Knudepunkter gør nogle Flexture billigere

Midttrafik ønsker ensartede regler for Flextrafik i kommunerne.

Artiklens øverste billede
Det er med at finde et knudepunkt som dette, hvis man efter 25. juni vil køre Flextur til billigste pris. Pressebillede

Det er med at holde tungen lige i munden, når man skal have styr på hvordan den kollektive trafik fungerer. For udover letbane og bus er der jo også Flextur og Plustur. Og nu er et nyt skilt på vej i Norddjurs. Skiltet vil signalere, at her er der et såkaldt knudepunkt, som vil betyde en billigere rejse med Flextur og Plustur end i dag.

Midttrafik har to fysiske krav til oprettelse af knudepunkter: Der skal sættes et såkaldt knudepunktsskilt op, og der skal være en almindelig p-plads til rådighed. Ud over de to krav ser Midttrafik gerne, at der ved knudepunkter er belysning og læskærm.

Midttrafiks bestyrelse har besluttet at forenkle flextrafikken med ens priser og tilbud i Midtjylland, når sommerkøreplanen træder i kraft 25. juni i år. Midttrafik vil harmonisere taksterne for flextrafik, så man betaler det samme for at benytte ordningen på tværs i hele regionen, uanset hvilken kommune man bor i. Så fra 25. juni kan kommuner ikke have særordninger i forhold til priser og tilbud, men de kan udpege byzoner samt Flextur og Plustur-knudepunkter for at forbedre serviceniveauet. For det kræver, at man kører til og fra et knudepunkt, hvis man vil køre til billigste pris.

Placeringen

Derfor har kommunalbestyrelsen besluttet, hvor disse knudepunkter og byzone skal placeres.

Norddjurs Kommune kan oprette Flextur-knudepunkter for eksempel ved vigtige servicefunktioner,hvor borgerne kan rejse til og fra for kun 3 kroner per kilometer - det er billigere end i dag, hvor prisen for en Flextur er 7 kroner pr. kilometer.

Forvaltningen har anbefalet, at oprette disse Flextur-knudepunkter i kommunen: Sundhedshuset i Grenaa samt lægehusene i Vivild og Allingåbro, buslommen ved gymnasiet i Grenaa, trafikknudepunkterne i Grenaa, Glesborg og Auning, Ørsted Bibliotek/Busstation og Ørum Bibliotek/Ørum Aktiv Center.

Norddjurs Kommune kan finansiere de ni Flextur-knudepunkter i kommunen ved at oprette en byzone i Grenaa. Byzonen vil give driftsbesparelser, fordi borgerne forventes at bruge mindre Flextur og mere bybus, regionalbus eller letbane i Grenaa. 

Flextur til/fra eller inden for byzonen vil koste 14 kroner pr. kilometer, men kun 3 kroner pr. kilometer, hvis det er til eller fra et Flextur-knudepunkt.

Byzonen dækker dækker den vestlige/centrale del af Grenaa, da dette område efter forvaltningens mening er bedst betjent med bybus, regionalbus eller letbane.

Plustur kan udelukkende bestilles sammen med øvrig offentlig transport og foregår fra adresse til stoppested. Der findes syv Plustur-knudepunkter i Norddjurs Kommune, der kobler til den øvrige kollektive trafik. 

De nuværende Plustur-knudepunkter er ifølge Midttrafik placeret optimalt i forhold til adgang til hovednettet af kollektiv trafik. Forvaltningen anbefaler derfor, at der ikke ændres på disse. 

Nye punkter koster

Midttrafik forventer, at udgifterne til Flextur i Norddjurs Kommune vil ligge på 600.000 kroner årligt efter harmoniseringen - uden oprettelse af byzone og nye knudepunkter. Hvis Norddjurs Kommune vælger at oprette Flextur-knudepunkter, vil det betyde en merudgift i forhold til det eksisterende budget til Flextrafik. Hvert Flextur-knudepunkt vil koste cirka 30.000 kroner.

Den politiske behandling har vist, at man ønsker at udvide antallet af Flextur-knudepunkter med yderligere to - et på Grenaa Havn og et i den nordlige del af midten af kommunen.

I kommunalbestyrelsen kommenterede flere på det seneste møde sagen. Og formanden for Teknik og Miljøudvalget, Venstres Niels Ole Birk, anbefalede sine kolleger at studere bilagene grundigt, for der er tale om kompliceret stof.

»Der er tale om en forenkling og ved at indføre en byzone i Grenaa forventer vi en besparelse, da folk i Grenaa primært vil komme til at køre med bybus, regionalbus og letbane og gøre brug af tre flexknudepunkter. Som jeg ser det, vil det betyde en fordel for yderområderne, fordi man her kan køre Flextur til tre kroner pr. kilometer mod syv kroner i dag. Men vi har en stor opgave med at kommunikere ændringerne ordentligt ud,« sagde han og kaldte Midttrafikændringerne for ”mobilitet på en ny måde”.

Socialdemokraten Niels Basballe meldte sig som fortaler for et ekstra knudepunkt på Grenaa Havn.

»De tre knudepunkter i Grenaa udelukker helt havneområdet., og det skal vi have lavet om. Kortet viser også en meget åben midterdel af kommunen. Så vi må se på muligheden for også at få Bønnerup, Fjellerup og måske Gjerrild med. Det er områder med mange mennesker i turistsæsonen,« sagde han.

Den konservative Benny Hammer tilsluttede sig dette. Og opfordrede til at bruge Midttrafiks tilbud om at hjælpe med kommunikationen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.