Udvalgsformand: »Det er jeg ikke specielt tilhænger af«

SMV-regeringen vil lukke landets jobcentre, men det imponerer ikke Jan Aude, konservativ udvalgsformand for Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget i Syddjurs.

Artiklens øverste billede
Jan Aude, konservativ udvalgsformand for Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget, råber ikke hurra, fordi SMV-regeringen vil nedlægge jobcentrene. Tværtimod ville han hellere gøre op med den lovgivning og de regler, der efter hans opfattelse forhindrer de kommunale jobcentre i at fungere. Pressefoto

Regeringen vil nedlægge de kommunale jobcentre med knap 12.500 fuldtidsbeskæftigede.

»Vi bruger i dag skatteydernes penge på beskæftigelsesindsatser, som ikke har den ønskede effekt.

Problemet er ikke mangel på ressourcer. For der er knap 12.500 fuldtidsbeskæftigede i de kommunale jobcentre, som står for en stor del af beskæftigelsesindsatsen.

Det er der, samtidig med at der er rekordhøj beskæftigelse. Ser vi på de sidste 10 år, er der også tale om en markant stigning i antallet af beskæftigede i jobcentrene, selvom antallet af ydelsesmodtagere har ligget nogenlunde stabilt.«

Sådan lød det i Venstres valgoplæg forud for Folketingsvalget.

Ikke begejstret

Den konservative formand for Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget Jan Aude er ikke synderligt begejstret ved udsigten til at skulle sige farvel til det kommunale jobcenter.

»Det er jeg ikke specielt tilhænger af. Jeg tror ikke på, at fx A-kasserne kan løfte samarbejdet med virksomhederne lokalt. Jeg er bange for, at det går ud over den sociale indsats og de borgere, der er på kanten af arbejdsmarkedet,« siger Jan Aude.

»Jeg kan jo huske, da A-kasserne havde opgaven sidst. Det samarbejde var jeg ikke imponeret af og syntes, der gik for meget fagforening i indsatsen.«

I stedet foreslår Aude, at man hellere tager et opgør med alle de procesregler og rigid lovgivning, der er på området.

»Det er det, der efter min overbevisning fordyrer jobcentrene, forvirrer borgeren og blokerer for hurtigere adgang tilbage på arbejdsmarkedet.«

Han vil foretrække et forbedret samarbejde mellem virksomheder og jobcentrene ved princippet om ’en indgang og en kontakt’, som værende vigtigst for beskæftigelsesindsatsen. Især for de borgere, som har en længere tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

»Lur mig om det ikke også er den tilgang, de fleste virksomheder fortrækker. Derfor tror jeg, at det kræver lokalt kendskab/tilstedeværelse af hele jobindsatsen,« siger Jan Aude.

Jan Aude grundlagde firmaet Audes i Hornslet i 2001, som tilbyder bl.a. ejendomsservice, rengøring, vaskeri og cykeludlejning.

Argumentationen holder ikke

Bestyrelsesformand i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, Michael Rosholm gik forud for valget i rette med Venstre og Jakob Elleman-Jensen i et arbejdspapir på Arbejderbevægelsens Erhvervsråds hjemmeside.

»Men de, som argumenterer for at lukke jobcentrene, glemmer bare, at udviklingen af den aktive beskæftigelsesindsats i jobcentrene (og før dem Arbejdsformidlingen) gennem de seneste 25 år har bidraget kraftigt til at nedbringe den strukturelle ledighed og dermed styrket de offentlige finansers holdbarhed.« 

Rosholm berømmer den danske arbejdsmarkedsmodel, Flexicurity-modellen, som bygger på tre søjler: 1) fleksible regler foransættelse og afskedigelse, 2) et fintmasket understøttelsessystem og socialt sikkerhedsnet og 3) en aktiv beskæftigelsesindsats.

Rosholm afviser Venstres argumentation, at antallet af medarbejdere i jobcentrene er steget, mens ledigheden er faldet.

Derfor skal jobcentrene slankes.

»Men argumentationen holder ikke. Årsagssammenhængen er med al sandsynlighed stik modsat: Ledigheden er faldet, fordi antallet af medarbejdere er steget,« ifølge økonomiprofessoren.

Han henviser til tyske forsøg som viser, at når jobcentrene investerer i flere medarbejdere med kontakt til ledige og virksomheder, så falder ledigheden. 

»Dette understøttes af en lang række danske studier, som jeg selv har været med til at udarbejde, af effekterne af samtaler mm.,» skriver Rosholm.

Damsgaard ikke enig

Under valgkampen udtrykte Jan Audes partifælle, folketingskandidat i Djurskredsen Kristian Damsgaard, fuldtonet opbakning til at nedlægge jobcentrene:

»Det er netop én af mine mærkesager: Lukning af jobcentrene. Hvordan de ca. 13 mia. kr. så skal bruges, er jo så spørgsmålet. Jeg mener, at systemet med at A-kasserne er på banen i de første 4-6 uger af ledighedsperioden er fin, men at det skal udvides til også at omfatte ledighedsperioden i de 2 år.

De borgere som behøver omskoling, revalidering eller anden offentlig hjælp bør guides og vejledes via det kommunale system, hvor der foruden skelen til paragrafferne også kigges på det hele menneske og dets ressoucer. Ikke kun på de 37 timers regime som eksisterer i dag.«

Også Jan Audes byrådskollega Jesper Yde Knudsen (Ø) var med på at nedlægge jobcentrene:

»Jeg mener at jobcentrene skal nedlægges i den form de har i dag. Jeg mener, at vi skal have stoppet langvarige afklaringsforløb og meningsløse aktiveringer, der går hårdt ud over syge og udsatte medborgere.

Men vi har stadigvæk brug for, at mennesker der mister deres job, eller bliver syge, kan få hjælp til at komme videre i tilværelsen og måske få et arbejde igen. Derfor kan vi ikke nøjes med bare at nedlægge jobcentrene.«

Yde vil i stedet gøre op med, hvad han kalder den »den menneskenedbrydende beskæftigelsespolitik, der blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i 2013.«

Han advarer ligeledes kraftigt imod at udlicitere beskæftigelsesindsatsen til private aktører, hvis fremmeste formål er at tjene penge.

»Se bare på, hvordan det gik i den første periode i Syddjurs Kommune og jobcenteret i Kolind,« lød det fra Jesper Yde Knudsen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.