Forlig om Skålen giver Norddjurs 1,7 millioner kroner

Norddjurs Kommune og rådgivningsfirmaet Schønherr enige om ikke at give hinanden skyld for fejl på springvand.

Artiklens øverste billede
Der har rent faktisk været gang i 'Skålens' springvand. Det sluttede dog, da man fandt ud af, at fugerne ikke kunne holde på vandet. Foto: Inger Kjær

Tre uger og en enkelt dag har ventetiden været før avisen modtog svar på en ansøgning om aktindsigt i den årelange strid om det manglende springvand i Skålen foran Grenaa Rådhus.

Og svaret er fra kommunen, at ansøgningen kun delvist er imødekommet i form af den forligstekst, som advokatfirmaet Poul Schmith, der også er kammeradvokat for den danske stat, har udarbejdet for at få sagen afsluttet. Det er nu sket inden der ville foreligge en kendelse i den voldgiftssag, som Norddjurs Kommune havde anlagt i håb om at få rådgivningsfirmaet Schønherr A/S til at betale erstatning for det springvand, som aldrig har virket som planlagt - fordi vandet løb ud af Skålens utætte fuger.

Fuld og endelig afgørelse

Forligsteksten fortæller, at Norddjurs Kommune har modtaget 1,7 millioner kroner fra Schønherr A/S - til det, som juridisk hedder ”fuld og endelig afgørelse” af ethvert krav vedrørende utætheden ved springvandet. Erstatningen på de 1,7 millioner kroner skal også dække de omkostninger, som der hidtil har været til tidligere udbedringsforsøg af utætheden, så der er altså ikke tale om, at Norddjurs Kommune nu har 1,7 millioner kroner til at gøre springvandet færdigt. Der er udgifter, som skal trækkes fra - og andre regninger, som skal betales ved siden af.

Avisen har også søgt om aktindsigt i de dokumenter, der er udvekslet mellem Poul Schmith og Norddjurs Kommune i forbindelse med forligsforhandlingerne, men det ønske opfylder Norddjurs Kommune ikke. I afgørelsen til avisen hedder det, at dokumenterne er udvekslet som led i varetagelsen af kommunens interesser i forbindelse med den verserende tvist - og de derfor ikke - efter kommunens opfattelse - er omfattet af offentlighedslovens bestemmelser om aktindsigt.

Derfor er det kun selve forligsteksten, som avisen har fået tilsendt på mail.

Vandt arkitektkonkurrence

Det var helt tilbage i april 2016, at Norddjurs Kommune og Schønherr A/S efter en arkitektkonkurrence indgik aftale om totalrådgivning og bistand i forbindelse med etableringen af projektet ”Den Attraktive Midtby” i Grenaa - et projekt til i alt 15 millioner kroner i form af 10 millioner fra staten og fem millioner fra Norddjurs Kommune.

Men ved afslutningen af byggeriet, konstaterede man hurtigt, at fugerne ikke kunne holde på vandet. Planen var at undgå et bruge en membran til dette formål og i stedet anlægge fuger, der skulle kunne løse opgaven.

Bygherren - Norddjurs Kommune - og rådgiveren - Schønherr A/S - var uenige om, hvorvidt utætheden ved Skålen var et resultat af fejlagtig udførelse, som entreprenøren - Dan Jord - var ansvarlig for, eller om utætheden skyldtes en fejlagtig projektering, som Schønherr var ansvarlig for.

Det fik Norddjurs Kommune til at bede om syn og skøn - og resultatet af denne skulle så bruges i en voldgiftssag ved Voldgiftsnævnet for Byggeri og Anlæg for at afgøre erstatningsspørgsmålet.

Løst i mindelighed

Men inden det var kommet til en hovedforhandling i voldgiftssagen, er sagens parter nu blevet enige om at løse sagen i mindelighed, som det udtrykkes i forligsaftalen.

Norddjurs Kommune og Schønherr A/S har med deres underskrifter på aftalen erklæret sig enige i, at den ikke tager stilling til eller anerkender et ansvar hos nogle af parterne - altså vil man aldrig kunne sige, hvem der havde skylden for, at det hele er gået så galt.

Og hvad så med udgifterne til at køre så lang en sag? Her er parterne enige om, at Voldgiftsrettens formand skal træffe afgørelse om fordelingen af samtlige sagsomkostninger. Her nævnes udgifter som opstartsgebyr, servicegebyr, leje af hotel eller lignende samt honorar til voldgiftsdommerne.

De to parter i sagen betaler efter forligsteksten selv hver især for egne sagsomkostninger.

Forligsaftalen er fra bygherrens side betinget af, at kommunalbestyrelsen i Norddjurs kan godkende den - og det er for nyligt sket bag hermetisk lukkede døre på et ekstraordinært møde. Men ikke i enighed. Konservative, Enhedslisten og løsgænger Diana Therese Mikkelsen stemte imod.

Desuden er der aftalt en fortrolighedsklausul, som betyder, at parterne ikke må fortælle oplysninger og informationer - medmindre de som det hedder ”må anses for almindeligt kendte - eller hvis de er omfattet af reglen om aktindsigt. Og sker det, skal den anden part give skriftligt samtykke - hvad da også har været tilfældet i behandlingen af avisens ansøgning om aktindsigt, og det har naturligvis haft sin betydning for sagsbehandlingstiden.



Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.