Norddjurs får påbud af Arbejdstilsynet: Psykisk arbejdsmiljø skal undersøges
Konkret mistanke om krænkende handlinger i kommunaldirektørens sekretariat.
Arbejdstilsynet har, efter at have besøgt Grenaa Rådhus flere gange, givet Norddjurs Kommune påbud om at undersøge, om der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø i kommunaldirektør Christian Bertelsens sekretariat, der gennem de seneste år er vokset i omfang og har været ramt af en meget stor personalegennemstrømning og et stort sygefravær.
Undersøgelsen skal vise om der forekommer krænkende handlinger og skal gøre det muligt at konstatere, om arbejdsmiljøforholdene er sundhedsmæssigt forsvarlige.
Påbuddet fra Arbejdstilsynet kræver, at kommunen bruger en autoriseret rådgivningsvirksomhed til at undersøge arbejdsmiljøforholdene i afdelingen.
Avisen har flere gange fået tip om, at den er gal med arbejdsforholdene i kommunaldirektørens sekretariat, men hidtil har ingen - hverken medarbejdere eller politikere - villet stå frem offentligt og fortælle om konkrete episoder.
Hul på bylden
Men med Arbejdstilsynets påbud til kommunen er der kommet hul på bylden, for i afgørelsen hedder det, at der er konkret mistanke om, at der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø hos Christian Bertelsen - og der er også konkret mistanke om, at krænkende handlinger ikke er forebygget tilstrækkeligt.
Arbejdstilsynet har været på tre tilsynsbesøg på Grenaa Rådhus. Det fremgår af den aktindsigt, som avisen har fået hos Arbejdstilsynet.
Og i forbindelse med udstedelsen af påbud har Arbejdstilsynet lagt vægt på, at de ansatte, som man har talt med ved tilsynsbesøgene, har oplyst, at der i flere år og aktuelt har været og er problemer med kommunikationen fra kommunaldirektøren til de ansatte. De finder kommunikationen krænkende, nedværdigende og sårende - og de føler ikke, at de har mulighed for at forsvare sig.
Rullen med øjnene
Der nævnes i sagsakterne flere konkrete eksempler på, hvad de ansatte har opfattet som krænkende handlinger. Det kan være nedladende og sårende bemærkninger sagt i et hårdt toneleje. Flere har jævnligt oplevet at blive irettesat eller har oplevet kolleger blive det i forbindelse med møder. De har set Christian Bertelsen ”rulle med øjnene” hvis der bliver sagt noget, som han ikke synes om, og der nævnes episoder med bagtalelse og ubehagelige drillerier. Man kan også blive mødt med tavshed og føle sig ignoreret, hvis man ikke leverer, hvad kommunaldirektøren forventer.
Det har givet en trykket stemning til møder, hvor utrygge ansatte er nervøse for, hvad der kan blive sagt. Så ansatte sidder med en høj puls under møderne og oplever hele tiden at sidde i alarmberedskab. Det nævnes, at Christian Bertelsen kan reagere ved at sige »det burde du vide”, »det har jeg sagt mange gange«, »du skal levere noget, der er mere intelligent«, »det burde du have tjekket på forhånd«, »det er jeg bekymret for, at du spørger om« og »det ville hjælpe mig, hvis I en anden gang var bedre forberedt«.
En medarbejder, som havde været i kontakt med en politiker, fik besked på at ”ændre sin personlighed” - og fik at vide, at det ikke er hensigtsmæssigt med kontakt mellem forvaltning og politikere - og det blev indskærpet, at det kun sker efter aftale med ledelsen - og at udgangspunktet er, at ledelsen rådgiver.
Utrygge og på vagt
De ansatte har forklaret til Arbejdstilsynet, at de dagligt er utrygge og på vagt i forhold til, om der forekommer krænkende adfærd den pågældende dag. Som det er blevet sagt: »Vi prøver at fornemme, om det er en dag, hvor vi skal dukke os«.
Der er ansatte, som fortæller om grædende kolleger og at de oplever en enorm mental træthed på grund af de krænkende handlinger. De har også fortalt Arbejdstilsynet, at de er bekendt med, at flere kollegers fratrædelser har baggrund i de krænkende handlinger - og det samme gælder sygemeldinger. Her nævnes det i sagens akter, at der i årene 2020 og 2021 har været en sygefraværsprocent på 9,5 procent og 14,1 procent, som må regnes som meget højt - men i 2022 faldt tallet til 2,2 procent.
Det er bemærkelsesværdigt, at hverken afdelingschef eller arbejdsmiljøleder i Kommunaldirektørens Sekretariat kan genkende det overordnede billede af, at der forekommer krænkende handlinger rettet mod de ansatte.
De har højest hørt om brug af nedladende tale i to eksempler fra 2021 og 2022, men de har ikke hørt nogen blive skældt ud højlydt, at der er blevet ”rullet med øjnene” og brugt en hård, personrettet tone.
Heller ikke i de Arbejds Plads Vurderinger - APV i daglig tale - der er gennemført, har man kunnet se problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Hertil forklarer ansatte til Arbejdstilsynet, at de ikke turde sige, at de har oplevet krænkende handlinger.

Borgmestre afviser
Både den nuværende og daværende politiske ledelse afviser også at være orienteret om problemer med Christian Bertelsens ledelsesstil.
»Der forelå ikke nogen arbejdstilsynssag på min vagt,« siger Jan Petersen, Socialdemokratiet, der var borgmester fra 2010 til udgangen af 2021, til TV2 Østjylland.
Og selv om problemerne med Christian Bertelsens ledelsesstil angiveligt har stået på i flere år, siger Jan Petersen, at han aldrig har fået nogen formelle henvendelser om krænkelser begået af kommunaldirektøren.
»Sådan nogle sager er afhængig af, at de medarbejdere, der føler sig påvirket, henvender sig,« siger han til TV2 Østjylland.
På Facebook uddyber han sine udtalelser således: »Jeg er i sagen om arbejdsmiljøet i Norddjurs Kommune blevet spurgt af presse og andre om, hvad jeg vidste. Jeg har svaret, at der ikke forelå nogen sag fra Arbejdstilsynet i min tid og der var ikke nogle formelle henvendelser til mig. Men jeg har også på spørgsmålet om der forelå nogle uformelle henvendelser svaret ja. Jeg fik en uformel henvendelse og bad om at få det formelt og at de faglige organisationer deltog i en eventuel henvendelse. Jeg forberedte mig personligt på, hvorledes jeg skulle håndtere det og søgte derfor ekstern råd. Der kom imidlertid ikke en efterfølgende formel henvendelse og jeg skal ikke svare på, hvorfor den ikke kom. Det må de faglige organisationer udtale sig om. Herefter havde jeg ikke noget grundlag for at gå videre.«
På samme linje er kommunens nuværende borgmester, Venstres Kasper Bjerregaard, der afviser at have haft kendskab til det brutale arbejdsmiljø, og at der derfor først handles nu.
»Den her slags sager skal ind ad fordøren, som jeg plejer at sige. Vi skal have en formel henvendelse, det gør det nemmest at agere på sådan noget. Jeg forholder mig til det, der kommer ind formelt. Det tror jeg, vi er nødt til at gøre i de her situationer,« siger Kasper Bjerregaard til TV2 Østjylland.
Christian Bertelsen ønsker ikke at stille op til interview, oplyser Norddjurs Kommune, der også oplyser, at kommunen nu får hjælp af et eksternt firma - som det er blevet krævet af Arbejdstilsynet.
Christian Bertelsen er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og kom til Norddjurs i 2017 fra en stilling som vicekommunaldirektør i Skive Kommune. Inden det har han blandt andet været personale- og udviklingschef i Esbjerg Kommune. Han afløste på posten Jesper Kaas Schmidt, der fik job som kommunaldirektør i sin hjemby Randers.