Benny Hammer: »Det havde været god stil, at hele Valggruppe 1 var blevet orienteret først«

Konservatives nestor og gruppeformand kritiserer måden, som Liberal Alliance og Venstre har valgt at lave formandsrokader på. »Det er ikke efter mine begreber i orden først at orientere vi andre, når aftalen er på plads de to partier imellem.«

Artiklens øverste billede
Konservatives rutinerede Benny Hammer er ikke imponeret over Venstre og Liberal Alliances ageren, når det gælder de to udvalgsformandsrokader, der bliver en realitet fra årsskiftet. Pressefoto

Det er ikke alle, der er imponeret over den måde, som den kommende formandsrokade i Miljø- og Teknikudvalget og Erhvervsudvalget er foregået på i et lukket kredsløb mellem Venstre og Liberal Alliance.

De øvrige i Valgruppe 1 - Konservative, Nye Borgerlige og løsgænger Diana Therese Mikkelsen - er ikke imponeret over forløbet, fortæller Benny Hammer, konservativ gruppeformand og medlem af Norddjurs Kommunalbestyrelse siden kommunesammenlægningen.

Valgruppe 1 er et barn af valgnatten for et år siden i umiddelbar forlængelse af kommunalvalget, hvor den borgerlige fløj satte sig sammen og sørgede for et borgmesterskifte og fordelte, hvilke politiske poster, tunge og lette, for de næste fire år, som indbyrdes skulle besættes.

»Jeg anerkender, at det er Jens Meilvangs valg til Folketinget og hans afgang fra udvalgsformandsposten i Miljø- og Teknikudvalget, der er årsag til, at der skal ske ændringer, men jeg havde forventet, at Liberal Alliance og Venstre med borgmesteren i spidsen havde indbudt vi andre til et møde først, før vi bliver orienteret om, at de to partier har aftalt en køreplan for de næste tre år. Det er efter min og Konservatives opfattelse ikke ordentligt. Det kunne jo sagtens være, at vi havde haft noget at byde ind med,« siger Benny Hammer.

Han fortæller, at det nu får som konsekvens, at Nye Borgerliges enlige medlem Jens Lundager Kannegaard og løsgænger Diana Therese Mikkelsen fremover deltager i Konservatives formøder (gruppemøder) forud for kommunalbestyrelsesmøderne.

De to har hidtil siddet sammen med Venstre og Liberal Alliance.

Ifølge Jens Meilvang har Diana Therese Mikkelsen dog kun deltaget i et møde, mens Jens Lundager Kannegaard har været med noget nær hver gang.

»Vi startede også med at invitere Konservative, men de takkede nej og foretrak at holde egne gruppemøder,« siger Jens Meilvang.

Det er jo udvalgene, der suverænt selv vælger deres formand. Det blander kommunalbestyrelsen sig ikke i. Principielt kunne de jo vælge ny formand hver gang.

Benny Hammer (C)

Laver ikke larm

Benny Hammer har ikke tænkt sig at lave yderligere larm i gaden over det skete. Blot vil han sende et signal om, hvad han synes er ordentlighed, når partier indgår en fælles konstitueringsaftale - at man orienterer samtlige, før man ændrer på noget i den aftale, der ligger.

»Det er jo udvalgene, der suverænt selv vælger deres formand i henhold til Styrelsesloven. Det blander kommunalbestyrelsen sig ikke i. Principielt kunne de jo vælge ny formand hver gang,« siger Benny Hammer.

Forstår ikke Venstre

Den konservative nestor forstår slet ikke, hvorfor Venstre har givet køb på Erhvervsudvalget med Niels Ole Birks overgang til formandsposten i Miljø- og Teknikudvalget.

Nu er Venstre ikke engang repræsenteret i udvalget længere, fordi Liberal Alliances Stinne Kvorning tager over og bliver ny udvalgsformand.

»Vi var enige om i blå side, at Erhvervsudvalget var hjerteblod for os alle, og med Niels Ole Birk som formand synes jeg også, at vi har fået en god start. Derfor overrasker det mig, at Venstre har accepteret efter blot et års tid at afgive formandsposten og slet ikke være repræsenteret i udvalget,« siger Benny Hammer.

Han kender ikke meget til Birks arvtager, 35-årige Stinne Kvorning (I), men han vedgår, at havde han kendt til Venstre og Liberal Alliances planer på forhånd, ville han have kæmpet for at få lov til at beholde Niels Ole Birk som udvalgsformand.

»Stinne Kvorning er relativt uprøvet i politisk sammenhæng og bliver formand for et udvalg, der har arbejdet et år. Det bliver ikke nemt, men vi må se, hvad fremtiden bringer,« siger Benny Hammer.

S blander sig ikke

I rød side siger Socialdemokratiets gruppeformand Lars Møller, at han og resten af partiet betragter rokaderne som udelukkende et anliggende for Valggruppe 1.

»Vi har skrevet under på en konstitueringsaftale, og den har vi taget ad notam. Hvad Valggruppe 1 beslutter af ændringer i den del af aftalen, der vedrører dem, blander vi os ikke i, og det har jeg også meddelt gruppen. Vi kommer ikke til at bruge en eventuel uenighed i Valgruppe 1 politisk,« lover Lars Møller, der understreger, at han kun taler på vegne af Socialdemokratiet.

Han ville selv have indkaldt hele valggruppen til et orienterende møde, før en rokade var blevet besluttet, hvis det var ham, der stod i samme situation som Venstre og Liberal Alliance.

Det er ifølge Lars Møllers politiske kompas et simpelt udtryk for ordentlighed og respekt.

Der er blåt flertal i Erhvervsudvalget, og man kunne selvfølgelig forestille sig en situation, hvor både Stinne Kvorning og enten Benny Hammer selv eller Diana Therese Mikkelsen bliver bragt i forslag som formand.

Det vil dog også være lig med så meget rav i gaden i blå side, at ingen må formodes at have politisk interesse i at gå så meget til yderligheder trods skuffelsen over det skete. Konsekvenserne vil være uoverskuelige.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.