Kim fik rengøringsskandalen til at rulle: Hvorfor er der ingen konsekvenser?

Kim Frandsen havde ret og Norddjurs Kommune var på gal kurs med aflyst rengøring

Artiklens øverste billede
Kim Frandsen havde ret og Norddjurs Kommune havde ikke lov til at aflyse rengøring hos ældre og handicappede - som det skete 181 gange fra september til december 2022. Foto: Søren Andersen

Den 47-årige grenaaenser Kim Frandsen har mere styr på Serviceloven end forvaltningen og politikerne i Norddjurs Kommune.

Anderledes kan man ikke tolke forløbet, som i adskillige artikler i denne avis er oprullet og som blev indledt med, at Kim Frandsen, der er handicappet og derfor visiteret til rengøring af sit hjem i halvanden time hver uge, stod frem med kritik af, at Norddjurs Kommune flere gange aflyste rengøringen.

Efter at have forhørt sig i forvaltningen, mente borgmester Kasper Bjerregaard, (V), at kommunen var i sin gode ret til at aflyse, men fredag eftermiddag i sidste uge erkendte Norddjurs Kommune i en pressemeddelelse til medierne, at det ikke var korrekt.

Helt ærligt kan jeg ikke se, hvad jeg skal bruge sådan en undskyldning til. Det bliver mit hjem jo ikke renere af

Kim Frandsen

Den tolkning, som Norddjurs Kommune fra december 2021 anvendte, havde baggrund i en midlertidig nødlovgivning, som giver kommunen mulighed for at aflyse rengøringsbesøg, klippekortsydelser samt reducere timer til afløsning af pårørende til borgere i hjemmeplejen i Norddjurs. En praksis som kommunen nu efterfølgende har konstateret, den ikke har haft lovhjemmel til.

Den midlertidige nødlovgivning blev således ophævet igen 1. marts 2021 - altså mere end et halvt år, før Norddjurs Kommune valgte at bruge den. Og fortsatte med at bruge den. Ordningen blev forlænget flere gange, så den har løbet til udgangen af 2022.

Aflysningerne skete med henvisning til rekrutteringsudfordringer og personalemangel på grund af Covid-19. 

Aflyst på sms

Hele vejen igennem har det været Kim Frandsens mening, at en kommune kun må udsætte rengøringen - ikke aflyse, som det skete i hans tilfælde, når han modtog en sms fra kommunen, om at der ikke blev gjort rent hos ham.

»Jeg får bare en sms fra den kommunale rengøringschef, at i denne uge kommer der ingen og gør rent hos mig. Så bliver jeg lidt trist og ked af det. Der behøver ikke at være perfekt rent i mit hjem, men jeg vil da gerne have det sådan, at jeg kan være bekendt at have gæster. Hvis for eksempel mine forældre kommer og besøger mig, vil jeg da gerne have, at der er gjort rent,« sagde Kim her i avisen.

Og nu kommenterer han på den pressemeddelelse sendt ud af Norddjurs Kommune fredag eftermiddag - tidspunktet, som i enhver spindoktors manual står som det perfekte tidspunkt for at melde dårlige nyheder ud, fordi medierne så i mange tilfælde er gået på weekend og derfor ikke forventes at have de nødvendige ressourcer at sætte ind. Men omtalen af det kommunale lovbrud gik i dette tilfælde ikke upåagtet hen. 

De tog fejl - jeg havde ret

»Jeg er da superglad for, at Norddjurs Kommune nu erkender, at jeg havde ret og de tog fejl. Men jeg undrer mig virkelig over, at udvalgsformand Mads Jensen, (K), kan sige, at fejlen ikke skal have konsekvenser i det kommunale system. Det er sådan noget, der gør, at jeg mister tilliden til dansk politik og det offentlige system,« siger Kim.

Han er efter en operation, som ikke gik som forventet, ramt af en invaliderende skade, som gør, at mange af de dagligdags gøremål - blandt andet rengøringen - ikke længere kan klares af ham selv. To børn med astma er også en medvirkende årsag til, at der i hans hjem skal gøres rent hver uge - og ikke hver tredje uge, som et politisk flertal ellers nu har besluttet skal være standard i Norddjurs Kommune.

Forinden han stod frem her i avisen med sin kritik, havde Kim kontaktet borgmester i Norddjurs, Kasper Bjerregaard, (V), for at klage sin nød.

»Han tog godt nok ikke telefonen, men telefonsvareren sagde jeg kunne sende en sms, så det gjorde jeg - og jeg blev positivt overrasket over, at borgmesteren senere ringede tilbage. Han ville dog først orientere sig hos forvaltningen for at være bedre klædt på, inden han ville svare mig. Det svar har jeg endnu ikke fået,« sagde Kim, da han før jul blev interviewet af avisen.

Intet svar endnu

Og det skuffer ham, at han stadig ikke har fået svar fra borgmesteren. I stedet kan han læse sig frem til, at udvalgsformand Mads Jensen fra Voksen og Plejeudvalget mener, at der skal siges undskyld for de 181 aflyste rengøringer, som man har regnet sig frem til er taget i anvendelse i Norddjurs fra september til december 2022. Og muligvis udbetales en kompensation for aflysningerne.

»Helt ærligt kan jeg ikke se, hvad jeg skal bruge sådan en undskyldning til. Det bliver mit hjem jo ikke renere af. Og det samme vil jeg sige til Mads Jensens tilbud om en mulig kompensation for den aflyste rengøring. Den kan jeg da ikke bruge til noget. Men jeg er glad for, at man nu i Norddjurs har fundet ud af, at de ikke havde styr på tingene. Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg havde ret og de tog fejl, men sagen viser jo også, at mange ældre og handicappede bare accepterer tingenes tilstand. Ikke alle er i stand til at brokke sig, og jeg var åbenbart den eneste, der magtede at tage kampen op. 181 aflyste rengøringer på så kort tid, er alt for mange, synes jeg,« siger Kim.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.