Klimaaktion: Bedstemor med slaw i klar til klimakamp

En gruppe under Bedsteforældrenes Klimaaktion holdt opstartsmøde på Kulturhotellet i Rønde tidligere i november med 20 deltagende 50+'ere. Bedsteforældrenes Klimaaktion går ikke nu og her i foreningstanker, men vil mere være en uformel gruppe med plads til endnu flere deltagere.

Artiklens øverste billede
De første frø er sået til et fælles forum på Djursland, hvor +50-generationen kan mødes og diskutere/markere deres frygt for klodens grønne fremtid. Arkivfoto

Annemarie Svenningsen, en af initiativtagerne til Bedsteforældrenes Klimaaktion i Syddjurs, var glimrende tilfreds med 20 deltagere i alderen 50+ til startmødet på Kurhotellet i Rønde midtvejs i november.

»Der var stor opbakning fra de 20 mennesker af + 50ere, - bedsteforældre eller ej- og langt fra alle pensionister. Men alle med et glødende behov for ikke at sidde alene med hænderne i skødet og frygte for klimaforandringernes indflydelse på vores børn og børnebørns liv. Det er mennesker med tanker, erfaringer og vilje til at være med til forandring i fællesskab. Der er et ønske og et håb om, at vi i fællesskab med andre kan dele tankerne og være med til at skubbe til klimahandling nu,« siger Annemarie Svenningsen som bor i Knebel og er kendt lokal som formand for foreningen Fysisk aktiv for sjov, der henvender sig til mennesker med funktionsbegrænsninger.

»Da Elisabeth (Grahl-Madsen, red.) og jeg op til Folketingsvalget stod og delte flyers ud fra Bedsteforældrenes Klimaaktion og opfordrede folk til at tænke på klimaet, når de skulle sætte deres kryds, var det slående, hvor mange mennesker der udtrykte en stor bekymring for klimaforandringerne, og hvor meget det betød for dem at kunne tale om denne bekymring,« siger Annemarie Svenningsen.

Elisabeth Grahl-Madsen, Rønde, har været aktiv Bedsteforældrenes Klimaaktion i Aarhus siden starten.

Landsdækkende aktion

Bedsteforældrenes Klimaaktion er en temagruppe under græsrodsbevægelsen 350 Klimabevægelsen i Danmark.

Gruppen ser klimaforandringer som vor tids største udfordring og brænder for at sikre efterkommeres fremtid. Bedsteforældrenes Klimaaktion arbejder for, at klimakrisen skal klares i fællesskab ved at:

  • informere om de menneskeskabte klimaforandringer og om løsninger og muligheder, der giver håb.
  • synliggøre de klimavalg, som vi allerede går og gør i hverdagen.
  • påvirke til adfærds- og holdningsændring.
  • arbejde partipolitisk neutralt og markere sig i forbindelse med lokale og nationale klimasager og politiske valg.
  • lægge pres på politikerne for at få dem til at føre ansvarlig klimapolitik.

Ikke en forening

Lokalavisen har spurgt Annemarie Svenningsen, om der skal dannes en forening på Djursland, men det afviser hun her og nu.

»Bedsteforældrenes Klimaaktion, er ikke en forening men en mere uformel gruppe,« understreger hun.

»Måske var det ikke noget særligt uddybende svar. Men noget med, at nu vil vi mødes og få snakket mere om, hvem vi er, hvad vi kan og hvad vi kan finde ud af at gøre sammen. Helt tydeligt er der en stor vilje til at bidrage til klimahandling på forskellig vis. Så jeg er lidt svar skyldig endnu.«

For Annemarie Svenningsen er det vigtigt, at Bedsteforældrenes Klimaaktion bliver et forum, hvor man kan læsse sine bekymrende tanker om verdens fremtid af og dele dem med andre.

»Vi skal ud af vores individuelle klimabekymring, være sammen med andre om at dele tankerne og udvikle måder vi kan styrke vores bevidsthed om klimahandling både personligt og som fælles handling i samfundet. For også at kunne påvirke beslutningstagere, politikere og andre til klimahandling.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.