Her skal der skæres og spares
Unge, ældre og handicappede mærker konsekvensen af sparekniven i Norddjurs.
Sådan skal der spares på Voksen og Pleje i Norddjurs:
Rengøring i plejeboliger fra hver anden til hver tredje uge. Forvaltningens kommentar: Dette vil resultere i en helårlig besparelse på 0,700 mio. kr. Der er fortsat afsat midler til ad hoc rengøring af spildt væske, pletter mv., toilet samt aftørring af kontaktpunkter (håndtag mv.). Reduktionen fra rengøring hver anden uge til hver tredje uge sidestiller plejeboligbeboere med hjemmeboende. Forslaget vil berøre de ca. 370 beboere i permanente boliger. Forslaget vil betyde lavere hygiejneniveau og mindre tilfredshed ved beboere/pårørende (evt. flere klager).
Klippekort i plejeboliger halveres. Forvaltningens kommentar: Dette vil resultere i en helårlig besparelse på 0,950 mio. kr. Klippekortet anvendes til både individuel aktivitet for den enkelte beboer og fælles aktivitet med deltagelse af flere beboer. Alle beboere i plejeboliger er i dag tildelt klippekort på 0,5 time pr. uge med mulighed for at ”spare op” til længerevarende begivenheder. Reduktion af klippekortsordningen vil for de 200-250 borgere, der månedlig benytter ordningen, give reduceret livskvalitet og friheden til individuelt at være aktiv udenfor centret. Specielt borgere med et svagere netværk vil opleve indskrænkelse i mobiliteten.
Det foreslås, at tilbud om lån af mikroovn i forbindelse med madservice bortfalder. Forvaltningens kommentar: Dette vil resultere i en helårlig besparelse på 0,030 mio. kr. Fjernelse af tilbud om lån af mikroovn skal ses i lyset af, at mikroovn er almindeligt indbo i de fleste husstande i dag. Udgiften til mikroovn er ca. 600-700 kr. pr. ovn. Forslaget indebærer et lavere (oplevet) serviceniveau hos de berørte borgere, og konkret flyttes en udgift til borger. I den nuværende ordning er erfaringen, at næsten alle ovne kun bruges til ét udlån, da gen-udlån ikke er muligt på grund af nedslidning, manglende rengøring mv.
Mere digitalt
Det foreslås, at der indføres flere digitale løsninger i mødet med borgeren som f.eks. digital besvarelse af brugertilfredshed og lignende. Forvaltningens kommentar: Dette vil resultere i en helårlig besparelse på 0,1 mio. kr. En øget brug af digitale værktøjer vil ekskludere borgere med færre digitale færdigheder og dermed reducere deltagelse og involvering.
Desuden er der forslag om at spare på den tobaksforebyggende indsats hos UngNorddjurs, samt indføre egenbetaling af nikotin-erstatningsprodukter for borgere på rygestopkurser og at reducere på forebyggelsesindsatsen mod overvægt. Ligeså på tiltag mod stress og depressioner.
Man vil også samle madproduktion og bruge færre midler på administrativt personale ved barselsfravær. Og spare på brugen af eksterne vikarer. Samt indføre en midlertidig pause for visitering til ledige plejeboliger. Der er aktuelt på kommunens plejecentre i alt 23 ledige boliger.
Feriepuljen til beboere i botilbud reduceres med 40 pct., og åbningstiden i netværkscafe i Vest – No. 17 i Auning – reduceres til det halve, med et fremadrettet tilbud hver anden uge. Det er forvaltningens vurdering, at der med en delvis lukning af tilbuddet, ved reduktion af tilbuddets åbningstid vil kunne realiseres en besparelse fra medio 2023 med en helårlig effekt på 0,177 mio. kr.
Ligeledes foreslås det, at der foretages en halvering af midler til netværkstilbud til pårørende i psykiatrien. Der vil med en halvering af midlerne til netværkstilbuddet kunne realiseres en helårlig besparelse på 0,076 mio. kr. i 2023 og de kommende år.
Børn og Unge
På Børne og Ungdomsudvalgets område gennemføres der besparelser på 1.575.000 kroner - omtrent det halve af den samlede budgetoverskridelse på 3,2 millioner kroner. Resten af beløbet skal udvalget senere finde besparelser for.
Spareplanen indeholder en stigning af taksten for at få passet børn i SFO, et farvel til skoletjeneste med overnatning på Anholt, flere besparelser i UngNorddjurs og en halv million mindre til Familiehuset.
Herudover har Børne- og Ungdomsudvalget godkendt effektiviseringsforslag, som betyder, at der fremover ikke udarbejdes en årlig skoleprofil, samt at afstemning om madordninger i dagtilbud nedsættes til afholdelse hvert andet år i stedet for hvert år. Begge forslag har administrativt/tidsmæssigt fyldt meget i forhold til den forventede effekt.
Børne- og Ungdomsudvalget har desuden protokolleret, at ”Børne- og Ungdomsudvalget anerkender, at processen omkring initiativer for at skabe økonomisk balance i 2023 og overslagsår har været både kort og komprimeret, og der har ikke været indlagt tid til en egentlig høringsproces.”