Her er spareplanen: Rammer unge og ældre

Artiklens øverste billede
Det er en omfattende spareplan, der skal tages stilling til. Arkivfoto.

Politikere sparer aldrig - og de skærer aldrig ned på noget.

Så når Voksen og Plejeudvalget i Norddjurs Kommune finder sparekniven frem og tager den i brug, så hedder dagsordenspunktet på politikersprog i en DJØF-verden ”Effektiviseringstiltag og øvrige politiske prioriteringer for budget i balance”.

Kommunalbestyrelsen har - med undtagelse af Enhedslisten - vedtaget et budget, hvor der hvert år skal skrues op for effektivisering og med et konstant øje på, at budgettet er i balance. Godt nok med en formulering, der siger, at det skal ske med færrest mulige konsekvenser for borgerne.

Men det er ikke den hverdag, der venter på de yngre og ældre borgere, der nu rammes af besparelser på Voksen og Plejeudvalgets område.

Her har tre medlemmer - formand Mads Jensen fra Konservative, Rikke Albæk Jørgensen fra Venstre og SF’s Jytte Schmidt indstillet til videre behandling i økonomiudvalg og kommunalbestyrelse, at der findes besparelser på i alt 6,7 millioner kroner.

Tiltagene

Det drejer sig om disse tiltag:

Rengøring i plejeboliger fra hver anden til hver tredje uge. Forvaltningens kommentar: Dette vil resultere i en helårlig besparelse på 0,700 mio. kr. Der er fortsat afsat midler til ad hoc rengøring af spildt væske, pletter mv., toilet samt aftørring af kontaktpunkter (håndtag mv.). Reduktionen fra rengøring hver anden uge til hver tredje uge sidestiller plejeboligbeboere med hjemmeboende. Forslaget vil berøre de ca. 370 beboere i permanente boliger. Forslaget vil betyde lavere hygiejneniveau og mindre tilfredshed ved beboere/pårørende (evt. flere klager).

Klippekort i plejeboliger halveres. Forvaltningens kommentar: Dette vil resultere i en helårlig besparelse på 0,950 mio. kr. Klippekortet anvendes til både individuel aktivitet for den enkelte beboer og fælles aktivitet med deltagelse af flere beboer. Alle beboere i plejeboliger er i dag tildelt klippekort på 0,5 time pr. uge med mulighed for at ”spare op” til længerevarende begivenheder. Reduktion af klippekortsordningen vil for de 200-250 borgere, der månedlig benytter ordningen, give reduceret livskvalitet og friheden til individuelt at være aktiv udenfor centret. Specielt borgere med et svagere netværk vil opleve indskrænkelse i mobiliteten.

Det foreslås, at tilbud om lån af mikroovn i forbindelse med madservice bortfalder. Forvaltningens kommentar: Dette vil resultere i en helårlig besparelse på 0,030 mio. kr. Fjernelse af tilbud om lån af mikroovn skal ses i lyset af, at mikroovn er almindeligt indbo i de fleste husstande i dag. Udgiften til mikroovn er ca. 600-700 kr. pr. ovn. Forslaget indebærer et lavere (oplevet) serviceniveau hos de berørte borgere, og konkret flyttes en udgift til borger. I den nuværende ordning er erfaringen, at næsten alle ovne kun bruges til ét udlån, da gen-udlån ikke er muligt på grund af nedslidning, manglende rengøring mv.

Mere digitalt

Det foreslås, at der indføres flere digitale løsninger i mødet med borgeren som f.eks. digital besvarelse af brugertilfredshed og lignende. Forvaltningens kommentar: Dette vil resultere i en helårlig besparelse på 0,1 mio. kr. En øget brug af digitale værktøjer vil ekskludere borgere med færre digitale færdigheder og dermed reducere deltagelse og involvering.

Desuden er der forslag om at spare på den tobaksforebyggende indsats hos UngNorddjurs, samt indføre egenbetaling af nikotin-erstatningsprodukter for borgere på rygestopkurser og at reducere på forebyggelsesindsatsen mod overvægt. Ligeså på tiltag mod stress og depressioner.

Man vil også samle madproduktion og bruge færre midler på administrativt personale ved barselsfravær. Og spare på brugen af eksterne vikarer. Samt indføre en midlertidig pause for visitering til ledige plejeboliger. Der er aktuelt på kommunens plejecentre i alt 23 ledige boliger.

Feriepuljen til beboere i botilbud reduceres med 40 pct., og åbningstiden i netværkscafe i Vest – No. 17 i Auning – reduceres til det halve, med et fremadrettet tilbud hver anden uge. Det er forvaltningens vurdering, at der med en delvis lukning af tilbuddet, ved reduktion af tilbuddets åbningstid vil kunne realiseres en besparelse fra medio 2023 med en helårlig effekt på 0,177 mio. kr.

Ligeledes foreslås det, at der foretages en halvering af midler til netværkstilbud til pårørende i psykiatrien. Der vil med en halvering af midlerne til netværkstilbuddet kunne realiseres en helårlig besparelse på 0,076 mio. kr. i 2023 og de kommende år.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.