Norddjurs ligger over landsgennemsnittet - Syddjurs under
Antallet af børn i familier i Danmark under fattigdomsgrænsen faldt med 2.700 fra 2020 til 2021. Der er dog fortsat 53.800 børn, der vokser op i relativ fattigdom. Det svarer til 4,7 pct. af alle børn under 18 år.
I Syddjurs Kommune er antallet af fattige børn under 18 år steget fra 340 i 2020 til 360 i 2021. 4,3% af børn under 18 år bor i familier under fattigdomsgrænsen.
I Norddjurs Kommune er antallet af fattige børn under 18 år uændret fra 330 i 2020 til 330 i 2021. Her bor 5,3% af børn under 18 år i familier under fattigdomsgrænsen.
Det kan man læse i en ny analyse ’Færre fattige børn, men ikke i alle kommuner’ fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Stor forskel
Der er stor forskel på omfanget af børnefattigdom på tværs af landets kommuner, viser analysen.
Andelen af fattige børn er højest på Syd- og Vestsjælland, på den københavnske vestegn, i Sydjylland, dele af Fyn samt enkelte øvrige kommuner. I disse kommuner er det op mod hvert 11. barn, der lever under fattigdomsgrænsen.
Det er kommuner som Lolland, Brøndby, Guldborgsund, Langeland og Slagelse, hvor andelen af børn i familier under fattigdomsgrænsen er relativt højest. Her ligger andelen af relativt fattige børn på 7,5 til 9,1 pct.
I Egedal, Allerød, Gentofte og Solrød er relativ børnefattigdom omvendt et sjældent fænomen. I disse kommuner varierer andelen af relativt fattige børn fra 2,0 til 2,4 pct. af børn under 18 år.
Østjylland
Kigger man på de 12 østjyske kommuner, viser tallene, at Skanderborg sammen med Odder og Favrskov ikke just har børnefattigdom tæt inde på livet.
Syddjurs ligger med en relativ fattigdomsandel på 4,1 pct. under landsgennemsnittet på 4,7, men Norddjurs til gengæld ligger over med sine 5,3 pct.
Kun mægtige Aarhus har vel ikke særligt overraskende en større andel, mens Randers også ligger over landsgennemsnittet.
Sammensat gruppe
Analysen viser, at de fattige børnefamilier ikke snævert kan kategoriseres.
En stor del af forsørgerne i familierne under fattigdomsgrænsen modtager en kontanthjælpsydelse eller anden offentlig understøttelse i løbet af året.
Over de seneste år er der sket et stort fald i antallet af fattige børn, hvis familie er berørt af kontanthjælpsydelser, men der er omvendt sket en stigning i antallet, der er berørt af andre ydelser, f.eks. ressourceforløbsydelse og førtidspension.
En relativt stor gruppe af de fattige børnefamilier er ikke er i berøring med ydelsessystemet i løbet af året. Denne gruppe har været stigende i antal set over en årrække og er fortsat med at vokse, mens den generelle udvikling i børnefattigdom har været nedadgående, dokumenterer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i sin analyse.