Thumbs up fra Venstre til biogasprojekt på Østenfjeldvej 9 ved Nimtofte
Byrådet har hidtil været lidt tilbageholdende med at melde klart ud, hvad de synes om den ansøgning om at måtte opføre et stort og moderne biogasanlæg på adressen Østenfjeldvej 9 ved Nimtofte, hvor der i 20 år har ligget et mindre biogasanlæg, men nu sker der noget.
Politisk har en ansøgning fra Brødrene Thorsen I/S om lov til at opføre et i dansk sammenhæng stort biogasanlæg på Østenfjeldvej ved Nimtofte, hvor Brdr. Thorsen I/S i forvejen driver et biogasanlæg, været en dans på brændende gløder.
Der er ikke enighed om placeringen i Byrådet, fordi flere politikere mener, at den vil konflikte med Djurs Sommerland og forlystelsesparkens interesser. Endvidere planerne om at fastholde internationale investores lyst til fortsat at have øje for en feriepark i det område, der omkranses af Djurs Sommerland og Lübker Golf.
Det fortalte Venstres gruppeformand Claus Wistoft helt åbent på generalforsamlingen i Venstre Syddjurs i sidste uge på Landbocentret i Følle.
»Venstre støtter biogasprojektet, og vi mener, det er et på alle måder godt og grønt projekt, også på den ønskede placering. Den er der ikke enighed om. Det håber vi i Venstre, at der bliver. Alternativt må vi finde en anden plet, men det vil ikke være Venstres ønske,« sagde Claus Wistoft.
»Det ligger en smule tæt på Djurs Sommerland, men ikke sådan, at det ikke kan opfylde miljøkrav og lovgivning. Infrastrukturen i området vil kunne klare det, for husk på vi næsten lige har bygget omfartsvejen til Djurs Sommerland og videre ud til Randersvej, et af dyreste anlægsprojekter i Syddjurs til dato.«
Vil pynte på CO2 regnskabet
Både landbruget og landets kommuner står overfor at skulle opfylde klimamål.
Derfor kommer biogasprojektet også som manna fra himlen, hvis man spørger i Venstre og tilhørende bagland.
Det ligger en smule tæt på Djurs Sommerland, men ikke sådan, at det ikke kan opfylde miljøkrav og lovgivning.
Ifølge Claus Wistoft vil et biogasanlæg af den påtænkte størrelse kunne fortrænge cirka 126.000 tons CO2 - eller cirka 40 procent af det samlede CO2-udslip i Syddjurs.
»Trækker vi transport m.m. fra er der tale om godt og vel 100.000 tons CO2-udslip. Derfor er projektet enormt afgørende for Syddjurs Kommunes CO2 regnskab,« lød det fra Wistoft.
Venstre er trods alt fortsat et landbrugsparti med fortsat mange medlemmer, der har landbrug som hovedbeskæftigelse.
Flere nikkede, da Claus Wistoft flere gange understregede, at biogasprojektet er »afgørende for landbrugserhvervet, hvor alle snakker C02 afgifter.«
»Det er fint nok at snakke grøn omstilling under en valgkamp, men så skal vi også mene noget med det, når vi snakker solcelleprojekter, men i særdeleshed da med biogasprojektet.«
Djursland Landboforening har i samarbejde med Syddjurs Kommune underskrevet en Klimapartnerskabsaftale.
Hvorfor ikke gå i gang?
Tidligere mangeårig byrådsmedlem Gunnar Sørensen, selv landmand i Vrinners, spurgte sin tidligere byrådskollega, hvorfor Syddjurs Kommune ikke bare gik i gang med at få lavet lokalplan for biogasprojektet?
»Der ligger et projekt og en ansøgning klar. Hvorfor venter man? Skyldes det, at lokalplanen for det andet projekt (Ferieparken, red,) og lokalplanen for biogasprojektet skal flugte med hinanden? Eller skal de komme i en bestemt rækkefølge? Er der nogen, der har vetoret?«
Spørgsmålene var mange fra Gunnar Sørensen.
»Nu bliver det lidt teknisk, men det er sådan, at i vores nuværende kommuneplan er der ikke udlagt områder til biogas og solceller. Rent lovmæssigt skal der forud for større ændringer i kommuneplanen afholdes en forhøring,« forklarede Claus Wistoft.
Formelt starter processen på det kommende møde i Erhverv- og planudvalget, hvor udvalget har punktet på dagsordenen.
Heraf vil det fremgå, at der lægges op til både en forhøring for det område, som beskrives i ansøgningen fra Brødrene Thorsen I/S og en natur- og miljøscreening af alternative placeringer i nabolaget.
Formålet med forhøringen er at give naboer og andre interesserede en mulighed for at bidrage med forslag, ideer og opmærksomhedspunkter inden der tilvejebringes et forslag til en ændring af gældende planlægning.
Ændringer af kommuneplanen kræver et kommuneplantillæg, fordi de såkaldte rammebestemmelser i den gældende kommuneplan ikke stemmer overens med ønskerne for at placere et biogasanlæg i området.
Når forhøring og screening af andre områder er afsluttet, får Byrådet, sandsynligvis i efteråret 2023, en sag på dagsordenen som gør det muligt for et politisk flertal at godkende, at der laves lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg.
Det siger de andre partier blandt andet:
Kirstine Bille (SF):
»Fra SFs side vil vi gå langt for at realisere et biogasanlæg på Djursland. Og vi mener godt, det kan realiseres i nærheden af det område, der peges på i dag. Vi anser som en meget vigtig del af den grønne omstilling.
Vi vil dog gerne have undersøgt, om det kan rykkes noget længere mod vest set fra det nuværende anlæg. Den netop vedtagne lokalplan for et område til fritidsformål blev jo netop udskudt, fordi den afstandsmæssigt var i konflikt med det eksisterende biogasanlæg.
Det er vigtigt for os, at interesserne omkring en større turismesatsning ved Nimtofte ikke karambolerer med anlægget af et biogasanlæg. Derfor skal en placering længere væk fra dette område undersøges.
Vi mener, der skal træffes en beslutning snarest muligt. Hvis der ikke er et flertal i byrådet for at give grønt lys for en udvidelse på det nuværende biogasanlægs placering, er det nødvendigt at melde det ud så snart som muligt.«
Ole Sønderskov Hansen (A):
»Der skal efter vores mening ske en natur- og miljøscreening for mulige placeringer, så den konkrete planlægning kan komme i gang hurtigst muligt. Det er i alles interesse.
Det er kommunens ansvar, at sikre en grundig og fremtidssikret planlægning, så eksempelvis større industrianlæg ikke kolliderer med rekreative anlæg, boliger eller anden planlægning.
Det er vores holdning, at Syddjurs Kommune skal levere en hurtig og smidig sagsbehandling. Anlægget rummer et stort potentiale for Syddjurs Kommune, landbruget og den grønne omstilling.
Der skal naturligvis foretages en række undersøgelser forud for anlæggelse af et så stort industrianlæg. Om de kan gennemføres på et eller to år, kan være svært at afgøre.«
Tommy Bøgehøj (C):
»Konservative ønsker at fremme både Feriepark og Biogas som begge er investeringer i niveauet +500 mio. og som begge passer strategisk ind i kommunens langsigtede strategi om at udvikle det specifikke område til øget turisme og at udvikle kommunen som en grøn bæredygtig kommune.«
Jesper Yde Knudsen (Ø):
»Landbrugets tårnhøje animalske produktion der producerer til mange gange Danmarks befolkning er en kæmpe miljøbelastning både med hensyn til udledning af klimagasser og forurening med næringsstoffer, det er et kæmpe problem for livsgrundlaget i Danmark.
Et biogasanlæg vil reducere forureningen en smule, men vil slet ikke bringe produktionen i nærheden af at være grøn og bæredygtig.
En realisering af den store turistsatsning i området omkring Djurs Sommerland afhænger af investorer, der kan blive skræmt af udsigten til lugtgener og et meget stort antal gylletransporter hver dag. Derfor er realiteten, som jeg ser den, at vi er nødt til at vælge mellem det store turismeprojekt og et stort biogasanlæg, vi kan ikke have begge i det samme område.«
Heine Skovbak Iversen (B):
»Vi vil så gerne. at det lykkes med et kommende biogasanlæg, men med en løsning, der er i harmoni med Djurs Sommerland, og det fantastiske ferie-/turistområde, vi har ved Nimtofte. «