Vagtskiftet hos Konservative Syddjurs kommer i 2023

Tommy Bøgehøj har i en årrække som gruppeformand tegnet profilen hos Det Konservative Folkeparti, men han har fortalt sin bestyrelse, at han slutter i lokalpolitik efter denne byrådsperiode.

Artiklens øverste billede
Et konservativt vagtskifte er undervejs i Syddjurs. Tommy Bøgehøjs (th.) tid som konservativ mastermind er ved at ebbe ud. En afløser er klar, undersvenden Kasper Kolstrup Møller, 35. Foto: Lars Norman Thomsen

Det er generationskifternes tid i lokalpoltik.

Socialdemokratiet skiftede fra Ole Bollesen til Michael Stegger Jensen forud for sidste kommunalvalg med et succesrig resultat. Borgmesterkæden blev som bekendt fastholdt på socialdemokratiske maver.

Venstre skiftede forleden Claus Wistoft ud med Christoffer Pedersen, og nu er turen kommet til Det Konservative Folkeparti.

Erhvervsmanden Tommy Bøgehøj, Ebeltoft, som har rundet de 60 og lidt mere til, har meddelt sin lokalbestyrelse, at han ikke genopstiller til næste kommunalvalg i 2025. 

»Vores nyvalgte lokalformand Lars Bjørn, Ugelbølle, og resten af bestyrelsen er ved at lave en plan for, hvornår vi vælger ny borgmesterkandidat, og hvordan det rent praktisk skal foregå,« siger Tommy Bøgehøj.

Jeg har sagt, at jeg er klar til at afløse Tommy, og jeg har meddelt lokalbestyrelsen, at jeg er kandidat

Kolstrup klar

Formand for Erhverv og planudvalget Kasper Kolstrup Møller er et godt bud på en afløser. Han er mere end klar til at påtage sig opgaven.

»Jeg har sagt, at jeg er klar til at afløse Tommy, og jeg har meddelt lokalbestyrelsen, at jeg er kandidat,« siger Kasper Kolstrup Møller.

Ingen af de øvrige tre i byrådsgruppen, Jan Aude, Bjørn Jensen og Kirstine Kahr Kvorning, har på nuværende tidspunkt meldt sig på banen. Det gør de forventeligt heller ikke.

Tommy Bøgehøj regner med, at generationsskiftet gennemføres i løbet af efteråret 2023.

Kolind drengen Kasper Kolstrup Møller, 35, debuterede ved kommunalvalget i 2021, der blev et jubelvalg for Konservative Syddjurs med et stemmetal 4.010 (16,4 pct.), som afkastede fem mandater og en status som det tredjestørste parti i Byrådet.

655 vælgere stemte personligt på Kasper Kolstrup Møller, der er erklæret socialkonservativ som Tommy Bøgehøj og den øvrige del af byrådsgruppen og det konservative bagland.

Som socialkonservativ er grundholdningen, at samfundets stærke grupper skal sikre de svage, men det hører med til billedet, at Det Konservative Folkeparti også er stærkt præget af liberale holdninger. Det gælder også både Bøgehøj og Kolstrup.

Sidstnævnte flirtede således i en yngre udgave med Liberal Alliance.

Inde og ude

Tommy Bøgehøj var i perioden 2009-2013 konservativt medlem af Syddjurs Byråd.

Efter de fire år måtte han erkende, at direktørjobbet i virksomheden Skomø A/S og hvervet som lokalpolitiker havde svært ved at finde samklang rent tidsmæssigt. 

Derfor genopstillede han ikke ved valget i november 2013, hvor han dog alligevel var på nippet til at opstille som spidskandidat for Borgerlisten Syddjurs sammen med nu afdøde Ninna Thomsen, der tog et kort break fra Socialdemokratiet, men der blev aldrig noget ud af det skind.

Konservative Syddjurs nedsmeltede totalt, blot 383 stemmer, ved valget i 2013, og derfor vakte det jubel, da Tommy Bøgehøj indvilgede i et politisk comeback ved KV17.

Det lykkedes ham på ny at komme inden for i de hellige haller, men som konservativ solist. Enegængertilværelsens ulidelighed, frustrerede ham tydeligt.

Derfor lagde han sig i selen i god tid for at få stillet et stærkt hold til KV21. Det lykkedes flot samtidig med, at en orkanagtig medvind ramte Det Konservative Folkeparti.

De to ting i forening gjorde, at Konservative Syddjurs nærmest ejede rådhuset i Ebeltoft på valgnatten i november 2021, hvor glædesscenerne blev mere og mere tilspidsede som aftenen skred frem og resultaterne kom ind fra valgstederne.

Fra medvind til modvind

Det seneste folketingsvalg 1. november 2022 var en eklatant nedtur for Det Konservative Folkeparti og statsministerkandidat Søren Pape Poulsen, som startede valgkampen med at gå på vandet, men endte tæt på druknedøden i en muddergrøft.

Indtil videre overlever Pape den største deroute i nyere tids politiske Danmarkshistorie, men netop det forhold, at meningsmålingerne efter valget ikke har vist tegn til bedre tider, bekymrer naturligvis også lokalpolitikere, der kigger tre år frem.

Kasper Kolstrup Møller tror på, at partiet vil bide sig så meget fast i bordkanten i Syddjurs Byråd, at man ikke vil være så sårbare overfor de landspolitiske vinde som tidligere.

Et bud på om Pape Poulsen vil gøre partiet en tjeneste ved at takke af, er ikke så ligetil at komme med.

»Jeg har svært ved lige nu at pege på en oplagt afløser, som kan gøre det bedre,« siger det bedste bud på en ny konservativ borgmesterkandidat i Syddjurs.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.