrken på ti procent eller mere. Det er voldsomt bekymrende, for hvis arbejdskraften forsvinder, så gør virksomhederne det også. Derfor skal vi have reformer, som sikrer, at udbuddet af arbejdskraft vokser. Det er helt afgørende, hvis vi skal have et levedygtigt erhvervsliv i alle dele af Danmark,« udtaler Arbejdsmarkedschef hos Dansk Erhverv, Peter Halkjær, i en kommentar til analysen.
Mulige konsekvenser
De tendenser som tegner sig frem mod 2040 kan gøre det vanskeligt for lokale virksomheder at rekruttere ny arbejdskraft.
Dansk Erhverv forudser, at det vil tvinge flere lokale virksomheder til at rekruttere arbejdskraft fra andre kommuner eller arbejdskraft fra udlandet.
Det er også en mulighed, at flere virksomheder vil søge ind mod de større byer, eller flytte en større del af produktionen til udlandet, lyder advarslerne fra Dansk Erhverv.