Naturstyrelsen har fundet for høje PFAS-værdier på Helgenæs
Græs på 55 uf af 60 kystnære engarealer i Danmark indeholder PFAS over Fødevarestyrelsens indikatorværdi for foder. Udvalgsformand Kim Lykke Jensen (SF) beder nu om at få en sag på dagsordenen på næste møde i Natur, teknik of miljøudvalget.
Syddjurs er repræsenteret på en liste, som Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen i fællesskab har offentliggjort efter at have foretaget en landsdækkende stikprøveundersøgelse af forekomsten af PFAS i græs og vand.
Naturstyrelsen bortforpagter som statslig lodsejer en række af statens naturområder til naturpleje og afgræsning med kvæg. For at bidrage til et overblik over mulig forekomst af PFAS i græs og vand på arealer tæt på havet, er stikprøveundersøgelsen blevet gennemført på nogle af Naturstyrelsens arealer.
PFAS (perfluoroalkylstoffer) består af en stor gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne. De akkumuleres over tid i mennesker og i miljøet.
De kaldes ”evighedskemikalier”, da de er stærkt vedholdende i både vores miljø og krop. De kan føre til sundhedsproblemer, såsom leverskader, skjoldbruskkirtelsygdom, fedme, fertilitetsproblemer og kræft, ifølge Det Europæiske Miljøagentur.
55 arealer
Naturstyrelsen har taget stikprøver i et bælte på én km fra havet langs Vestkysten fra Skagen til grænsen og langs den sjællandske vestkyst fra Rørvig til Skælskør. Her har Naturstyrelsen ca. 350 arealer, som afgræsses eller bruges til slæt.
Ud af dem indgår 60 arealer i stikprøveundersøgelsen, hvor der nu i græsprøver er fundet PFAS over Fødevarestyrelsens indikatorværdier i 55 ud af 60 arealer.
Derudover er der undersøgt overfladevand på 47 arealer, her er der fundet PFAS over Fødevarestyrelsens indikatorværdier for vand i ni af prøverne.
Jeg synes, at man både på Christiansborg og i EU skal se rubbe neglene. Det haster
Bekymret formand
Kim Lykke Jensen, formand for Natur, teknik of miljøudvalget i Syddjurs, siger i en kommentar til undersøgelsen:
»Det er i mine øjne meget alvorligt, men desværre ikke overraskende, at der er fundet PFAS på en lang række af Naturstyrelsens strandenge og kyststrækninger. Det lader til, at de fleste steder, hvor der opskyller havskum, findes der PFAS. Det er ekstra bekymrende, fordi stofferne er meget svært nedbrydelige og i øvrigt kan optages af de dyr, som vi spiser, således at vi også selv kan ophobe de skadelige stoffer i kroppen.«
Han opfordrer til, at man både på Christiansborg og i EU anerkender, at der er et problem.
»Hvad der er helt paradoksalt er, at mange fluorstofferne i stor stil stadig bliver brugt i industrien - eksempelvis i emballage, tøj og hudplejeprodukter. Det er dybt besynderligt, at stofferne ikke forlængst er blevet blevet forbudt til brug i de produkter, som vi omgiver os med til daglig - både her og i EU. Og der findes allerede miljøvenlige alternativer. Fluorstofferne er dog nødvendige flere steder - eksempelvis i medicinalindustrien. Jeg synes, at man både på Christiansborg og i EU skal se rubbe neglene. Det haster.«
Forventer flere
KIm Lykke Jensen har bedt sine kommunale embedsmænd om, at natur, teknik og miljøudvalget bliver briefet.
»Jeg vil bede om, at vi på førstkommende udvalgsmøde får en opdateret orientering om forekomsten af PFAS-forurening i vores kommune. Der er de sidste par år blevet foretaget en lang række undersøgelser i kommunen. Efter hvad vi hidtil er blevet orienteret om, er der ikke fundet PFAS i hverken vores drikkevand eller badevand. Udover det nye fund på Naturstyrelsens areal, er der mig bekendt kun blevet fundet en forurenet grund med PFAS i kommunen - og det på et areal, hvor der ikke foregår afgræsning, eller hvor der er offentlig adgang. Desværre vil der sandsynligvis dukke yderligere forureninger op i den kommende tid.«