Syddjurs forventer lige at kysse 30 mio. kroner i 2022 - de kornfede tider er forbi

Tempoet i de seneste år års boom i grundsalget er væk. Syddjurs Kommune har måttet nedjustere forventningerne for 2022 med 20 mio. kroner.

Artiklens øverste billede
På trods af reklamekampagner må Syddjurs nedjustere forventningerne til grundsalget. Arkivfoto

Tempoet i salget af kommunale byggegrunde i Syddjurs er kommet ned på et niveau, der er helt menneskeligt efter en række år, hvor det stak helt af.

Syddjurs Kommune fortæller, at status efter årets første 11 måneder er, at der er solgt grunde for 27.426.531,70 kroner og en ejendom for 1.601.266 kroner.

Ejendomsgrunden er solgt i Kolind på Romlehøjvej, hvor der skal opføres et hus som bl.a. bliver hjemsted for Region Midtjyllands fremskudte base for en ambulance i området med sovekabiner, kontorplads, køkkenfaciliteter mv.

Indtægterne fordeler sig på salg af byggegrunde Hornslet, hvor der er solgt 16 grunde.

I andre byer er der solgt 14 grunde, hvilket primært er sket i Kolind, Ryomgård, Rønde og Ebeltoft.


Syddjurs kyssede stjernerne i 2021 målt på grundsalg, men krigen i Ukraine og de økonomiske konsekvenser, der fulgte i kølvandet, har ændret situationen radikalt.

Skåret 20 mio. af budgettet

Undervejs i 2022 har Syddjurs nedjusteret forventningerne til det økonomiske afkast af grundsalget, som ved indgangen til året ellers lød på cirka 50,3 mio. kroner.

Først blev barberet 10 mio. kroner af, og senere er der pillet yderligere 10 mio. kroner af, så budgettet er landet på 30 mio. kroner for 2022.

Det forventer man hos Syddjurs Kommune at kunne opfylde.

Ligesom forventningen til 2023 er, at der fortsat vil være stor interesse for kommunale byggegrunde, men om interessen fører til salg, vil i høj grad afhænge af, hvorledes den generelle økonomiske i samfundet udvikling bliver, idet fortsatte rentestigninger, stigende inflation og øgede udgifter til energi allerede har lagt en dæmper på aktiviteten på boligmarkedet.

Thorsager og Mørke med

Et forventet udbud af grunde i 1. etape på Hvedevangen i Thorsager blev udsat til 2023. Grundene var ellers planlagt udbudt i efteråret i år, men ynglende svaler og anden fauna betyder, at der ikke kan fældes træer før i efteråret 2022.

Området ved Hvedevangen og Rughaven i Thorsager med plads til 42 parcelhusgrunde. Illustration: Syddjurs KommuneDet betyder, at forventede grundsalgsindtægter på 4,3 millioner kr. fra Thorsager-projektet udskydes til næste år.

I Thorsager forventes de ca. 18 byggegrunde udbudt til salg i foråret 2023, oplyser man hos Syddjurs Kommune.

I Mørke arbejder Syddjurs Kommune på at købe jord til udstykning af kommunale byggegrunde, og det forventes – som det ser ud nu - at der i slutningen af 2023 eller i begyndelsen af 2024 kan udbydes byggegrunde til salg i Mørke.

Der blev efter sommerferien udbudt 18 grunde på P. Vejsgaardsvænget i Ryomgård, 11 grunde på Enggårdsbakken i Kolind og ligeledes 14 grunde i Kappelgårdparken i Rønde.

Endvidere blev en enkelt grund i Mørke udbudt i september 2022.

Pengetank

I 2020 solgte Syddjurs Kommune 69 kommunale byggegrunde.

Det skæppede godt i kommunekassen med 44.356.450 kroner og ejendomme for 4.921.133 kroner. Langt over det budget, der var udgangspunktet ved indgangen til 2020.

Det lød på beskedne og nærmest grinagtige 15 mio. kroner.

Syddjurs Kommune var således helt oppe på beatet i 2020, og sådan fortsatte det med uformindsket kraft i 2021.

Der blev sidste år solgt i alt 83 kommunale byggegrunde. Uhørt - indtægterne fra salget fik kommunekassen til nærmest at gå over sine bredder.

Den blev polstret med 65.247.161,71 kr. fra grundsalg og 1.935.000 kr. fra ejendomme.

Budgettet for indtægter fra grundsalg blev opjusteret flere gange i 2021, men hver gang holdt tallet ikke. Raseriet i salget fortsatte med uformindsket kraft og overraskede spåkonerne hver gang.

Netop boomet i grundsalget var en af forklaringerne på, at Syddjurs Kommunes regnskab for 2021 blev så overbevisende.

Ruslands indtog i Ukraine i marts 2022 fik som økonomisk konsekvens, at Socialdemokratiets gamle slogan fra 1960’erne om at ’Gøre gode tider bedre’ måtte køres i stald og erstattes af et mere beskedent.

Som en anden Ikaros fra den græske mytologi, der i overmod fløj så højt at solen smeltede hans vinger, som var lavet af fjer og bivoks.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.