»Man skal lige vænne sig til, at alt nu er i et større perspektiv«

Nyvalgte Jens Meilvang (LA) har fundet sig godt til rette på Christiansborg og ser frem til sin debut på Folketingets talerstol.

Artiklens øverste billede
»Som de fleste nok forestiller sig, så er det et meget højtideligt øjeblik at skrive under på Grundloven. Ens navn læses op af formanden for Folketinget - Søren Gade - og samtidig står der en million journalister og fotografer klar foran en. Det var virkelig et højdepunkt,« fortæller Jens Meilvang. Pressefoto

Med de lange forhandlinger om en ny regering har nyvalgte Jens Meilvang haft rigeligt med tid til at finde sig godt til rette på Christiansborg. Kort før jul fik han sit eget kontor på »borgen«, og i denne uge kan han formentlig se frem til sin debut på Folketingets talerstol. 

»Det har været en utrolig spændende tid. Da regeringen først lige blev dannet inden juleferien, har der endnu ikke været udvalgsmøder, så jeg har haft ekstra god tid til at sætte mig ind i alt det nye. Tiden har jeg blandt andet brugt på at blive fortrolig med mine ordførerskaber, som jeg var så heldig at få tidligt,« fortæller han.

Hvad der besluttes her, rammer rigtig mange mennesker på godt og ondt. Derfor har du også en helt særlig forpligtelse til at sætte dig grundigt ind i sagerne

Jens Meilvang (LA)

En særlig forpligtelse

»Alt er meget anderledes, når man bevæger sig fra lokalpolitik til landspolitik. Alene det, at hvis man gerne vil have noget gennemført, så skal det være som et lovforslag, og det skal behandles tre gange i folketingssalen. Du skal finde et flertal blandt mennesker, du ikke kender. Det er nok den største forskel i forhold til lokalpolitik, hvor alle kender alle og man snakker om tingene. På Christiansborg er alt meget større og meget mere bureaukratisk,« understreger Jens Meilvang.

»Man skal lige vænne sig til, at alt nu er i et større perspektiv. Her er det ikke som med en lokalplan, der kun påvirker en snæver kreds af mennesker. Nye lovforslag gælder for hele Danmark. Det er hele tiden i tankerne. Hvad der besluttes her, rammer rigtig mange mennesker på godt og ondt. Derfor har du også en helt særlig forpligtelse til at sætte dig grundigt ind i sagerne,« konstaterer han. 

Landdistrikternes udfordringer kender jeg rigtig godt fra Norddjurs – »indefra« kan man vel sige – så her har jeg noget at byde ind med helt fra start

Jens Meilvang (LA)

Drømmescenarier

At blive transportordfører og landdistrikts- og ø-ordfører er noget nær drømmescenarier for Jens Meilvang. Med sin mangeårige fortid i kommunalpolitik føler han sig særdeles godt rustet til at arbejde med netop de områder.

»Jeg er især glad for posten som transportordfører. Det er et kæmpestort område. Udgangspunktet for udvalgets arbejde er transportforliget fra 2021, så det har jeg sat mig grundigt ind i. Aftalen omfatter infrastrukturforbedringer for mere end 160 mia. kroner, som skal prioriteres frem til 2035. Der er en alen lang forhistorie, og den er man også nødt til at kende, så der har været rigtig meget at få læst op på. Jeg tror, det er vigtigt at kende forløbet og indholdet så godt som overhovedet muligt, for der vil ganske givet blive pillet ved forliget. Flere politikere har givet udtryk for, at pengene skal gå til noget andet, blandt andet til oprustning, og der er også flere andre ting i forliget, der ikke længere er flertal for,« forklarer han og tilføjer, at han også ser frem til arbejdet i Udvalget for Landdistrikter og Øer.

»Landdistrikternes udfordringer kender jeg rigtig godt fra Norddjurs – »indefra« kan man vel sige – så her har jeg noget at byde ind med helt fra start,« understreger han.

Rift om politikerne

Allerede nu har Jens Meilvang mærket, er der er rift om at komme i kontakt med folketingspolitikerne.

»Jeg har fået utrolig mange invitationer fra folk, der gerne vil mødes en times tid, og jeg har allerede været i kontakt med rigtig mange brancheorganisationer indenfor transportområdet. Det er en rigtig god måde at høre om de problemer, forskellige brancher oplever. Så ved siden af alt det faglige, jeg læser op på, får jeg gennem de møder også en masse viden om de praktiske udfordringer, som virksomheder og interesseorganisationer i transportsektoren står overfor. De taler ganske vist for hver for deres sag, men det er godt at l lytte til alligevel, og ind imellem kommer de også med forslag til, hvad der kan gøres bedre,« konstaterer han. 

Sammen med de andre nyvalgte folketingsmedlemmer er Jens Meilvang blevet klædt grundig på til sit nye virke både af det professionelle embedsværk på Christiansborg og af partifæller. 

Personlig mentor

»Vi har hver især fået en mentor blandt embedsmændene, som har sat os ind i den demokratiske proces, så vi nu kender grundprincipperne. Mentoren kan man også spørge om alt muligt på det faglige område. Vi er også blevet vist rundt en dag på Christiansborg, og det er faktisk mere nyttigt end nogen måske forestiller sig, for det kan være svært at finde rundt. Vi har også nogle meget dygtige medarbejdere i partiet, vi kan trække på. Og så er det jo et ekstra plus for mig, at vores gruppeformand, Ole Birk Olesen, er tidligere transportminister,« tilføjer han.

Politiske spørgsmål drøftes med partifællerne på de to ugentlige gruppemøder tirsdag og torsdag, hvor man briefer hinanden om, hvad der sker på de forskellige udvalgsområder, inden man mødes i Folketingssalen.

»Der går virkelig meget tid på at forberede sig inden møderne, og jeg bruger mit kontor meget. Det giver rigtig god mening at sidde der, fremfor at sidde hjemme. Jeg prioriterer også at være til stede i Folketingssalen, så ofte det lader sig gøre.« 

Debut på talerstolen

Endnu har Jens Meilvang sin debut på Folketingets talerstol til gode, men formentlig ligger den lige rundt om hjørnet.

»Vi har det første udvalgsmøde i Transportudvalget her i uge 2, så jeg forventer at få min debut på talerstolen lige derefter. Så snart vi behandler en sag i udvalget, skal det behandles i folketingssalen. Og jeg er faktisk også klædt godt på til at bruge talerstolen, for den har vi også fået et kursus i,« griner han. 

»Det bliver endnu en milepæl - lige som den allerførste gang jeg sad i Folketingssalen!« 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.