Tiden er moden til at synge Danmark for Folket med en stemme

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra begge socialdemokratiske partiforeninger i Syddjurs anbefaler forud for generalforsamlingerne, at nu må tiden langt om længe være moden til at få Socialdemokratiet i Syddjurs samlet i en partiforening.

Artiklens øverste billede
Jan Bruno Jensen, formand for Den socialdemokratiske fællesledelse i Syddjurs, tror nu på, at medlemmerne i de to partiforeninger kan se fordelene ved en socialdemokratisk partiforening i Syddjurs. Pressefoto

Ved kommunesammenlægningen i 2007 var der hele fire socialdemokratiske partiforeninger i Syddjurs. En for hver af de fire sammenlægningskommuner.

En overordnet partiledelse, en såkaldt paraply, koordinerede de fælles bestræbelser på at sikre Socialdemokratiet magt og indflydelse i den lokale politik.

Der gik selvfølgelig ikke længe, før diskussionen om at fusionere de fire partiforeninger i en samlet begyndte at rumle. Argumenterne var, at det særligt ville spare en masse tid og kræfter organisatorisk, fordi det ville betyde væsentligt færre møder, dobbeltarbejde og færre skriverier frem og tilbage. 

Desuden fremhævede flere, at de nye tider med en fælles storkommune også burde afspejle sig på den politiske front. Sognepolitikkens dage burde være talte, også når det gjaldt Socialdemokratiet og opstillingen af kandidater til kommunalvalg.

Det førte med sig efter en række år, at partiforeningerne i Midtdjurs, Rønde og Rosenholm blev enige om at trække på fælles hammel og med medlemmernes opbakning stifte en partiforening, Socialdemokratiet Syddjurs Vest.

Nej fra Ebeltoft

Den socialdemokratiske partiforening i Ebeltoft var imidlertid totalt afvisende anført af strategen Christian Haubuf, inkarnationen af Socialdemokratiet i den østlige ende af kommunen.

Hver gang temaet har været oppe at vende siden, har Haubuf konsekvent argumenteret imod.

»Min holdning er den samme. Det er der ikke ændret en tøddel på. Jeg mener, at en stor kommunal partiforening er af det onde. Det kan godt være, at det vil løse en masse praktiske udfordringer med færre møder og, at det vil blive nemmere at skaffe folk til bestyrelsen, fordi der nu kun er en, men ulemperne er færre aktive medlemmer, og det mener jeg må være et afgørende argument for at sige nej tak,« udtalte han senest om emnet til Adresseavisen forud for generalforsamlingen i foråret 2022.

Christian Haubuf valgte i efteråret 2021 både at opgive sin plads i Byrådet og stoppe som bestyrelsesformand hos Socialdemokraterne Ebeltoft og omegn. Han har lagt politik på hylden og er et andet sted i sit liv i dag.

Det skete i kølvandet på beskyldningerne om sexchikane på hans tidligere arbejdsplads Margrethebørnehaven i Pindstrup, hvor han var leder i næsten 34 år. 

»Min holdning er den samme. Det er der ikke ændret en tøddel på. Jeg mener, at en stor kommunal partiforening er af det onde.

Christian Haubuf, foråret 2022 til Adresseavisen

Tiden er moden

Siden generalforsamlingerne sidste forår har en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra begge partiforeninger og fællesledelsen med Christina Kejser Sørensen, nuværende næstformand for Socialdemokratiet Syddjurs Vest, mødtes jævnligt for at diskutere mulighederne for en fusion.

Vi har respekt for historien, men efterhånden er der kun få, der har været med så længe, at de kender den.

Peter Ravn, formand for Socialdemokratiet Ebeltoft og Omegn

Gruppen melder nu entydigt ud, at samtlige anbefaler en sammenlægning af de to partiforeninger.

»Der er enighed om, at tiden nu må være moden til at danne en partiforening i Syddjurs. Det er budskabet til de kommende generalforsamlinger, og herefter bliver det så medlemmerne i de to partiforeninger, der på ekstraordinære generalforsamlinger skal tage endelig stilling,« siger Jan Bruno Jensen, formand for Den socialdemokratiske fællesledelse i Syddjurs.

Peter Ravn, lokalformand for Socialdemokratiet Ebeltoft og Omegn og næstformand for Den socialdemokratiske fællesledelse i Syddjurs, bekræfter, at man i gruppen anbefaler en sammenlægning.

»Vi har respekt for historien, men efterhånden er der kun få, der har været med så længe, at de kender den. Personligt har jeg en tro på, at det sagtens kan lade sig gøre at komme ud i alle hjørner af Syddjurs for vores vedkommende. I forvejen inviterer byrådsgruppen jo til åbne gruppemøder i de forskellige byer i Syddjurs på skift,« siger Peter Ravn.

En af dem, der kender historien og har været med længe, er kasserer i Ebeltoftafdelingen, Svend Erik Kjær Laursen.

»Jeg kan godt huske, hvad der skete, da vi for mange år siden sammenlagde tre partiforeninger til en i gammel Ebeltoft Kommune. Det havde da konsekvenser medlemsmæssigt, og det vil en partiforening i Syddjurs sikkert også medføre, men måske er tiden en anden nu. Jeg anerkender anbefalingen fra arbejdsudvalget og bakker op om en partiforening ligesom resten af bestyrelsen i vores partiforening i Ebeltoft,« siger Svend Erik Kjær Laursen.

To næstformand

Hvis de to partiforeningers medlemmer nikker ja til en samlet forening på de to ekstraordinære generalforsamlinger, skal der vælges ny bestyrelse ud fra et sæt nye vedtægter på en stiftende generalforsamling.

Der lægges op til en bestyrelse på ni bestående af bl.a. en formand og to næstformænd, en politisk og en organisatorisk.

Arbejdsudvalget som er fortaler for fusionen har anbefalet Jan Bruno Jensen at tage formandsposten.

»Det er jeg parat til, men det skal medlemmerne selvfølgelig bestemme, og der kan sagtens være andre kandidater. Det må vi se på, når medlemmerne har besluttet sig for, om de vil have en samlet partiforening,« siger Jan Bruno Jensen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.