Byrådets temamøder forbliver med hængelås på døren

Onde tunger vil påstå, at Byrådets lukkede temamøder inden det offentlige byrådsmøde er mere spændende eller selve det åbne byrådsmøde. Der imidlertid ikke tegn i sol og måne på, at døren åbnes op på vid gab på temamøderne.

Artiklens øverste billede
Når byrådet afholder sine temamøder, er det med hængelås på døren, og sådan bliver det ved med.

Byrådet holder såkaldte temamøder før de åbne byrådsmøder.

Temamøderne har dagsordener, der som oftest skal klæde politikerne på og gøre dem klogere på et aktuelt emne. Derfor er der som oftest embedsmænd eller inviterede gæster med som oplægsholdere.

Temamøderne er en mulighed for politikerne til at stille spørgsmål og også dumme sig på en måde, som man ikke ville gøre det, hvis møderne var åbne for pressen og tilhørere.

Michael Stegger Jensen (S)

Alle bortset fra de 27 i Byrådet plus direktionen og nogle stykker andre embedsmænd er forment adgang til møderne.

Sådan har det altid været, og sådan forbliver det, kan man forstå, hvis man spørger både borgmester og 1. viceborgmester.

»Temamøderne er en mulighed for politikerne til at stille spørgsmål og også dumme sig på en måde, som man ikke ville gøre det, hvis møderne var åbne for pressen og tilhørere. Møderne har en form og et indhold, der gør, at de skal være fortrolige og lukkede,« siger borgmester Michael Stegger Jensen (S).

Samme indstilling har 1. viceborgmester Claus Wistoft (V).

»Møderne giver Byrådet en mulighed for at have et fælles rum, hvor vi kan være fortrolige med hinanden og afprøve synspunkter og holdninger, og det er vigtigt at have disse rum, hvor vi kan tale frit uden tilhørere og presse på.«

Borgmesteren peger på, at dagsordenerne er offentlige og kan læses på kommunens hjemmeside. Det er ikke kutyme i alle landets kommuner.

»Det giver efterfølgende en mulighed for at spørge ind til de temaer, der er blevet præsenteret og diskuteret,« siger Michael Stegger Jensen.

Fusion af spildevand

Onsdag 25. januar har Byrådet overordnede temaer på dagsordenen: Spildevand og Læringsfællesskaber.

En forestående fusion på spildevandsområdet på Djursland står for døren.

På generalforsamlingerne i Syddjurs Spildevand og AquaDjurs (Norddjurs - Norddjurs Kommune er eneaktionær) henholdsvis 9. og 22. maj 2023 forventes vedtaget en principgodkendelse for fusion mellem de to spildevandsselskaber. 

På temamødet præsenteres Byrådet for beslutningsgrundlaget og en tidsplan for fusionen af de to selskaber. Det sørger direktør for Syddjurs Spildevand A/S, der har Syddjurs Kommune eneaktionær, Bjarne Langdahl Riis for.

Formand for Syddjurs Spildevand A/S, Jørgen Ivar Mikkelsen, deltager som byrådsmedlem i temamødet. I den grasserende debat om byrådsmedlemmers habilitet, er det blevet klargjort, at bestyrelsesformanden ikke er inhabil, så han bliver ikke smidt ud, mens hans direktør tegner og fortæller.

Inklusion i folkeskolen

Den anden store dagsorden på temamødet er der mere politisk sprængstof i, hvis de politikere, der under valgkampen til KV21 for godt et år siden stillede spørgsmålstegn ved den måde, som Syddjurs driver inklusion i folkeskolen på, ikke sidder med hænderne i skødet og er tavse som graven.

Forud for KV21 udtrykte flere politikere allerede stærk bekymring for det høje fraværstal på 154 i skolerne (skolevægring), og flere af dem kædede tallet sammen med Syddjurs Kommunes inklusionsmodel, som de fandt fejlslagen og klar til et nødvendigt serviceeftersyn.

I 2022 var der i alt 213 elever med fravær over 16 procent i løbet af et skoleår.

Politikerne var, hvis vi tager dem fra en ende af: Michael Aakjær (S), Heine Skovbak Iversen (B), Sidse Vangsted (S), Kirstine Kahr Kvorning (C), Kasper Nissen (SF) og Jesper Yde Knudsen (Ø).

Sidstnævntes generelle modstand mod den valgte inklusionsmodel i Syddjurs, hvor det koster en folkeskole 300.000 kroner, hvis de sender et barn videre fra deres skole til Syddjurs Kommunnes specialskole i Pindstrup, er velkendt.

Ifølge de fakta, som politikerne præsenteres for, lå Syddjurs Kommune i 2016 med en eksklusionsgrad på 6,5 % blandt de 25% af kommunerne i Danmark, der brugte flest penge på skoleområdet. 

I 2022 er udgifterne til skolerne i Syddjurs Kommune i den laveste fjerdedel blandt kommunerne, og eksklusionsgraden er på 2,3% mod 4,9% på landsplan.

På temamødet vil chefen for Børn og Læring Per Viggo Larsen sammen med lederne fra Ådalens Skole, Rosmus Skole, Hornslet Skole, Pindstrupskolen og PPR, fortælle om skolernes arbejde med at skabe læringsfællesskaber for alle, men også om de udfordringer og tendenser der er i forhold til elevernes fravær, trivsel og inklusion, både lokalt og i den nyeste forskning.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.