Offentlige chefers fratrædelsesaftaler forarger

Norddjurs Kommune skal have forhandlet en ordning for kommunaldirektør Christian Bertelsen på plads, hvis kommunalbestyrelsen som ventet fyrer ham 18. april.

Artiklens øverste billede
Et enigt økonomiudvalg i Norddjurs Kommune har indstillet kommunaldirektør Christian Bertelsen til afskedigelse. Kommunalbestyrelsen afgør sagen tirsdag 18. april. Pressebillede

Hvad har kommuner som Fredericia, Halsnæs og Lolland til fælles?

De er alle tre på det seneste kommet i medierne i forbindelse med, at de har sagt farvel til kommunale topchefer med beløb for fratrædelser, som nu vækker forargelse i det politiske landskab fra venstre til højre. Fra Enhedslisten over SF til Dansk Folkeparti.

Og snart kan øjnene blive rettet mod Norddjurs Kommune, hvor et enigt økonomiudvalg til det næste møde i kommunalbestyrelsen tirsdag 18. april indstiller, at kommunaldirektør Christian Bertelsen fyres fra sit job. Begrundelsen er, at politikerne ikke længere har tillid til ham og at de ikke mener, han som centrum i en omfattende sag om dårligt psykisk arbejdsmiljø og krænkende adfærd fra hans side, er den rette til at stå i spidsen for det store genopretningsarbejde, der venter lige om hjørnet.

Fyringen af velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen i maj sidste år kostede Norddjurs Kommune 2.308.059,50 kroner. Samt ret til den fyrede direktør til at efteruddanne sig på Norddjurs regning for 43.750 kroner.

Ansat på kontrakt

I 2019 svarede jurist i Norddjurs Kommune Maria Drejer Pedersen på avisens spørgsmål om kommunens topchefer har krav på fratrædelsesgodtgørelse, at medlemmer af direktionen, herunder også den nuværende kommunaldirektør, Christian Bertelsen, alle er ansat på kontrakt. Ingen i direktionen har krav på fratrædelsesgodtgørelse, bonus eller lignende, lød det fra hende.

Men fyringen af Lars Kirkegaard som direktør for fællesforvaltningen i 2021 efter to års ansættelse gav ham alligevel 1,3 millioner i hånden, da der blev sagt farvel og tak. Begrundelsen var, at man ledte efter en anden profil til jobbet.

Som kommunaldirektør er Christian Bertelsen væsentligt bedre lønnet end andre i cheflaget i Norddjurs. I 2021 var lønnen til ham 1,75 millioner kroner.

Fyringen af kommunaldirektør Jan Michelsen koster Halsnæs Kommune 3,5 millioner kroner efter 21 måneders ansættelse, mens hans kollega i Fredericia Kommune Camilla Nowak Kirkedal også har sikret sig 3,5 millioner kroner efter 24 måneders ansættelse. Lars Povlsen Jensen får fra Lolland Kommune 1,9 millioner kroner efter 10 måneders ansættelse som kommunaldirektør, mens man på et lavere jobniveau finder man Michael Maaløe, der efter skolechefjobs i Randers og Fredericia har sikret sig 3,1 millioner kroner efter to fyresedler på mindre end et år. I Fredericia kom fyringen efter mindre end en måneds ansættelse, men udløste 1,5 millioner kroner.

Borgmester Kasper Bjerregaard, (V), siger til avisen, at han ikke har et overblik over, hvad en fyring af Christian Bertelsen vil løbe op i.

Han hæfter sig ved, at kommunale topchefers lønforhold er aftalt centralt, men anerkender, at vilkårene er forhandlet godt på plads af DJØF.

Kommunernes Landsforening siger om de offentlige topchefers vilkår: ”KL oplyser, at kommunerne helt generelt ikke bare selv kan bestemme, hvor meget de vil betale i fratrædelsesgodtgørelse til en direktør, som de er nødt til at tage afsked med. Det er reguleret i overenskomster og aftaler med de faglige organisationer, her typisk Djøf. Kommunerne kan ikke ensidigt beslutte at lave de vilkår om. Sådan er den danske model,” lyder det.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.