Ukrainere giver fremgang for Norddjurs

Befolkningsfremgang på 57 sidste år - men uden ukrainere ville kommunen have haft 190 færre indbyggere.

Artiklens øverste billede

Det er ikke uden betydning, hvordan befolkningstallet udvikler sig i Norddjurs Kommune. Dels i form af, at der helst skal være så mange som muligt til at dele regningen i form af skat til kommunekassen - og dels fordi der er en nøje sammenhæng mellem statslige tilskud og udviklingen i befolkningen. Faktisk har Norddjurs Kommune de seneste økonomisk været ekstraordinært tilgodeset fra staten, fordi der år for år er blevet færre og færre borgere i kommunen. 

Her er det værd at huske på, at da de nye kommuner blev dannet i 2007, var Norddjurs Kommune faktisk større i antal borgere end nabokommunen i Syddjurs. Men billedet vendte hurtigt derefter.

Fremgang på 57

Nye tal viser, at befolkningstallet i Norddjurs Kommune steg med 57 personer i 2022. Men dykker man ned i tallene, viser det sig, at hvis Rusland ikke sidste år havde invaderet Ukraine, havde det set helt anderledes ud.

I befolkningsprognosen fra sidste år for perioden 2022-2031 var forventningen, at befolkningstallet i Norddjurs Kommune ville falde med 154 personer i 2022. Og den primære årsag til, at befolkningstallet steg, er krigen i Ukraine og de cirka 250 personer, som kom til Norddjurs Kommune fra Ukraine efter 1. marts sidste år. Hvis der ikke havde været indvandring af ukrainere ville der således have været en nedgang i befolkningen på cirka 190 personer.

Norddjurs Kommune har fremgang i befolkningstallet, men det skyldes ukrainere på flugt fra krigens rædsler i hjemlandet.

Befolkningsprognosen for 2023-2032 bygger på udviklingen i befolkningstallet i 2019, 2020, 2021 og 2022 samt kommunens boligbyggeprogram. Alle fire år har været specielle og meget forskellige og befolkningsprognosen er derfor behæftet med en vis usikkerhed. 

Nedgangen i befolkningstallet i 2019 - året hvor den økonomiske krise slog hårdt ned i Norddjurs - var historisk høj, mens 2020 og 2021 har været præget af Covid-19. 

Usikker fremtid

I 2022 er det de fordrevne fra Ukraine, der påvirker prognosen. En særlig stor usikkerhed knytter sig til de cirka 250 personer, som er indvandret fra Ukraine siden 1. marts 2022. Og spørgsmålet, som ikke kan besvares er, om de når freden forhåbentlig vender tilbage til deres land, vil forlade Danmark og rejse tilbage.

Befolkningsprognosen indgår nu i de beregninger, der skal laves i forbindelse med vedtagelsen af et budget for Norddjurs i de kommende år. Når der er flere indbyggere, får kommunen flere indtægter i tilskud og udligning, fordi kommunens forventede udgifter bliver højere. Skatteindtægterne forøges og kommunen modtager herudover årligt et stort tilskud fra staten, fordi befolkningstallet er faldet de seneste år. 

Det vil sige at kommunens indtægter per borger stiger, når kommunens indbyggertal falder. I budget 2023-2026 er der årligt indregnet et tilskud på mellem 79 og 92 millioner kroner årligt i årene efter 2023. Når befolkningstallet falder mindre end forventet, bliver dette tilskud alt andet lige mindre. 

Tilskuddets størrelse afhænger dog også af om andre kommuner har haft et fald i befolkningstallet og der er derfor væsentlig usikkerhed omtilskuddets størrelse. Det er sandsynligt at Norddjurs Kommune vil modtage et større beløb per borger, fordi andre kommuner også får mindre tilskud på grund af de fordrevne fra Ukraine. 


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.