Borgmester: Vi må godt aflyse rengøring

Eksperter er dog ikke enig i den vurdering - ældre og handicappede har ret til den rengøring, de er visiteret til.

Artiklens øverste billede
Borgmester i Norddjurs Kasper Bjerregaard, (V), mener, at kommunen godt må aflyse rengøring hos ældre og handicappede, men eksperter er ikke enige.

Avisen har fortalt den 47-årige invalide Kim Frandsens historie om, at det efter hans opfattelse sker for ofte, at der tikker en sms-besked ind på hans telefon med beskeden om, at rengøringen i hans hjem er aflyst. Ikke bare udsat, men aflyst, så der kommer ingen og gør rent hos ham - selv om han er visiteret til halvanden times rengøring af sin bolig hver uge.

Det er han visiteret til af Norddjurs Kommune efter at være ramt af en invaliderende skade, som gør, at mange af de dagligdags gøremål ikke længere kan klares af ham selv.

»Jeg får bare en sms fra den kommunale rengøringschef, at i denne uge kommer der ingen og gør rent hos mig. Så bliver jeg lidt trist og ked af det. Der behøver ikke at være perfekt rent i mit hjem, men jeg vil da gerne have det sådan, at jeg kan være bekendt at have gæster. Hvis for eksempel mine forældre kommer og besøger mig, vil jeg da gerne have, at der er gjort rent,« har Kim sagt til avisen under et besøg i hans hjem, hvor der var tydelige beviser på, at rengøringen var udeblevet.

Borgmester: Vi må godt

Kim Frandsen mener ikke, at kommunen har ret til at aflyse rengøringen ifølge Serviceloven.

Men efter at have bedt om en redegørelse for situationen, så mener borgmester i Norddjurs, Kasper Bjerregaard, (V), at det må kommunen godt.

»Vi har politisk besluttet det - og begrunder det med, at det er svært at rekruttere det nødvendige personale. Området håndteres af Voksen og Plejeudvalget.

Men det er jo blandt andet Kim Frandsens to små børn med astma, der gør, at han er bevilget halvanden times rengøring hver uge. De hører vel ikke under Voksen og Plejeudvalget?

»Jo, for sådan har vi organiseret opgaven i kommunen. Det er Voksen og Plejeudvalgets område,« siger Kasper Bjerregaard.

Men to eksperter på området deler ikke den opfattelse, at en kommune må beslutte, at det er i orden at afløse rengøringen hos ældre og handicappede.

»Man skal levere de ydelser til borgerne, som de har krav på og er visiteret til. Der er ikke noget, der hedder nødberedskab eller nødret i den her sammenhæng,« har Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, sagt til Altinget.

Ifølge Søren Blæsbjerg, der er studielektor ved Aalborg Universitet, betyder det, at kommunerne ikke lovligt kan håndtere en situation med akut personalemangel ved generelt at nedsætte hjælpen til borgerne.

»Men kan ikke bare nedsætte eller stoppe hjælpen, når der ikke er eksempelvis en nødbekendtgørelse, som giver hjemmel til det. Så man vil skulle træffe en ny afgørelse i hver enkelt sag med den mulighed det indebærer for at klage,« siger Søren Blæsbjerg.

Privat leverandør

Avisens omtale af Kim Frandsens situation har givet en del debat på Facebook. Her rådes Kim Frandsen blandt andet til at benytte sig af en anden leverandør af hjemmepleje end Norddjurs Kommune.

Og her er det værd at bemærke, at Norddjurs Kommune stiller disse krav til en privat leverandør: ”Rengøring kan flyttes indenfor 1 uge. Det skal tilstræbes, at flytningen højest sker 2 gange i kvartalet og må ikke ske 2 gange i træk. Hvis hjælpen flyttes af leverandøren, skal det tilstræbes, at borgeren informeres senest dagen før.”

Ingen af disse krav lever kommunen selv op til i Kim Frandsens tilfælde.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.