Borgmester: Vi havde mistet tilliden
Kasper Bjerregaard mener ikke, at flere direktør-fyringer gør Norddjurs Kommune mindre attraktiv at søge til.
Fredag kom meldingen om, at et enigt økonomiudvalg i Norddjurs Kommune indstiller til kommunalbestyrelsen, at man siger farvel til kommunaldirektør Christian Bertelsen, der har været hjemsendt efter klager om krænkende handlinger fra kommunaldirektøren og dårligt arbejdsmiljø hos de nærmeste ansatte i hans sekretariat.
Ja, redegørelsen har bekræftet, at der har været nogle forhold i sekretariatet, som ikke har været, som de skulle være
I et interview med avisen fortæller borgmester Kasper Bjerregaard,(V), at der ikke længere er tillid til Christian Bertelsen og om, hvordan forløbet har været.
Hvordan har Norddjurs Kommune reageret siden det kom frem, at der var problemer med det psykiske arbejdsmiljø?
»Vi har reageret på den måde, at vi har igangsat undersøgelsen, som vi jo fik et påbud om af Arbejdstilsynet. Det skete for at få kortlagt, hvordan det psykiske arbejdsmiljø var i den afdeling, som havde haft besøg af Arbejdstilsynet. Sådan et påbud skal naturligvis efterleves, så vi nedsatte en styregruppe til at håndtere det her. Og den har nu leveret sit arbejde. Så har der været en anden del, som vi kan kalde et kommunikationsbord. Organisationen og verden står jo ikke stille, mens det her har kørt, så det er et spørgsmål om at komme ind og arbejde rigtigt. Så jeg har gjort rigtig meget ud af at være tilgængelig. Det er jeg jo altid, men også for medarbejdere, tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, hovedudvalg og det politiske niveau er det vigtigt, at jeg har været meget informerende og kommunikerende. Jeg har rakt ud til fagforeningerne og organisationerne for at få etableret en dialog med dem,« siger Kasper Bjerregaard.
Todelt situation
Han ser situationen som todelt.
»Det er dels et spørgsmål om at få talt med dem om det aktuelle og dels om at se lidt længere frem. Er der nogle ting, vi skal have justeret og noget, som skal gøres anderledes?«
Hvordan har det eksterne firma, som skulle stå for undersøgelsen, arbejdet med opgaven?
»De har delt opgaven i to. Først har de lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejdere og ledere, som er i Kommunaldirektørens Sekretariat. Og så har man lavet interviews bagefter. Der har også været et ønske om deltagelse fra medarbejdere, som var stoppet med at arbejde i Kommunaldirektørens Sekretariat i 2022, og de har fået tilbudt deltagelse. Nogle af dem har sagt ja til dette. Vi har også brugt konsulenten til at fremlægge nogle af resultaterne, så det ikke var mig, der stod for det. Det har også været den samme person, som har lavet alle interviews. Og firmaet har også leveret nogle bud på, hvad vi gør efter det her.«
Jeg kan vel godt gå ud fra, at redegørelsen godtgør, at der var problemer?
»Ja, redegørelsen har bekræftet, at der har været nogle forhold i sekretariatet, som ikke har været, som de skulle være. Der har været problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Det har vi fået konstateret, og så er spørgsmål jo, hvordan vi genopretter på det. Det er en kæmpemæssig ledelsesmæssig opgave at få det gjort. Og her vurderer vi, at kommunaldirektøren ikke er den rette til det.«
Det virker altid stærkt, når man får sådan noget på skrift, og når man får prikket hul, så virker det voldsomt
Større omfang
Har omfanget vist sig at være større end man først troede?
»Ja, det må jeg sige. Det virker altid stærkt, når man får sådan noget på skrift, og når man får prikket hul, så virker det voldsomt. Nogle af tingene skal vi i hvert fald have fokus på fremadrettet. Sådan som det har været, skal det ikke være. Det skal være attraktivt at arbejde i Norddjurs Kommune i alle sekretariatet og især Kommunaldirektørens Sekretariat skal være en superattraktiv arbejdsplads, som man gerne vil søge til.
Har undersøgelsen bekræftet, at kommunens borgmestre siden 2017 ikke havde kendskab til problemerne - eller at de ventede på en formel henvendelse ind ad fordøren som det er blevet formuleret?
»Undersøgelsen afdækker arbejdsmiljøet som det er nu. Der har ikke været så meget fokus på det politiske niveau. Det har ikke været opgaven efter Arbejdstilsynet gik ind i sagen. For min egen del er jeg også mere interesseret i, hvordan vi sikrer, at medarbejderne ikke er utrygge i organisationen. Det er det vigtige.«
Men næste gang du hører om noget lignende. Vil du så stadig sige, at det skal komme ind gennem fordøren før du reagerer?
»Nu siger du næste gang. Jeg har det sådan, at jeg rigtig gerne vil have, at vi bruger vores etablerede systemer. Det synes jeg faktisk er vigtigt. Det interessante for mig i det her, er at der åbenbart har været en opfattelse, af, at de etablerede systemer enten betyder, at man ikke turde gå til dem, eller hvis man gjorde det, så skete der ikke noget. Det er jeg rigtig interesseret i at finde ud af, hvordan vi gør bedre - og det skal vi gøre sammen med medarbejdere og de forskellige udvalg på rådhuset, så vi ikke ender i den samme situation igen.«
Prisen for en fyring
Har I fået et overblik over, hvad en fyring vil koste?
»Jeg har fokuseret på noget andet indtil i dag, men det er jo reguleret gennem centrale aftaler, hvordan sådan noget foregår. Der skal forhandles om en løsning. Og så vil jeg lige understrege, at kommunaldirektøren ikke er fyret, men at økonomiudvalget indstiller til afskedigelse, så beslutningen er ikke truffet endnu. Den skal kommunalbestyrelsen træffe formelt. Jeg har ikke overblik over økonomien.«
I debatten er der undren over, at offentlige topchefer på det her niveau skal have så gode betingelser økonomisk - også selv om de selv gennem deres handlinger er skyld i, at de bliver fyret. Det sker jo ikke på mange andre arbejdspladser. Kan du forstå den undren?
»Det tror jeg, at jeg er den forkerte til at svare på. Skyld er ikke så interessant i denne sag, hvor der er blevet afdækket, at der er nogle problemer og så går spørgsmålet på, om vi vurderer om vi stadig har tillid til, at det er den rigtige til at løse det. Og det har vi ikke her. Jeg forstår godt, at folk kan undre sig, men det er jo en del af centralt forhandlede ting.«
Så det er bare godt forhandlet af DJØF?
»Det kan man sige.«
Jeg tror, at den meget heftige eksponering, som denne sag har fået i medierne, ikke har været god for Norddjurs
Skader på omdømme
Christian Bertelsen er jo ikke den første topchef, der må sige farvel til Norddjurs Kommune. Gør sager som denne det sværere at ansætte de rette til posterne?
»Jeg tror, at den meget heftige eksponering, som denne sag har fået i medierne, ikke har været god for Norddjurs. At der sker skifter på direktørposter, sker jo rundt omkring, så det tror jeg ikke gør noget, men den megen omtale har ikke gjort det godt for os. Men nej, jeg tror, at hvis nogen sidder med lyst til at blive direktør i Norddjurs, så skal de nok melde sig.«
Sidst var der 11, der søgte stillingen som kommunaldirektør. Bliver det færre denne gang?
»Nej, det tror jeg ikke. Vi skal nok se, at der kommer ansøgninger, når kommunalbestyrelsen skal finde den næste kommunaldirektør, for Norddjurs Kommune er attraktiv som arbejdsplads.«
Hvorfor skal man egentlig altid have et konsulentfirma til at finde folk til disse poster. Det viser sig jo, at de ofte ikke finder de rigtige. Er der ikke så mange ressourcer på et rådhus i dag, at man selv burde kunne løse opgaven?
»Når man har et konsulentfirma til at hjælpe sig, så får man noget ekspertise på området, for de laver ikke andet. Så de kan hjælpe os i behandlingen af ansøgere. Hvem skal til samtale og sådan noget. De kan være med til at screene nogle ting, og så har de et netværk, hvor de kan prikke til nogle og fortælle dem, at der er en spændende mulighed i Norddjurs. Så jeg tror, det er fornuftigt nok at bruge noget hjælp til det.«
Men det koster mange penge?
»Ja, men det er der mange ting, der gør.«