Syddjurs unge får et gratis buskort til Grenaa

Det bliver fortsat Viden Djurs, der får ansvaret for at drive EUD10 i Syddjurs, men ligesom i dette skoleår kommer unge fra Syddjurs til at tage bussen til Grenaa efter sommerferien, hvis de vil have et ekstra år efter 9. klasse, hvor de kan få indblik i erhvervsuddannelserne samtidig med at de tager 10. klasse.

Artiklens øverste billede
Jan Aude (C), formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget (th.), ser muligheder i en målrettet erhvervsuddannelse i Syddjurs, hvor man udnytter den værkstedskapacitet, der i forvejen er hos STU, PGU og FGU. Pressefoto

Viden Djurs har siden 2015 haft ansvaret for driften af den erhvervsrettede del af 10. klassetilbuddet i Syddjurs, EUD10.

Frem til dette skoleår skete det med hjemsted på Kalø Økologiske Landbrugsskole.

I aftalen med Syddjurs Kommune var den nedre grænse for at gå i gang 15 elever. Det blev nemt opfyldt i de første år.

I takt med at søgningen til EUD 10 imidlertid har været kraftigt for nedadgående blandt unge i Syddjurs de seneste år, besluttede Viden Djurs at rykke væk fra Kalø og bed de unge fra Syddjurs tage til 10. Klasse Center Djursland i Grenaa.

»Viden Djurs henvendte sig for et års tid siden angående for få tilmeldte elever til det EUD10 tilbud, som man drev på Kalø Økologiske Landbrugsskole. De ønskede at måtte flytte de elever, der var tilmeldt til VidenDjurs tilbuddet i Grenaa, begrundet i både faglige, sociale, bustransportmuligheder og økonomiske hensyn,« siger Chef for børn og læring Per Viggo Larsen, Syddjurs Kommune.

Et ønske som Familie, børn og læringsudvalget med SFs Kirstine Bille som formand besluttede at efterkomme.

Alle elever tilmeldt EUD10 i Syddjurs Kommune får et gratis buskort, hvis de bor mere end 9 kilometer fra skolen i Grenaa.

Ny aftale for 2023-2024

Der er netop afholdt møde med Viden Djurs og det er aftalt, at den aftale, der er gældende i år for EUD10-området, også gælder i skoleåret 2023/2024.

Baggrunden er, at Byrådet forleden besluttede at fastholde 10. klassetilbuddet på Rønde Skole, Linje10, efter en længere og hed debat.

Politikerne vidste, inden de tog debatten om fremtidens 10. klasse, at der i indeværende skoleår går 72 elever på Linje 10 på Rønde Skole, mens der kun går 14 elever på EUD10 hos Viden Djurs. 

I forbindelse med debatten i byrådssalen blev det understreget, at den mere erhvervsrettede del af 10. klassetilbuddet skal skærpes fra skoleåret 2024/25 og frem.

»Rønde Skole med Linje10 arbejder på konturerne af det 10. klassetilbud, der kommer til at gælde fra skoleåret 2024/25. Oplægget præsenteres for Familie, børn og læringsudvalget forventeligt senest i maj måned,« siger Per Viggo Larsen.

Fortsat samarbejde

Per Viggo Larsen forventer ligeledes, at der før sommerferien indledes nye drøftelser med VidenDjurs om eventuelt fortsat samarbejde om EUD10 fra skoleåret 2024/25.

Det bliver der muligvis ændret på politisk, men det kræver handling snarest for at nå det.

Jan Aude (C), formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget, ser således muligheder i at få udnyttet den værkstedskapacitet, der allerede er i Syddjurs, til at få lavet et målrettet 10. klassetilbud til de unge, der vil gå håndværkervejen.

Værkstedskapaciteten findes både hos STU, der flytter fra Følle til de tidligere Firkløverskolebygninger i Mørke fra næste skoleår, PGU i Hornslet og FGU i Ryomgård, vurderer Jan Aude (C)

Det handler bare om at få et tilbud skruet sammen, så det bliver spiseligt for de unge, som vil gå håndværkervejen, mener udvalgsformanden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.